[Nayttelyposti] Joululehdet-näyttely avataan torstaina Postimuseossa

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ti 17.Loka. 09:32:42 EET 2009


Joululehdet - lukemistoa kansalle -näyttely Postimuseossa

Postimuseon nostalginen joulunäyttely Joululehdet - lukemistoa kansalle esittelee suomalaisia joululehtiä 1800-luvun lopulta nykypäivään. Näyttely on esillä 19.11.2009-5.1.2010.

Näyttely valottaa joululehtien upeita, tunnettujen taiteilijoiden piirtämiä kansikuvia ja lehtien erilaisia sisältöjä. Joululehtiin kirjoittivat muun muassa vakiintuneiden, laajalevikkisten lehtien kirjoittajat kuten Anni Swan, Immi Hellén ja Maila Talvio sekä kuvittivat esimerkiksi Rudolf Koivu ja Martta Wendelin.

Alkuvuosina lehdet olivat hyvin kristillisiä. Lehtien tekstit sisälsivät kansanvalistusta ja moraaliopetuksia. Viinan kiroista ja vaaroista varoiteltiin toistuvasti. Joululehdissä perhe on kautta aikojen ollut keskeinen sisältö. Kertomukset köyhistä, kodittomista ja orvoista olivat yleisiä.

1900-luvun alussa ilmestyi useita erilaisia joululehtiä: uskonnollisia ja aatteellisia, taide- ja kulttuurijulkaisuja ja sanoma- ja aikakauslehtien erityisiä joulunumeroita.  Eri-ikäisille lapsille oli tarjolla useita lehtiä.  Myös pilalehtiä julkaistiin.

Joululehtien vakioaiheina ovat olleet jouluruokien ohjeet.  Etenkin sota-aikana ohjeiden anti oli tärkeätä, koska oli pulaa monista elintarvikkeista. Joululehdissä oli myös erilaisia käsityö- ja askarteluohjeita. Mainokset olivat olennainen osa joululehtiä.  Niiden asiasisältö ja kieliasu kuvastivat hyvin omaa aikaansa.

Maailmansotien välisenä aikana joululehtiä julkaistiin vielä runsaasti, mutta niiden kulta-aika alkoi olla ohi.  Esimerkiksi kotiseutuyhdistykset ja uskonnolliset yhteisöt julkaisevat niitä nykyisin. Monilla aikakaus- ja sanomalehdillä on omat erilliset joulunumeronsa.

Näyttelyn joululehdet ovat pääosin kaarinalaisen keräilijän Tauno Hurrin noin tuhat lehteä käsittävästä kokoelmasta.

Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa. Kirjailija Kai Linnilä kertoo yleisölle maksuttomassa luennossa 9.12 klo 17 vanhanajan joulusta ja Uudenmaan Martat antavat yleisölle vinkkejä jouluruuista 12.12. klo 13-15.  Lisäksi näyttelyyn liittyy himmelintekotyönäytöksiä ja joulukoriste- ja joulukorttityöpaja yleisölle.  Lisätietoja oheisohjelmasta saa osoitteesta www.postimuseo.fi<http://www.postimuseo.fi>

Postimuseo, Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10-18 ja lauantaina ja sunnuntaina kello 12-17.

Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 HELSINKI
Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H
puh. 020 451 4775
helena.parssinen at posti.fi
www.postimuseo.fi

* Please consider the environment before printing this email.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta