[Nayttelyposti] Arabia 135 -juhlanäyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä esittelee Arabian malleja kautta aikojen

Korhonen Laura laura.korhonen at jkl.fi
Ti 9.Kesä. 15:38:20 EEST 2009


1)
Arabia 135 -juhlanäyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä esittelee Arabian malleja kautta aikojen
Avajaiset 10.6.2009 klo 18

2)
Suomen käsityön museo tarjoaa ilmaisohjelmaa syntymäpäivänsä kunniaksi pe 12.6. 2009


1)
Arabia 135 - keramiikka - taide - teollisuus
Näyttely Suomen käsityön museossa 11.6.-13.9.2009

Marianne Aav avaa näyttelyn keskiviikkona 10.6. klo 18 alkaen.
Tervetuloa avajaisiin, klikkaa kutsua:

http://www.craftmuseum.fi/kutsut/09arabia135.htm


Arabia 135 -näyttelyssä on esillä Arabian suosittuja astia- ja koristemalleja yrityksen historian ensi päivän tuotteista viime vuosikymmenten ja vuosien monikäyttöisiin funktionaalisiin sarjoihin kuten Kilta, Valencia, Arctica, Koko ja monet muut. Näyttelyssä esitellään myös Arabian tämän kevään uutuussarja Runo. Näyttely antaa myös tietoa eri materiaaleista, valmistus- ja koristelumenetelmistä.

Ruotsalainen posliinitehdas Rörstrand sai vuonna 1873 keisarilliselta senaatilta luvan perustaa tytäryhtiön Suomeen. Uusi tehdas sain nimekseen Arabia. Ensimmäiset Arabian posliinitehtaan tuotteet valmistettiin Rörstrandin malleja kopioiden, mutta pian Arabian tuotanto alkoi saada oman ilmeensä ja huomionosoituksia kansainvälisissä näyttelyissä.

Arabian tuotanto käsitti 1900-luvun alussa koriste-esineitä ja lukuisia astiastoja erilaisilla koristevariaatioilla. Muotoilultaan sama astiasto saatettiin koristella erilaisilla kuvioaiheilla ja hinta määräytyi sen mukaan. Samasta astiastosta saatiin arkinen tai juhlava siinä käytetyn kuvioinnin avulla.

1920-luvulta lähtien käsityönä tehdyt taide-esineet alkoivat yhä selkeämmin eriytyä omaksi tuotantohaarakseen. 1930-luvulla tehtaan taiteelliseksi johtajaksi palkattiin Kurt Ekholm. Sarjatuotannon suunnitteluun alettiin kiinnittää erityistä huomiota, ja 1940-luvun lopulla tultaessa Arabia oli kasvanut Euroopan suurimmaksi posliinitehtaaksi.


Käytännöllisyys Arabian valttina

Toisen maailmansodan jälkeen tehtaan taiteellisena johtajana toimi Kaj Franck, jonka funktionalistinen ajattelutapa mullisti 1950-luvulla Arabian käyttöesinesuunnittelun. Kaj Franckin suunnitteleman Kilta-astiaston (myöhemmin tuli uudelleen markkinoille Teema-nimisenä) lähtökohtana oli ensi kertaa astiaston monikäyttöisyys. Koristeaiheet jäivät pois, oleelliseksi nousi astian selkeä muotoilu.
- Enää astiaston ei tarvinnut olla yhtenäinen, vaan ihmiset voivat omien tarpeidensa mukaan koota mieleistään sarjaa, kertoo Designmuseon johtaja Marianne Aav.
Uudenlainen ajattelu toi koteihin monikäyttöesineet - sama astia saattoi toimia ruuan valmistuksessa, tarjoilussa ja säilytyksessä.

Taiteilijat maailmanmainetta nostamassa

Yhteistyö taiteilijoiden kanssa alkoi 1890-luvun puolivälissä. 1950-luvulla Arabian taideosaston maine kasvoi sekä kotimaassa että ulkomailla kansainvälisten näyttelyiden myötä. Näyttelyssä on esillä kooste Arabian taideosaston taiteilijoiden töistä vuosien varrelta. Edustettuna heistä ovat mm. Friedl Holzer-Kjellberg, Toini Muona, Michael Schilkin, Birger Kaipiainen, Rut Bryk, Kyllikki Salmenhaara, Aune Siimes, Dorrit von Fieandt, Heljä Liukko-Sundström, Kati Tuominen-Niittylä ja Pekka Paikkari.

Arabia 135 -näyttelyn on tuottanut Designmuseo.


2)
Suomen käsityön museo on järjestänyt näyttelytoimintaa Jyväskylässä 26 vuotta - syntymäpäivää juhlitaan perjantaina 12.6. 2009 luennolla, opastuksin ja työpajoin

Suomen käsityönmuseon syntymäpäivänä 12.6. 2009 on kulunut 121 vuotta Keisarillisen Senaatin antamasta museon perustamispäätöksestä ja 26 vuotta näyttelytoiminnasta Jyväskylässä. Juhlapäivänä kuullaan FM Susanna Vakkarin luento Arabian keramiikasta,  tehdään mosaiikkia taiteilija Marja Kolun johdolla ja tutustutaan samalla museon avoinPajaan. Näyttelykierroksella tutustaan uudistuneisiin perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Vaihtuvana päänäyttelynä on Arabia 135- juhlanäyttely. Lisäksi on esillä uutta suomalaista taidekäsityötä Norsu-galleriasta Kerttu ja Rolf Ikkelän kansallispukuisia nukkeja.

Suomen käsityön museon syntymäpäiväohjelma perjantaina 12.6.

klo 12.00-13.30
Luento: Suosittu Arabia 135 vuotta
FM Susanna Vakkari luennoi Arabian tuotannosta ja esittelee Arabia 135 -näyttelyn.
Luentosali, 2. krs

klo 13-16 kahvitarjoilu

klo 13-16 Mosaiikki-työpaja nonstoppina museon uudistuneessa avoinPajassa.
Maksu käytetyn materiaalin mukaan. Ohjaajana kuvataiteilija Marja Kolu

klo 16.30-17.30 Ilmainen opastus museon näyttelyihin.

Museon näyttelyihin ja tapahtumiin on juhlapäivänä vapaa pääsy.


--
Laura Korhonen
tiedottaja
Suomen käsityön museo
UUSI lankapuhelinnumero 014 26 64375
matkapuhelin 0400 44 6792
http://www.craftmuseum.fi<http://www.craftmuseum.fi/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta