[Nayttelyposti] Hauskoja löytöjä Alvar Aalto -museon kokoelmista

Vidgren Mirkka Mirkka.Vidgren at alvaraalto.fi
Ma 24.Loka. 15:58:07 EET 2008


Lehdistötiedote 24.11.2008


Hattu, postikortti ja muita aineellisia todisteita
Alvar Aalto -museon Galleriassa 28.11.2008 - 8.2.2009


"Hattu, postikortti ja muita aineellisia todisteita" -näyttely kertoo tarinoita Alvar Aalto -museon kokoelmiin viime vuosina lahjoitetuista ja hankituista esineistä. Nämä tarinat saavat lisävoimaa museon piirustus-, valokuva- ja asiakirjakokoelmista poimitusta materiaalista.

Esillä on arkkitehti Aallon henkilöhistoriaan liittyviä dokumentteja sekä Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia tai rakennusten osia ja pienoismalleja. Esinekavalkadia täydentävät valokuvat ja piirustukset, jotka kutovat kehyskertomuksen esineiden ympärille - miten jokin esine on saanut alkunsa, kuinka sitä on käytetty ja millaisia vaiheita sen matkan varrelle on sattunutkaan.

Kokoelmasta on nostettu esille muun muassa raumalaiselle perheelle kuulunut sohvaryhmä. Nähtävillä on myös vähemmän tunnettuja yksittäisiä kalusteita, kuten rottinkinen tarjoiluvaunu, tuolin prototyyppi, joka ei koskaan päätynyt tuotantoon ja sohvamalli, jonka istuinosa valmistettiin muotoon puristetusta vanerista. Paikkansa näyttelyssä saavat myös pitkäjänteisen tuotekehittelyn tuloksena syntyneet kalusteiden osat, kuten pöytien erilaiset holkkijalkaversiot. Aallon tuotannolle oli ominaista rakennusten yksityiskohtiin ulottuva suunnittelu. Tästä ovat esimerkkinä näyttelyssä esillä olevat mallit ovien vetimistä ja keramiikkatiilistä, joita käytettiin rakennusten sisä- ja ulkoseinien tai pylväiden verhoiluun.

Aino ja Alvar Aallon vihkitilaisuus ja sitä seurannut häämatka muodostavat näyttelyssä oman kertomuksensa. Arkkitehdin henkilöhistoriasta kertovat hänen pukeutumiseensa ja urheiluharrastuksiinsa liittyvät esineet.

Museon esinekokoelmat ovat lajissaan maailman laajimmat ja sen piirustuskokoelmat ainutkertaiset.  Museon valokuva- ja asiakirjakokoelmat ovat lähes ehtymätön tiedon aarreaitta. Tässä näyttelyssä tuodaan yleisön nähtäväksi joitakin näistä aarteista.

Näyttelyn visuaalisen ilmeen on suunnitellut sisustusarkkitehti, professori Simo Heikkilä.

Avajaisten yhteydessä kuullaan museossa fil. tri Minna Sarantola Weissin luento "Pöyheät möhkäleet. Sohvaryhmän tulo suomalaisiin olohuoneisiin" 27.11. klo 17.30.
Alvar Aalto -seuran järjestämälle luennolle on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Tiedottaja Mirkka Vidgrén, puh. 0400 - 254 708, mirkka.vidgren at alvaraalto.fi
Intendentti Kaarina Mikonranta, puh. 040 - 778 6190, kaarina.mikonranta at alvaraalto.fi


ALVAR AALTO -MUSEO, Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.
Puh. 014 - 624 809, s-posti: museum at alvaraalto.fi
www.alvaraalto.fi<http://www.alvaraalto.fi/>

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta