[Nayttelyposti] Kolme sisarta 13.6.-23.8.2009 TR1:ssä tampereella

Jokiaho Ismo Ismo.Jokiaho at tampere.fi
Ti 2.Kesä. 10:19:34 EEST 2009


Lena Cronqvist, Outi Heiskanen, Irina Zatulovskaja  

Kolme sisarta

13.6.-23.8.2009

TR1, Väinö Linnan aukio 13, Finlaysonin alue, Tampere

 

Kolmen vahvan taiteilijapersoonan rajat ylittävän ystävyyden ja yhteistyön tuloksena on syntynyt näyttelykokonaisuus, joka on täynnä draamaa, huumoria, syviä tunteita ja kiehtovaa mielikuvituksen lentoa. Moskovalaisen Irina Zatulovskajan ideasta alkunsa saanut näyttely, joka Tsehovia mukaillen on saanut nimekseen Kolme sisarta, on kiertänyt Venäjällä ja Ruotsissa ja nyt on vihdoin Suomen vuoro. Tampereelta näyttely jatkaa syksyllä Helsingin kaupungin taidemuseoon.

 

Kaikki "kolme sisarta" ovat taiteilijoina arvostettuja ja valovoimaisia oman tiensä kulkijoita, joita yhdistää intohimoinen suhde kuvien tekemiseen ja tarinoiden kertomiseen. 

 

Lena Cronqvist (s. 1938) kuuluu ruotsalaisen nykytaiteen kärkijoukkoon. 1960-luvulta lähtien hän on teoksissaan käsitellyt perhettä ja perheenjäsenten välisiä valtasuhteita ja rooliodotuksia - teemoja, jotka ovat aina yhtä ajankohtaisia. Vahvasti omaelämäkerrallisissa kuvissa hän palaa lapsuuden muistoihin. Tyttöjen leikeissä näennäinen viattomuus saa kovia ja julmiakin sävyjä ja perheen sisäiset suhteet näyttävät raadollisen puolensa. 

Näyttelyssä on Lena Cronqvistin maalauksia ja veistoksia viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

 

Outi Heiskanen (s. 1937) tunnetaan mestarillisena metalligrafiikan taitajana ja runollisten esinekoosteiden ja installaatioiden tekijänä. Hän tuo näyttelyyn oman herkän mielikuvitusmaailmansa ja tempaa meidät mukaan oman Pensastuulikansansa tunteellisiin tarinoihin. 

 

Irina Zatulovskaja (s. 1954) on kansainvälisesti tunnettu venäläinen nykytaiteilija. Hän maalaa teoksensa erilaisille löydetyille materiaaleille tai hylätyille käyttöesineille, joille hän antaa uuden elämän. Häntä kiinnostaa kadonnut aika ja esineen muisti. Esine itsessään on usein myös teoksen sisällön lähtökohta. Hillitty, maanläheinen värimaailma ja hiljainen huumori luovat teoksiin tunnelman, jossa on vaikutteita kansantaiteesta ja ikoniperinteestä. 

 

Näyttelyn tuottavat yhteistyössä Grafiikanpaja Himmelblau, Tampereen nykytaiteen museo ja Helsingin kaupungin taidemuseo.

 

Näyttelyn tiedotustilaisuus järjestetään torstaina 11.6. 2009 klo 13 TR1:ssä.

Lehdistökuvat löytyvät osoitteesta www.tampere.fi/tr1 

 

 

Lisätietoja: 

Kuvataideintendentti Sirpa Joenniemi, puh. 050-5549492, sirpa.joenniemi at tampere.fi
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta