[Nayttelyposti] Postimuseossa avataan 15.4. laaja kirjeen kulttuurihistoriasta kertova näyttely

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ti 7.Huhti. 12:40:11 EEST 2009


Postimuseo esittelee tämän vuoden päänäyttelyssään Post Scriptum - kirjeitä neljältä vuosituhannelta monipuolisesti länsimaisen kirjeen kulttuurihistoriaa 15.4.-25.10.2009. Näyttely lähtee liikkeelle harvinaisista mesopotamialaisista savitauluista. Paitsi kirjeen erilaisia materiaaleja ja kirjoitustyylejä näyttelyssä on mukana runsaasti merkittävien kulttuurivaikuttajien kirjeitä.  

Näyttelyn vanhimmat kirjeet ovat nuolenpääkirjoituksella kirjoitettuja savitauluja muinaisbabylonialaiselta ajalta noin 3700 vuoden takaa ja uusin kirje on tältä vuosikymmeneltä. Näyttelyssä on esillä mm. papyruskirjeitä hellenistisen ajan Egyptistä, roomalaisaikaiset kirjoitusvälineet sekä kansainvälisen liikeyrityksen kirjeenvaihtoa 1300- ja 1400-lukujen vaihteen Italiasta. 

Kirjeiden sisällöt ovat pysyneet ajasta ja paikasta riippumatta melko muuttumattomina. Valtiollisella tasolla hoidetaan poliittisia ja hallinnollisia kysymyksiä. Yksityisten ihmisten huolena ovat olleet toimeentulo, ihmissuhteet ja kaipaus läheisten luo. Kirjeissä on myös välitetty tietoa paitsi oman elämänpiirin tapahtumista myös uutisia yhteiskunnallisista tapahtumista. Jotkin kirjeet on laadittu laajan yleisön tai jopa jälkipolvien tietoon kun taas toiset on tarkoitettu vain yhdelle ja ainoalle ihmiselle.
  
Kirjeet kertovat museokävijälle mm. Zachris Topeliuksen elämyksistä junamatkalla Euroopassa tai G.A Wallinin kokemuksista aavikkomatkalta kohti Persiaa 1800-luvun puolivälissä. Mukana ovat myös J.L. Runebergin kirjeet vaimolleen Fredrikalle ja rakastetulle Emilielle sekä Aleksis Kiven viimeinen kirje Charlotta Lönnqvistille, kirjeitä Minna Canthilta, Albert Edelfeltiltä, Jean Sibeliukselta, Eino Leinolta, A.E. Nordenskiöldiltä, Ida Aalbergilta ja C.G.E. Mannerheimilta.

Näyttelyyn on saatu kirjeitä mm. Kansalliskirjaston, Kansallisarkiston, Kuvataiteen keskusarkiston, Suomen kansallismuseon ja Suomalaisen Kirjallisuuden seuran kokoelmista. Mukana on myös esineitä italialaisista arkistoista.

Näyttely on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja kirjeitä voi myös kuunnella luettuina suomeksi ja ruotsiksi. Näyttelyyn liittyy myös julkaisu, joka käsittelee kirjeen historiaa.

Tarjolla on koko näyttelyn ajan runsaasti oheisohjelmaa, kuten kirjeiden lukutuokioita: Eino Leinon kirjeitä ystäville ja taitelijatovereille, Yrjö Haaviston kirjeitä rintamalta ja Albert Edelfeltin ja Aino Acktén välistä kirjeenvaihtoa. Oheisohjelmasta saa lisätietoa museon nettisivulta www.postimuseo.fi

Postimuseo, Helsingin pääpostitalo, Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna ma-pe 10-18 ja la-su 12-17. Museon pääsymaksu on 6 ja 3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Näyttelyn avajaispäivänä 15.4. museoon on vapaa sisäänpääsy.

Ystävällisin terveisin

Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 Helsinki
Asema-aukio 5 H, 00101 Helsinki
puh. 020 451 4775, telefax 020 451 4777
helena.parssinen at posti.fi
www.postimuseo.fi 


 

 



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta