[Nayttelyposti] Turun taidemuseon PIMIÖ: Joachim Koester

Nybom Jenny jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
Ti 17.Loka. 08:57:06 EET 2009


JOACHIM KOESTER
Tarantism
Turun taidemuseon Pimiössä 20.11.2009-10.1.2010

Taiteilijatapaaminen torstaina 19.11.2009
Joachim Koester kertoo englanniksi taiteellisesta työskentelystään Turun taideakatemian (Linnankatu 54-60) Kuvateatterissa klo 14 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.
Avajaiset torstaina 19.11.2009 klo 18-20 Turun taidemuseon Pimiössä.
TERVETULOA!


Turun taidemuseon pohjoismaisten Pimiö-taiteilijoiden sarjan päättää tanskalainen Joachim Koester (s. 1962). Pimiössä esitetään Koesterin 16 mm mustavalkoinen filmi Tarantism (2007, 6:31 min). Tarantism-teos perustuu keskiajalta peräisin olevaan Etelä-Italialssa vallalla olleeseen uskomukseen, jonka mukaan taranteli-hämähäkin purema parannettiin tanssimalla myrkky pois kehosta. Useita tunteja tai jopa päiväkausia kestäneen tanssin rytmi kiihtyi loppua kohden. Parannuskeino kehittyi myöhemmin tamburiinin tahdittamaksi pareittain tanssittavaksi tarantella-kansantanssiksi. Myös useat säveltäjät, koreografit, runoilijat ja kirjailijat ovat inspiroituneet teemasta ja luoneet omat tarantella-versionsa viime vuosisatojen aikana.

Joachim Koester palaa teoksessaan Tarantism keskiaikaisen uskomuksen alkujuurille. Jokaisella tanssijalla on yksilöllinen koreografia sääntöineen, vaikka tanssi näyttää täysin kontrolloimattomalta ja tanssin kouristuksenomaiset liikkeet ovat pakonomaisia. Teos on äänetön, Pimiössä kuuluu vain filmiprojektorin vaikuttavaksi kasvava ääni.  Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu?

Koesteria kiinnostavat ihmiskehon tuntemattomat ja tutkimattomat alueet sekä valokuvan vertauskuvallinen merkitys, joka rakentaa siltoja aineellisen ja näkymättömän maailman välillä.  Valmistellessaan uusia teoksiaan Koester tekee huolellista taustatutkimusta. Hän lukee aiheistaan, matkustaa tapahtumapaikoille ja etsii esim. historiallisten henkilöiden arkisia kävelyreittejä. Huolellisen valmistelun vastapainona Koester antaa tapahtumien ja paikkojen viedä, hän sallii assosiaation. Koesterin teosten aiheina ovat olleet mm. Immanuel Kant tai Bertolt Brecht. Myös fiktiivinen Dracula on innoittanut häntä. Taiteilijaa kiinnostaa minkälaisia kokemuksia erilaisilla ihmisillä on tietyistä paikoista kaupunkiympäristössä tai luonnossa. Miten nämä paikat ovat muuttuneet? Entä ihminen? Koester on myös tutustunut siihen miten huumausaineiden vaikutuksen alaisena olevat ihmiset kuvailevat kokemuksiaan. Taiteilijan tutkimusmatkojen tarkoituksena on selvittää, mitkä asiat vaikuttavat kehoomme ja miten mielemme kokee ne.

Joachim Koesterin teoksia on nähty lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee New Yorkissa. Näyttelyä on tukenut Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto.

Tulossa Pimiöön:
Jaan Toomik (EE), 29.1.-11.4.2010Ystävällisin terveisin,

Jenny Nybom
amanuenssi/amanuens/curator

Aurakatu/Auragatan 26
FIN-20100 Turku/Åbo, Finland

tel. +358 2 262 7094
GSM +358 50 400 3248
fax. +358 2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta