[Nayttelyposti] FACING CHINA Kasvokkain Kiinan kanssa Salon taidemuseossa 5.9.-8.11.2009

Saloluoma Jonni Jonni.Saloluoma at salo.fi
Ma 31.Elo. 16:03:17 EEST 2009


FACING CHINA
Kasvokkain Kiinan kanssa

Kiinalaista nykytaidetta
Fu Ruide -kokoelmasta

Salon taidemuseossa 5.9.-8.11.2009

Salon taidemuseo Veturitallissa avautuu yleisölle lauantaina 5.9.2009 kansainvälinen Fu Ruide -kokoelman näyttely Facing China - Kasvokkain Kiinan kanssa. Tämä kiinalaista nykytaidetta esittelevä näyttely oli ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan esillä Islannissa kesällä 2008. Tämän jälkeen se on kiertänyt Itävallassa ja Norjassa. Suomeen tämän harvinaislaatuisen näyttelyn saaminen onnistui Kuopion ja Salon taidemuseoiden yhteistyönä. Suomen jälkeen näyttely jatkaa Ruotsiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin.

Facing China -näyttelyssä kohtaavat eurooppalainen ja kiinalainen kulttuuri. Näyttelyn teokset on koottu hollantilaisen taiteenkerääjä Fu Ruiden kokoelmista. Se on siten eurooppalainen näkemys kiinalaisen taiteen kiinnostavimmasta puolesta, vuoden 1989 kansannousun jälkeen kukoistaneesta niin sanotusta kultaisesta sukupolvesta. Näyttely esittelee laajan monipuolisen ja elegantin ehyen kokonaisuuden yhdeksän taiteilijan tuotannosta. Taiteilijat ovat Chen Qing Qing, Zhang Xiaogang, Fang Lijun, Liu Ye, Tang Zhigang, Wei Dong, Yang Shaobin, Yue Minjun ja Zhao Nengzhi. Esillä on myös saksalaisen Christoph Feinin ottama valokuvasarja näyttelyn taiteilijoista.

Näyttelyn nimi Facing China viittaa paitsi eurooppalaisen ja kiinalaisen kulttuurin kohtaamiseen myös tietenkin ihmiskasvoihin, joilla on tämän näyttelyn teemana aivan erityinen merkitys. Kasvojen säilyttäminen on perinteisessä kiinalaisessa kulttuurissa keskeinen käsite. Sillä viitataan henkilökohtaiseen kunniaan ja onnistumiseen. Epäonnistuminen tai noloon asemaan joutuminen aiheuttaa kasvojen menetyksen - pahinta, mitä kiinalaiselle voi tapahtua. Kasvoja nähdään tässä näyttelyssä paljon, mutta kohtelias kiinalainen hymy on myös toisinaan irvokas, tuskaa peittävä naamio.

Fu Ruide -kokoelma ja sen piirteet

Kokoelman perusajatuksena on luoda kuva kiinalaisen nykytaiteen kultaisesta sukupolvesta. Samalla se kuvastaa eurooppalaista elämystä kiinalaisesta nykytaiteesta. Kokoelman kerääjän, hollantilaisen yksityishenkilön peitenimeltään Fu Ruide kiinnostus kiinalaiseen nykytaiteeseen heräsi vuosikymmen sitten. Fu Ruide on toiminut keräilijänä intuitionsa varassa, mutta kokoelma on säilynyt eheänä hänen tunneherkän näkemyksellisyytensä vuoksi. Kokoelmaan kuuluu maalauksia ja veistoksia, esittäen henkilöhahmoja mutta myös ironisia karikatyyrejäkin. Ne kaikki peilaavat ja kommentoivat omalla tavallaan nykyaikaista Kiinaa ja sen historiaa. Teoksista heijastuu myös niiden kiinteä suhde kiinalaisen figuratiivisen taiteen traditioon.

Sirpaleisessa ja alati muuttuvassa yhteiskunnassa tämä kiinalaisen taiteen kultainen sukupolvi on kääntänyt katseensa pois suurisuuntaisista yhteiskunnallisista visioista. Tilalle on syntynyt uudenlainen realismi, joka katsoo toisaalta menneeseen traditioon, toisaalta tämän päivän elämänmenoon. Nämä taiteilijat kuvaavat arkipäivän absurdeja ja banaalejakin näkymiä, usein itseironiseen sävyyn, etsien uusia mahdollisuuksia siitä vanhasta realismin perinteestä, joka oli ollut vuosikymmeniä Kiinan taideakatemioiden hallitseva tyyli.

Facing China -näyttelyn tuottavat Saloon Salon taidemuseo ja Taidemaalari Viljo Hurmeen säätiö, aloittaen näin uudenlaisen yhteistyömuodon - tuottaa Salossa joka kolmas vuosi merkittävä kansainvälinen näyttely.

Facing China oheisohjelma: FM Minna Valjakka luennoi keskiviikkona 30.9. klo 18:00 otsikolla Kiinalaisen nykytaiteen matka maailmalle. Keskiviikkona 7.10. klo 18:00 Teekirjailija ja teekulttuurin asiantuntija FM Pekka Nihtinen luennoi kiinalaisesta teekulttuurista otsikolla Teetä ja taidetta. Yleisöluennot sisältyvät pääsylipun hintaan.


Lisätietoja:
Museonjohtaja Laura Luostarinen puh. (02) 778 4884 / 044 778 4884, laura.luostarinen at salo.fi
Intendentti Pirjo Juusela-Sarasmo puh. (02) 778 4888 / 044 778 4888, pirjo.juusela at salo.fi
Näyttelyamanuenssi Jonni Saloluoma puh. (02) 778 4901 / 044 778 4901, jonni.saloluoma at salo.fi
Näyttelyn kansainväliset verkkosivut: http://facingchina.com/


SALON TAIDEMUSEO VETURITALLI
Mariankatu 14, 24240 Salo | Puh: 02-7784892 | Avoinna: ti-pe 10-18, la 11-17, su 11-18, muina aikoina sopimuksesta | Liput: 4 euroa. Alle 18 v. ilmainen sisäänpääsy. Perjantaisin klo 16-18 ilmainen sisäänpääsy | www.salontaidemuseo.fi


______________________________________________
Jonni Saloluoma
näyttelyamanuenssi | amanuens | curator
Salon taidemuseo Veturitalli - Salo Art Museum
Mariankatu 14
24240 SALO, Finland
jonni.saloluoma at salo.fi
+358 (0)2 7784901, 044 7784901
fax +358 (0)2 7784891
www.salontaidemuseo.fi<http://www.salontaidemuseo.fi>
www.salo.fi<http://www.salo.fi>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta