[Nayttelyposti] Lapin maakuntamuseon kevättalven 2009 näyttelyt

Alariesto Tuija ROVANIEMEN KAUPUNKI Tuija.Alariesto at rovaniemi.fi
To 15.Tammi. 12:44:49 EET 2009


Lapin maakuntamuseolla Arktikumissa keväällä 2009 esillä olevat erikoisnäyttelyt: 

Eatnanšaddu - Saamelaiset ja luonnonkasvien käyttö 19.12.2008-24.5.2009 

Eatnanšaddu - saamelaiset ja luonnonkasvien käyttö -näyttely kertoo saamelaisten perinteisistä ravinto- ja lääkekasveista ja muista saamelaisille tärkeistä luonnonkasvien hyödyntämistavoista. Näyttelyssä esitellään pohjoisten luonnonkasvien keruuta, käyttötapoja ja säilytystä ennen ja nyt sekä kasvuympäristöjä ja tuntomerkkejä. 

Näyttelyä varten dokumentoitiin luonnonkasvien keruu- ja käsittelyprosesseja sekä kerättiin kasviaineksia ja -tuotteita sekä kasvien käsittelyyn ja käyttöön liittyvää esineistöä ja esineistöä, jonka valmistukseen on käytetty kasviaineksia. Näyttelyssä esitellään noin 50 tärkeintä saamelaisten hyödyntämää luonnonkasvia. Kolme niistä on erityisen tarkastelun kohteena: tunturikoivu, väinönputki ja kenkäheinäsarat. Näyttelyssä kerrotaan, kuinka luonnonkasveja on käytetty ravintona, vaatetuksessa, rakennuksissa, kulkuvälineissä, tarve-esineiden valmistuksessa sekä lääkerohtona ja nautintoaineena. 
Näyttelyn myötä on mahdollista nostaa uudelleen esille jo unohduksissa olleita luonnonkasvien käyttötapoja, ja muistuttaa siitä, että terveyttä voi ylläpitää esimerkiksi poimimalla ahkerasti marjoja talven varalle sen sijaan, että ostaisi vitamiineja kaupasta tai apteekista. Näyttely valottaa uudella tavalla saamelaisten tapoja käyttää luonnonkasveja ennen ja nyt ja avaa kulttuurin ulkopuolisille ikkunan pohjoiseen luontoon uudesta näkökulmasta. Näyttelyn tavoitteena on myös herättää ja kasvattaa kiinnostusta kasviharrastusta kohtaan.

Näyttely on Saamelaismuseo Siidan ja Ylä-Lapin luontokeskuksen yhteistuotantoa. Näyttelyaineiston tuottamiseen on osallistunut Metsähallituksen ja Saamelaismuseon oman henkilökunnan lisäksi useita kulttuuri- ja luontoalan asiantuntijoita ja dokumentoijia sekä luonnonkasvien kerääjiä ja käyttäjiä. Näyttely on esillä Lapin maakuntamuseolla Arktikumissa 24.5.2009 saakka. 


*****

Vasan kevät - Inkeri Westin valokuvia porovaatimista ja vastasyntyneistä vasoista 20.1.-26.4.2009
Saamelainen poronhoitaja Inkeri West on valokuvannut läheltä poroemon, vaatimen, ja vasan suhdetta. 

Porovaatimen vasonnan huippu ajoittuu toukokuun 18-20. päivien tienoille. Kevään ensimmäiset vasat syntyvät joskus hyvinkin ankariin olosuhteisiin, lumipyryyn tai räntäsateeseen. Aluksi avuton mutta nopeasti vikkeläksi kehittyvä vasa leimautuu voimakkaasti emoonsa mm. tuoksun ja äänen perusteella. Westin näyttely kuvaa tätä vaatimen ja vasan suhdetta herkin "salaotoksin". 

Näyttelyssä on esillä noin 40 valokuvapaperille tulostettua ja kehystettyä valokuvaa porovaatimista ja vasoista. Aineisto on kuvattu aitavasotuksessa vuosina 2006 ja 2007 Inkerin, miehensä Sulon ja poikansa Juhan aidalla Hammastunturin paliskunnassa. Huhtikuun puolivälin paikkeilla vaatimet kootaan aitaukseen odottamaan vasomista. Vasat merkataan heti syntymän jälkeen korvamerkein ja päästetään emojensa kanssa melko pian luonnonlaitumille.

Nykypäivän porotaloudessa suurin osa vasoista teurastetaan syystalven erotuksissa. Osa vasoista jää ns. eloporoiksi jatkamaan sukua. Poronhoito on tekijälleen arkista työtä, jossa toukokuinen vasan syntymä on juhlahetki. Hennon vasan syntymä, horjuvat ensiaskeleet ja valtava elämänhalu tuovat omistajalle tunteen rakkaudesta omaan työhön ja uskoa elinkeinon tulevaisuuteen. 
Saamelaisessa käsityössä poronvasan ohutta ja pehmeää nahkaa on perinteisesti käytetty naisten talvipäähineiden, vasannahkalakkien, ompeluun. Vasan kevät -näyttely on omistettu Inkeri Westin äidille, poronaiselle, Inga Maria Aikiolle (os. Näkkäläjärvi, 1922-2006).

Näyttely on esillä Lapin maakuntamuseolla Arktikumissa (auditorio) 26.4.2009 saakka. 


**********************************************
Tuija Alariesto
Näyttelyamanuenssi  l  Curator
Lapin maakuntamuseo  l  The Provincial Museum of Lapland
Pohjoisranta 4
96200 Rovaniemi Finland
+ 358 40 734 1060 
tuija.alariesto(at)rovaniemi.fi
***********************************************




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta