[Nayttelyposti] Mestarin jälki -näyttely Lapinlahden taidemuseossa

Lapinlahden taidemuseo info at eemil.fi
Pe 28.Loka. 13:42:04 EET 2008


Mestarin jälki on lajissaan ainutlaatuinen taidenäyttely Suomessa
Mestarin jälki -näyttelyssä on esillä suomalaisten ja ulkomaalaisten mestareiden taideteoksia kristillisistä aiheista 1500-1900 -luvuilta. Teokset ovat esillä Lapinlahden taidemuseossa 29.11.2008 - 12.4.2009. Näyttelyn suojelijoina toimivat Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä Suomen evankelisluterilaisen kirkon Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen.

Kristilliset aiheet ovat suomalaisten taiteilijoiden tuotannossa olleet vähäisessä merkityksessä. Taidehistoriallisesti asia on mielenkiintoinen, koska varhainen taide on nimenomaan kristillistä, ja esimerkiksi Italiassa paikallisten mestareiden museoissa olevat teokset ovat saaneet valtaosin juuri kristillisistä aiheista inspiraationsa. Suomessa itäinen kristillinen taide on vahvasti edustettuna ortodoksisessa kirkkomuseossa sekä Valamon luostarissa, mutta suomalaisten taiteilijoiden vähälukuiset kristillisaiheiset teokset ovat olleet hajaantuneina mikä minnekin. Samoin läntisen kristillisen taiteen mestareita on harvoin ollut suomalaisissa taidenäyttelyissä esillä. Nyt esillä olevaan Mestarin jälki -näyttelyyn on poimittu merkittävimmät teokset Suomen laajimmasta suomalaisten ja läntisten taiteilijoiden kristillisaiheisten teosten yksityiskokoelmasta.

Näyttelyssä on esillä kaikkiaan 90 teosta, ja näyttelyn kuraattorina toimii ortodoksisen kirkon piispa Arseni.

 

Suomalaiset mestarit vahvasti esillä
Suomalaisista mestareista ehkä merkittävimpiä on Helene Schjerfbeck, teoksellaan "Ylösnousemus" vuodelta 1896. Teos on esityö Ruotsinpyhtään kirkon alttaritauluksi, ja tuo Ylösnousemus-teos jäi Schjerfbeckin ainoaksi alttaritauluksi. Nykyisin Ruotsinpyhtään kirkko on hyvin tunnettu ainutlaatuisesta aarteestaan.

Hugo Simbergiltä on esillä symbolistinen akvarelli "Teidän tähtenne", joita taiteilija teki kaksi kappaletta. Toinen teoksista on Ateneumissa. Teos on kuvattu useissa taidekirjoissa. Hugo Simbergiltä on esillä myös puhutteleva "Kuoleman Puutarha" etsaus. 

Maria Wiikin herkkä  teos "Madonna" kuvaa Neitsyt Mariaa nuorena ja huokuu mystiikkaa. Maria Wiikiltä on esillä myös toinen teos, "Kristuksen pää".

Juho Rissaselta on esillä triptyykki, joka kuvaa Jeesus-lapsen syntymää, sekä kaksi kuolemaa käsittelevää teosta, joista toinen on "Isän pää", esityö teokseen "Isän kuolema", joka kuvaa Rissasen oman isän kuolemaa juovuspäissään järven jäälle kuoliaaksi paleltuneena.

Suomen varhaisen kuvanveistotaiteen merkittävimpiin tekijöihin lukeutuvan Johannes Takasen yksi päätöistä, "Rebecca kaivolla", on esillä marmorisena versiona. Kipsistä valettu "Rebecca kaivolla" on leikkisästi sanottuna ollut aikanaan jokaisessa pappilassa ja kansakoulussa. Marmoriin hakattuja teoksia tunnetaan vain kuusi kappaletta.

Muista merkittävistä suomalaisista taiteilijoista ovat esillä mm. Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt,  Albert Edelfelt ja Amelia Lundahl. Venny Soldan-Brofelt on esillä suurikokoisella ja vaikuttavalla sinisävyisellä öljyvärityöllä "Jairuksen tytär".

 

Länsieurooppalaista taidetta renessanssista alkaen
Näyttelyssä on esillä myös vaikuttavia ja mielenkiintoisia ulkomaalaisten mestareiden teoksia 1500-luvulta 1900-luvulle saakka. Esillä on lukuisia teoksia eri maiden koulukunnista, varhaisimpien joukossa Firenzen koulukunta 1500-luvulta.

Ulkomaalaisten mestareiden teoksissa poikkeuksellisen suuri painotus on Maria Magdalena -aiheisilla teoksilla. Magdalan Maria on herättänyt taiteilijoiden ja  suuren yleisön kiinnostuksen aina näihin päiviin saakka, jopa populaarikulttuurissa viime aikoina. Myös Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi -aihetta on esillä useina eri versioina.

 

Lisätiedot
Lapinlahden taidemuseo

Suistamontie 3, 73100 Lapinlahti

info at eemil.fi, (017) 732 288

 

Tiedottaja Jussi Savolainen

045 110 8698, mestarin.jalki at gmail.com



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta