[Nayttelyposti] HELMIÄISET - koko perheen metsäinen talvitapahtuma Metsämuseo Lustossa su 22.2.

Anne Kaljunen Anne.Kaljunen at lusto.fi
To 12.Helmi. 08:42:02 EET 2009


TIEDOTE 12.2.2009 Punkaharju
 
HELMIÄISET sunnuntaina 22.2. klo 10-15 
 
Talven kääntyessä kevättä kohden vietetään Lustossa jälleen Helmiäisiä. Tänä vuonna Helmiäiset laajenee Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuspuistoon, Montellin reitin varrelle, missä yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä aidossa ympäristössä, miten työt talvisessa metsässä ennen vanhaan tehtiin.
 
Perinnehakkuu Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuspuistossa klo 10-12
 
Tutkimuspuistoon on yhdelle n. 1 hehtaarin alueelle rajattu kaksi koealaa, joista toinen käsitellään vanhalla harsintahakkuumenetelmällä ja toinen jää vertailukohteeksi. Helmiäispäivän perinnehakkuussa kaadetaan järeää, pääasiassa yli 100-vuotiasta, puustoa. Perinteitä noudattaen kaadossa käytetään justeeria ja pokasahaa, karsinta tehdään kirveellä ja puut kuoritaan parkkuuraudalla. Tien varteen puut ajetaan tietenkin hevospelillä. 
 
Nyt perustettu koeala on Metsäntutkimuslaitoksen pitkäaikaisen metsänhoidon professorin Risto Sarvaksen muistokoeala. Sarvas muistetaan mm. juuri harsintahakkuita koskevasta tutkimuksesta. Perinnehakkuun järjestävät yhteistyössä Metsäntutkimuslaitos ja Lusto.
 
Yleisö voi jättää autot tutkimuspuiston parkkialueelle, vanhan kansakoulun pihalle, josta matkaa Montellin reittiä pitkin hakkuualueelle n. 2 km. Parkkipaikalta traktorikyyti nonstoppina hakkuualueelle. Montellin reitin varrella on paikoitustilaa rajoitetusti. Viitoitus tutkimuspuistoon ja hakkuualueelle valtatie 14 varrelta. Karttoja on saatavilla Luston asiakaspalvelusta.
 
Jäänveistoa, napakelkka, liukumäki ja muita talvisia puuhia Luston ulkoalueella klo 10-15
 
Helmiäisten vietto alkaa Luston ulkoalueella klo 10. Ohjelmassa on talvisia askareita ja mukavaa yhdessä oloa koko perheelle. Tapahtuman aikana kaikki halukkaat pääsevät kokeilemaan jäänveistoa. Veistoksen voi suunnitella jo ennakkoon perhe- tai kaveriporukalla aiheesta ”Elämää metsässä”. Yhteiset aloitukset jäänveistossa klo 10 ja klo 12.  Lisätietoja jäänveistosta saa Luston asiakaspalvelusta ja ennakkoilmoittautumisia otetaan vastaan 20.2. saakka. 
 
Päivän aikana taitoja mitellään myös leikkimielisessä kolmiottelussa, Helmiäistriathlonissa. Lajeina ovat polkuautoilu, jääcurling ja vanhoja metsätyöperinteitä mukaillen parkkaus eli pölkyn kuorinta. Kisailu on käynnissä nonstoppina koko tapahtuman ajan. Jätkät saapuvat Lustolle jatkamaan savottatöitä klo 13.
 
Perheen pienemmille vauhdin hurmaa antavat napakelkka ja liukumäki. Lapset pääsevät myös suunnistamaan luontorasteilla, laittamaan karhulle hännän ja kokeilemaan ongintaa. Helmiäisissä tutustutaan lisäksi paloautoihin ja ajellaan moottorikelkan ahkiossa. Palokuntalaiset pitävät tapahtumassa myös sammutusnäytöksen. Paloauto ja moottorikelkka ovat paikalla klo 11-15. 
 
Ulkotulien äärellä ja savottakahvila Römpsässä nautitaan nokipannukahvia ja kuumaa mehua. Makkaratkin paistuvat nuotiolla mukavasti.
 
Sisällä Lustossa näyttelyt Metsää etsimässä ja Koneaika sekä Me mökkihöperöt ja Paina puuta. Tapahtuman ajan sisätiloissa on askartelupaja lapsille ja auditoriossa metsäisiä filmiesityksiä.
 
Helmiäispäivänä Lusto tarjoaa tapahtumavieraille sisäänpääsyn museoon erikoishintaan: aikuiset 4 €, lapset 2 €  ja perheet 10 €. Ulkoalueille vapaa pääsy.

Tiedote- ja kuvamateriaali:
 
www.lusto.fi
http://www.lusto.fi/palvelut/medialle.html

Lisätietoja Metsäntutkimuslaitoksen perinnehakkuusta:
 
Metsätalousinsinööri Esko Oksa, Metla
gsm 050 391 4288
s-posti: esko.oksa at metla.fi
 
Museoisäntä Eero Knaapi, Lusto
gsm 050 375 3383
s-posti: eero.knaapi at lusto.fi
 
Lisätietoja Helmiäisistä:
 
Luston asiakaspalvelu
puh. (015) 345 100
s-posti: lusto at lusto.fi 
 
 
***********************************
Anne Kaljunen
Museoassistentti, FM
Puh. 044 034 5107
S-posti anne.kaljunen at lusto.fi
 
LUSTO - Suomen Metsämuseo
Lustontie 1
58450 Punkaharju
Puh. (015) 345 100
Fax (015) 345 1050
www.lusto.fi <http://www.lusto.fi/> 
************************************
 


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta