[Nayttelyposti] Harri Kerkon sävellyksen kantaesitys Turun taidemuseossa
Nybom Jenny
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi
To 9.Marras. 09:40:01 EEST 2008
Harri Kerkon sävellyksen Sea of Dee kantaesitys ja kirjan julkistamistilaisuus
Turun taidemuseossa 10.10. klo 16.30
Tervetuloa!
Tulevana perjantaina, ilmaisillan aikana Turun taidemuseon yleisöllä on harvinaislaatuinen tilaisuus, sillä Pimiössä esillä olevaa IC-98:n Varjot-animaatiota varten sävelletty teos Sea of Dee kantaesitetään museossa klo 16.30. Tilaisuudessa IC-98:n muodostavat turkulaiset taiteilijat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974) kertovat Varjot-teoksen valmistumisesta ja esittelevät taiteellista tuotantoaan. IC-98 työskentelee nykytaiteilijoille ominaiseen tapaan poikkitaiteellisesti ja -tieteellisesti. Tiivistä yhteistyötä tehdään niin kansainvälisten taiteilijaryhmien kuin säveltäjien ja tutkijoiden kanssa. Tilaisuudessa julkistetaan projektiin liittyvä kirja, joka on toteutettu "kirjoittamalla yhdessä".
Oman aikansa toisinajattelija Pentti Haanpään (1905-55) tuotanto ja erityisesti hänen romaaninsa Isäntä ja isäntien varjot (1935) innoitti IC-98:a Varjot-teokseen. Romaanissa Jopi Herneinen menettää talouslaman seurauksena talonsa pakkohuutokaupassa. Yhteiskunnallisen aseman menetettyään hän romahtaa ja alkoholisoituu. Kaikki päättyy lopulta viattoman naisen murhaan. IC-98 kokee 1930-luvun talouslaman aikana kirjoitetun Haanpään romaanin kapitalismikritiikin ja niiden yhteiskunnan ongelmien, joita kirja kuvaa, olevan ajankohtaisia. Taiteilijatapaamisen yhteydessä IC-98:n näyttely saa uuden lisän, sillä Jopi Herneisen sisäistä maailmaa kuvaava teos tulee esille museon alakertaan.
Harri Kerkon (s. 1968) sävellys Sea of Dee ei ole vain IC-98:n animaation taustamusiikkia vaan itsenäinen teos, joka kommentoi kuvaa. Sävellyksen kantaesityksessä Harri Kerko soittaa urkuja, Eva Alkula konserttikanteletta ja alun perin turkulainen bassobaritoni Nicholas Söderlund laulaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Säveltäjän ja muusikkojen esittely:
Hyvin laaja-alaisesti nykymusiikin alalla toimiva säveltäjä-muusikko Harri Kerko opiskeli alun perin Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkia. Sävellystä hän on opiskellut diplomisäveltäjä Tapio Nevanlinnan johdolla sekä kuoronjohtoa Timo Nuoranteen ja Hannu Norjasen johdolla. Kerkon musiikkia on esitetty mm. Tampereen Biennalessa, Korvat Auki ry:n konserteissa sekä Helsingin taidekorkeakoulujen eri produktioissa. Vuoden 1998 alusta lähtien Kerko on kuulunut Suomen konservatorioiden nimikkosäveltäjäprojektiin "Musiikkia Nyt". Lisäksi hänet on valittu Pietarsaaren ruotsinkielisen konservatorion nimikkosäveltäjäksi. Vuonna 1998 Harri Kerko voitti Oulun Yliopiston kamarikuoron 20-vuotisjuhlakonserttin kunniaksi järjestetyn avoimen sävellyskilpailun. (Lähde: Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus)
Alun perin turkulainen bassobaritoni Nicholas Söderlund on esiintynyt erilaisissa tehtävissä sekä klassisen että kevyen musiikin alueella Suomessa ja ulkomailla. Suomen kansallisoopperan ja Baselin oopperan vierailukiinnitysten lisäksi hän on laulanut useiden kirkkomusiikkiteosten solistina Suomen lisäksi Saksassa, Sveitsissä, Italiassa ja Itävallassa. Söderlund on tehnyt äänityksiä Yleisradiolle ja kantaesittänyt runsaasti uutta suomalaista musiikkia. Vuonna 2007 hän tuli toiseksi Kansainvälisessä Sibelius-laulukilpailussa ja sitä edeltäneenä vuonna hän sijoittui Lappeenrannan laulukilpailun miesten sarjassa toiseksi. Viime kesänä Söderlund lauloi Nivalan oopperassa kirjailija Pentti Haanpään elämästä kertovassa Jorma Panulan säveltämässä oopperassa Joutilas Mies.
Eva Alkula toimii kantelemuusikkona erityisesti nykymusiikin, elektronisen musiikin sekä japanilaisen fuusiokansanmusiikin aloilla. Ennen valmistumistaan Sibelius-Akatemiasta vuonna 2003 Alkula opiskeli Japanissa, Hokkaidon kasvatustieteellisessä yliopistossa, pääaineenaan koto. Alkula on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa, USA:ssa ja Japanissa, joista viimeisessä vierailee säännöllisesti tehden yhteistyötä paikallisten muusikoiden kanssa. Suomessa Alkula työskentelee sekä solistina että kamarimuusikkona ja on osallistunut useille musiikkijuhlille, kuten Tuusulanjärven kamarimusiikki, Tampere Biennale, Sonkajärvi Soi, Kuhmon Kamarimusiikki ja Musica Nova. Muusikontyön ohella Alkula toimii kanteleensoiton opettajana Sibelius-Akatemiassa sekä Kanteleliiton puheenjohtajana.
Turun taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 16-19
Tervetuloa!
Ystävällisin terveisin,
Jenny Nybom
amanuenssi / amanuens / curator
Aurakatu / Auragatan 26
FIN-20100 Turku / Åbo, Finland
tel. +358 (0)2 262 7094
GSM +358 (0)50 400 3248
fax. +358 (0)2 262 7090
jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi<mailto:jenny.nybom at turuntaidemuseo.fi>
www.turuntaidemuseo.fi<http://www.turuntaidemuseo.fi>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta