[Nayttelyposti] Syntyykö lapsi vai eikö synny - taidenäyttely ja terapiaryhmiä Jyväskylän taidemuseon Holvissa

Leena.Lokka leena.lokka at jkl.fi
Ma 8.Syys. 10:11:51 EEST 2008


Näyttelytiedote 8.9.2008
Jyväskylän taidemuseo

Tervetuloa avajaisiin ti 16.9.2008 klo 18
sähköinen kutsukortti http://www3.jkl.fi/taidemuseo/kutsu_ag0908

Syntyy - ei synny
Jyväskylän taidemuseo Holvin aula ja alagalleria , Kauppakatu 23
näyttely on esillä 17.9.-26.10.
avoinna ti-su klo 11-18
vapaa pääsy
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>


Taide peruskysymysten äärellä

Synnytys, imetys, lapsen kuolema ja lapsettomuus ovat elämän ytimessä olevia kokemuksia. Ydinkokemukset voivat olla voimaannuttavia, jopa menetykset pitkän ajan kuluttua, mutta usein niihin liittyy myös traumoja, joita olisi voitava työstää.

Aloite näyttelystä on tullut psykologi Kaija-Leena Kaijaluodolta, joka on työssään kohdannut näistä teemoista nousevia erilaisia tunteita, joita käsitellään harvoin julkisesti, ja joille ei välttämättä löydy sanoja. - Olen työssäni etsinyt puheella työstämisen rinnalle taiteen keinoja. Vaikkapa runossa tai kuvassa kiteytynyt ajatus voi viedä oivalluksia eteenpäin toisin kuin tavallinen keskustelu. Taiteen ilmaisut ovat myös viesti siitä, ettemme ole tuntemuksinemme yksin, vaan kokemukset ovat jaettavissa yhteisöllisesti, hän kertoo.

Kokemukset kuvina

Päivi Meriläisen teossarjassa uinuvat sikiöt. Syntyvät vai syntymättömät, kuolleet, elävät vai haavekuvat? Kesällä edesmenneen Ulla Lautamajan teokset kertovat kipeästä kaipuusta ja lapsettomuuden aiheuttamasta ulkopuolisuuden tunteesta. Teemu Mäen räväkänherkkä akvarelli kuvaa imetyshetkeä, jossa isä seuraa rintaa ahmivaa jälkeläistään jännittyneenä äidin turvallisen selän takaa. Monet teoksista ovat syntyneet taiteilijoiden omista kokemuksista naisena, äitinä, isänä tai läheisenä. Yhtä tulkintaa ei teoksille ole vaan jokainen voi peilata omia tunteitaan teoksiin ja löytää niistä kohtalotoveruutta tai uusia näkökulmia.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa julkisista kokoelmista ja yksittäisiltä taiteilijoilta. Mukana on teoksia myös mm. Marjatta Hanhijoelta, Maija Helasvuolta, Anders Holmqvistilta, Mauno Honkaselta, Anita Jenseniltä, Susanna Joutsimäeltä, Veikko Kiljuselta, Outi Markkaselta, Minja Revonkorvelta, Eino Viikilältä ja Ulla Virralta sekä Matti Visannilta.

Ilmoittautuminen taideterapiaryhmiin on käynnissä

Näyttelyn yhteydessä kokoontuu terapiaryhmiä, joissa osallistujat työstävät kokemaansa taideterapeutin ja psykologin ohjauksessa taidemuseon työpajassa, päämääränä voimaantuminen taiteen keinoin. Ryhmät muodostetaan teemoista synnytys, imetys, lapsen kuolema ja lapsettomuus.  Ilmoittautuminen terapiaryhmiin 19.9. asti Kaija-Leena Kaijaluodolle kaija-leena.kaijaluoto at elisanet.fi<mailto:kaija-leena.kaijaluoto at elisanet.fi> Lisätietoja ryhmistä taidemuseon nettisivuilta www.jyvaskyla.fi/taidemuseo<http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo>


Näyttelyn oheisohjelma:
Teehetki Kaija-Leena Kaijaluodon kanssa pe 10.10. klo 16.30
Kohdullinen, Katja Holopaisen ääni- ja liikeimprovisaatioita pe 3.10. ja 17.10. klo 16.30



Lisätietoja:
Kaija-Leena Kaijaluoto, puh. 040 508 26 56, kaija-leena.kaijaluoto at elisanet.fi
Jyväskylän taidemuseo, museolehtori Sirpa Turpeinen, puh. (014) 626 852 sirpa.turpeinen at kl.fi




Ystävällisin terveisin

Jyväskylän taidemuseo

Leena Lokka

puh. (014) 626 850
leena.lokka at jkl.fi<mailto:leena.lokka at jkl.fi>




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta