[Nayttelyposti] Keräilijän muotokuva Lapinlahden taidemuseossa 21.1.-12.4.2009

Riitta Mäki riitta.maki at eemil.fi
Su 25.Tammi. 12:38:17 EET 2009


KERÄILIJÄN MUOTOKUVA

 

Lapinlahden taidemuseossa 21.1.–12.4.2009

 

 

Keräilijän muotokuva -pienoisnäyttelyn nimi on merkitykseltään moniselitteinen. Yhtäältä se viittaa tunnettujen taidemaalarien keräilijästä tekemiin muotokuviin. Toisaalta se viittaa keräilijän itsensä tekemiin muotokuviin ystävistä ja tuttavista. Esille asetettu kooste Lapinlahden taidemuseon Arseni -kokoelmaa käsittää kaksitoista teosta. Tekijöinä ovat kokoelman keränneen piispa Arsenin lisäksi taidemaalarit Andrei Gennadiev, Markku Kolehmainen ja Marjatta Tapiola.

 

Keräily on harraste ja intohimo, josta piispa Arseni kertoo kärsineensä lapsesta saakka: ”Pahempiakin addikteja, kuin keräily on toki olemassa, mutta silti se on addiktio. Jo lapsena keräsin kaikenlaista: tulitikkurasioiden etikettejä, postimerkkejä, kiviä ja perhosia. Ensimmäisen taidehankintani tein 14 -vuotiaana, kun ostin Pentti Kaskipuron pienen kuivaneulavedoksen. Sen jälkeen on teoksia kertynyt kokoelmaani niin runsaasti, että lopulta päätin lahjoittaa osan Lapinlahden taidemuseoon. Parempi, että teokset ovat kaikkien nähtävillä, kuin kotini komerossa. Pääosa lahjoittamastani kokoelmasta on kertynyt ostojen kautta, mutta osa myös taiteilijaystävieni lahjoina.” Kaikkiaan Lapinlahden taidemuseon Arseni -kokoelmaan kuuluu 202 teosta.

 

Muotokuva on haaste, jonka vaativuus paljastuu jo itse ”muotokuva” -sanasta. Maalarin on kyettävä löytämään mallinsa muoto ja kuvauksellisuus eli näköisyys, mutta sen lisäksi muotokuvan tulisi olla vielä hyvä taideteos. Mitä vieraampi on malli, sitä vaikeampi on löytää kuvattavan olemusta ja sisintä. Muotokuva ei kuitenkaan saisi jäädä vain pelkäksi ulkoisen näköisyyden kopioinniksi, vaan teokseen olisi kyettävä saamaan myös elävä suhde kuvattavaan. Esillä oleva kokoelma käsittää eri tekniikoilla tehtyjä 1980−90 -luvuille ajoittuvia teoksia, joista osa on nopeita luonnoksia ja osa lopullisia teoksia. Näyttelyn teokset osoittavat miten eri tavoin eri taiteilijat saattavat nähdä saman mallin ja käsitellä aihettaan.

 

 

Lisätiedot:

 

Piispa Arseni

piispa.arseni at ort.fi

 

 

Lapinlahden taidemuseo

Suistamontie 3

73100 Lapinlahti

info at eemil.fi

(017) 732 288 

 

www.eemil.fi <http://www.eemil.fi/>  

 

 

--------------------------------------

 

Riitta Mäki

museonjohtaja

 

Halosten museosäätiö

Suistamontie 3

73100 Lapinlahti

 

riitta.maki at eemil.fi

(017) 732 288

040 356 2011

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta