[Nayttelyposti] Unto Pusan näyttely Hyvinkään taidemuseossa

Laurila-Hakulinen Raisa Raisa.Laurila-Hakulinen at HYVINKAA.FI
Pe 23.Tammi. 12:27:17 EET 2009


UNTO PUSA JA NÄKEMISEN TAITO
23.1. - 13.4.2009
Hyvinkään taidemuseo


Taidemaalari Unto Pusa (1913-1973) kuuluu Hyvinkään taidehistoriallisesti merkittäviin taiteilijoihin. Taiteilija muutti perheensä kanssa Hyvinkäälle 1919. Täällä hän otti ensi askeleet taiteilijana paikallisten mestarien Tyko Sallisen ja Yrjö Saarisen innoittamana ja muutti Helsinkiin aloittaessaan taideopintonsa. 

Unto Pusa oli taiteilija, taideopettaja ja teoreetikko. Suomen modernin taiteen kehityksessä hänen taiteensa on keskeisessä asemassa. Pusan taiteessa teoreettinen lähestymistapa Ferdinand Legérin ja Robert Delaunayn hengessä yhdistyy hänen omaan persoonalliseen ilmaisutapaansa. Pusa oli kiinnostunut 1900-luvun alun erilaista taidevirtauksista kubismista konkretismiin, mutta hänestä ei tullut yhdenkään suunnan puhdasoppista edustajaa. Nämä tyylit auttoivat häntä kuitenkin luomaan oman persoonallisen taideilmaisunsa. Kokeiluja lukuun ottamatta Pusa ei koskaan luopunut taiteessaan esittävyydestä. 

Unto Pusa oli aikanaan maamme keskeisin monumentaalimaalausten tekijä. De Stijl-ryhmä ja neoplastismi olivat merkittäviä vaikuttajia Pusan omalle tila-ajattelulle ja kiinnostukselle yhdistää maalaus ja rakennettu ympäristö. Seinämaalauksissaan Unto Pusa korostaa työn, henkisen kulttuurin ja luonnon merkitystä. Hänen ilmaisunsa perustui kansainvälisiin vaikutteisiin mutta aiheissaan hän oli syvästi suomalainen.

Pusa oli merkittävä opettaja, jonka vaikutus ulottuu useaan taiteilijapolveen. Hän opetti lähes yhtäjaksoisesti 1940-luvun puolesta välistä vuoteen 1970 Vapaassa Taidekoulussa ja Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla. Lisäksi hän toimi ABC-koulun johtavana opettajana. Unto Pusa julkaisi opetuksensa ja teoreettiset pohdintansa myös kirjoina Plastinen sommittelu (1963) ja Väri-tila-muoto (1967). Suomen Taiteilijaseura julkaisi vuonna 1982 Pusan luentoja ja kirjoituksia teoksessa Taiteesta.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Unto Pusan elämää ja tuotantoa käsittelevä julkaisu. Siihen ovat kirjoittaneet filosofian tohtori Kerttuli Wessman, taidemaalari Carolus Enckell ja kuvataiteen tohtori Jyrki Siukonen.  

Lisätietoja amanuenssi Merja Ilola p. 040 480 1776 merja.ilola at hyvinkaa.fi ja museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen p. 040 571 0729 raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi.

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta