[Nayttelyposti] Mika Karhu ja Henry Wuorila-Stenberg sekä Roskaviikot Hyvinkään taidemuseossa

Laurila-Hakulinen Raisa Raisa.Laurila-Hakulinen at HYVINKAA.FI
Ti 9.Syys. 11:39:01 EEST 2008


MIKA KARHU JA HENRY WUORILA-STENBERG

12.9. -19.10.2008

 

Avajaiset perjantaina 12.9. klo 18.00 Tervetuloa!

 

Hyvinkään taidemuseon syyskausi käynnistyy kahden eri ikäpolvea edustavan kuvataiteilijan näyttelyllä: hyvinkääläinen taiteen maisteri Mika Karhu on kutsunut rinnalleen pitkän uran taidemaalarina tehneen Henry Wuorila-Stenbergin. Karhun suuret mustavalkoiset hiilipiirrokset asettuvat vuoropuheluun Wuorila-Stenbergin väkevien ja värikkäiden maalausten kanssa. Kahta omaperäistä visuaalista maailmaa yhdistää kyky tulkinta myötätunnolla ihmistä joka kamppailee ulkoisten ja sisäisten paineiden alla.

  

Mika Karhu (s. 1969) käsittelee hiilipiirroksissaan ihmistä sosiaalisena ja ruumiillisena olentona, jonka identiteetti on jatkuvassa muutoksen tilassa. Kehon läpi kulkevat jälkiä jättäen niin luonnon kuin kulttuurinkin vaikutukset. Karhu tekee taidetta tutkijan tavoin ja lähestyy yhteiskunnallisia ilmiöitä teoreettisesti ja ongelmakeskeisesti. Kriiittinen ja analyyttinen ajattelu hahmottuu kuvaksi, jossa valtaa, pelkoa, ruumiin kontrollia tai riippuvuutta ilmaiseva tunnekokemus saa muotonsa. "Globaalissa maailmassa tehokkuuden vaatimukset alistavat ihmisen kykyä tuntea myötätuntoa. Kiinnostukseni voimakkaisiin tunnekokemuksiin, jotka ylittävät mielen käsittelykapasiteetin on näyttelyni temaattinen lähtökohta. Teoksissani olen pyrkinyt etsimään taustalla vaikuttavia tekijöitä, joiden kuvallisena metaforana on orgaanisuus ja riippuvuus."

 

Henry Wuorila-Stenberg (s. 1949) on kulkenut lähes 40 vuoden tien taiteilijana 70-luvun Berliinin ulkopuolisuudesta nykytaiteen kentän keskiöön. Sallisen, Saarisen ja Mauno Markkulan perintöä jatkava värimaalari näyttää ajattelevan ja tuntevan värein edeltäjiensä tavoin. Wuorila-Stenberg tunnetaan ekspressiivisestä maalausotteesta, jossa taiteen teemat siivilöityvät henkilökohtaisen kokemuksen läpi. Hän maalaa ihmistä, jonka hahmo usein kasvaa pimeästä maisemasta värin, valon ja elämän keskelle. Länsimainen kulttuuri, sen historia ja moraliteetit luovat viitekehyksen maalausten moniulotteisille suhdeverkostoille. Täysveriselle maalarille maalaus itsessään on koti, prosessi ja paikka joka kantaa elämää. Vaikka maalaus on taitavasti käsiteltyä materiaa ja pintaa, Wuorila-Stenbergin mukaan taide on myös kommunikaatiota jossa ihminen voi tunnistaa itsensä ja toisen. 

 

Lisätietoja museonjohtaja Raisa Laurila-Hakulinen puh. 040 571 0729 tai raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi.

 

ROSKAVIIKOT - TAIDETTA KIERRÄTYSMATERIAALEISTA 

12.9. -16.11.2008

 

Taidemuseossa avautuu perjantaina 12.9. myös kymmenen nykytaiteilijan teoksia esittelevä näyttely Roskaviikot. Näyttelyn taiteilijat ovat Petri Ala-Maunus, Maria Duncker, Kaarina Haka, Jussi Kivi, Anni Laakso, Tuula Närhinen, Kalle Turakka-Purhonen, Ilona Valkonen, Timo Vartiainen ja Virpi Vesanen-Laukkanen. Jussi Kiven ja Maria Dunckerin teokset ovat lainassa Kiasman kokoelmista. Näyttelyn kuraattorina toimi hyvinkääläinen kuvataiteilija Kaisu Paavilainen. Ympäristön tilaa ja kuluttamista kommentoiva näyttely sopii kaikenikäisille, mutta se on tuotettu ajatellen erityisesti kouluikäisiä katsojia. Näyttelyyn liittyy työpajoja, joissa roskat puhkeavat uuteen elämään. Näyttely aloittaa koulujen Kulttuuripolku-ohjelman, jossa peruskoululaiset tutustuvat kotikaupungin taide- ja kulttuurilaitoksiin. Näyttelyssä ei järjestetä erikseen avajaisia.

 

Lisätietoja amanuenssi Merja Ilola puh. (019) 459 4007 tai merja.ilola at hyvinkaa.fi. 

 

 

_____________________________

Raisa Laurila-Hakulinen

museonjohtaja

p. (019) 459 4003 tai 040 571 0729

Hyvinkään taidemuseo

Hämeenkatu 3 D

05800 HYVINKÄÄ

www.taidemuseo/hyvinkaa.fi

 




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta