[Nayttelyposti] Joulukalenteri: Pyhä ja Paha Lapinlahden taidemuseossa

Lapinlahden taidemuseo info at eemil.fi
Pe 28.Loka. 13:47:00 EET 2008


JOULUKALENTERI: PYHÄ JA PAHA

Maahanmuuttajalasten 24 kuvaa valosta ja varjosta

 

Lapinlahden taidemuseo

Kylä - lasten ja nuorten näyttelytila 28.11.2008-1.2.2009 

 

Mitä sinulle tulee mieleen makkaranpaistopaikasta? Tulella tirisevän makkaran tuoksu ja kielelle herahtava vesi? Leppoisaa yhdessäoloa kavereiden kanssa ja muita mukavia muistoja retkipäivästä? Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että jossakin toisessa paikassa, jonkun toisen silmin nähtynä makkaranpaistopaikan tirisevä ritilä ja rätisevä tuli edustavatkin jotain muuta kuin leppoisaa retkipäivää? Tämän ja monta muuta kysymystä ympäristömme esineiden ja paikkojen merkityksistä herättää Lapinlahden taidemuseon lasten ja nuorten näyttelytilan joulukalenterinäyttely Pyhä ja paha - Maahanmuuttajalasten 24 kuvaa valosta ja varjosta. 

 

Näyttely esittelee kuopiolaisen Kalevalan koulun valmistavan opetuksen 10-13 -vuotiaiden oppilaiden näkemyksiä pyhistä, hyvistä ja pahoista esineistä ja tiloista ympäristössämme. Näyttelyn valokuvat ja grafiikanvedokset on tehty Lastenkulttuurikeskus Lastun ja Suomen ortodoksisen kirkkomuseon yhdessä järjestämässä työpajassa, jossa pohdittiin juhla- ja arkipäivän esineiden merkityksiä eri kulttuureissa ja paikoissa ympäri maailmaa. Työpajaan osallistuneet oppilaat ovat tulleet Suomeen viime keväänä ja aloittaneet perusopetukseen suomalaiseen kouluun tutustumisen Kalevalan koulussa syksyllä 2008.

 

Näyttely on osa valtakunnallisen lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalampun tuottamia Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden 2008 tapahtumia. Ennen Lapinlahtea näyttely on ollut Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa ja Lapinlahden jälkeen se jatkaa matkaansa paikallisten lasten ja nuorten teoksilla täydennettynä pohjoissavolaisille kouluille ja päiväkoteihin.

 

Pyhä ja paha -näyttely liittyy myös Lastenkulttuurikeskus Lastun maakunnan kattavaan adventtikalenteritapahtumaan, jonka teemana on valo. Taidemuseon näyttelyn ohella kalenterin ensimmäinen luukku avataan ensimmäisen adventtisunnuntain aattona 28.11. Nerkoon esikoulun pihamaalla, jossa sytytetään valot esikoululaisten ympäristötaideteokseen Viitostien varrella. Avajaisten jälkeen jokaisen adventtisunnuntain aattona, tai niillä main, jollakin pohjoissavolaisella kylällä avataan uusi kalenteriluukku. Luukusta paljastuu kylän koulun oppilaiden tekemä valotaideteos tai teemaa tutkivien teosten näyttely, joka on esillä 21.12. saakka. 

 

Pohjois-Savon Valo- adventtikalenterin aikataulu

 

28.11.2008 Nerkoon esikoulu, Lapinlahti

4.12.2008 Pirtin koulu, Kuopio

9.12.2008 Nerkoon koulu, Lapinlahti

20.12.2008 Kangaslahden koulu, Rautavaara

 

28.11.2008-1.2.2009 Lapinlahden taidemuseo: Pyhä ja paha - 24 lasten kuvaa valosta ja varjosta

 

 

Lisätietoja:

 

Lastenkulttuurikeskus Lastu 

Linnansalmentie 85, 73100 Lapinlahti

(017) 733 308, 050 582 2067 / Ulla Bovellan

lastu2 at saunalahti.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta