[Nayttelyposti] Akvarellitaiteen kesä Harjavallassa

Marja Hänninen-Tolvi marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
Ti 20.toukokuu. 14:28:20 EEST 2008


Harjavallan Akvarellitaiteen kesä 2008

 

Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus ja Suomen Akvarellitaiteen yhdistys järjestävät yhdessä nykyakvarellitaiteen näyttelyn Euroopan Valloittajat 18.5.-27.7.08.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva on Euroopan Valloittajat -näyttelyn suojelija.

 

Euroopan Valloittajat / Erövrare av Europa / Conquerors of Europe

 

Euroopan Valloittajat -näyttelyssä ovat mukana Eurooppa Federaation, European Confederation of Watercolour Societes, ECWS:n kansainvälisiin näyttelyihin vuosina 2004 – 2006 kutsutut seuraavat suomalaistaidemaalarit:

 

Arezzo, Italia, 2004      

Tello Anttila

Carl Wargh

     

Antverpen, Belgia, 2005 

Lauri Ahlgrén 

Pentti Kokko

Osmo Nissinen

Kaarina Mökkälä

Tuomas Mäntynen

 

Bilbao, Espanja, 2006   

Kjell Ekström

Nándor Mikola (1911 - 2006)

Elina Tammiranta-Summa

Kristiina Turtonen

Kalle Wikberg

 

Mukana ovat kaikki 12 taiteilijaa ja kultakin heistä kolme viime vuosina maalattua teosta. Lisäksi jokaiselle taitelijalle on annettu tekstitoivomus: Akvarelli. Kuinka kukin maalaa sanoilla, on antoisaa lukea avajaisissa julkistettavasta kirjasta. Kolmikielinen näyttelyjulkaisu, suomi, ruotsi ja englanti, on oiva lahja akvarellien ystävälle. Ulkomaille matkaavan tuliaisen 120 sivuun mahtuu pienellä präntillä paljon asiaa eurooppalaisesta yhteistyöstä, kuvataiteen, tässä akvarellin merkityksestä. Vapaaherra Axel Cedercreutz lähestyy avaussanoissaan akvarelliaihetta yllättävästi, hänen globaaliperspektiivinsä avaa suomalaisille maalauksille uusia ulottuvuuksia. 

 

Julkaisun näyttävistä kuvista voit seurata taiteilijoiden niin villien ja vapaiden siveltimien tanssia kuin kurinalaisten pensselien piirtoa. Teoskuvat toimivat oivallisina esimerkkeinä kuvataiteiden opetuksessa. Oppikirjakin? Julkaisu on toistuvaan selailuun houkutin sohvapöydällä. Mikä erinomainen lahja koulunsa päättävälle, myös taiteesta kiinnostuneelle ylioppilaalle

 

Näyttely on henkilökohtaisesti kuitenkin myös koettava. Taiteilijat ja museon väki esittelevät teoksia ja tekijöitä nyt avajaisista aina sulkemiseen asti, heinäkuun loppuun saakka.

 

Eri tyylilajeja ja tekniikkoja edustava kooste on mielenkiintoinen. Edesmennyt professori Nándor Mikola maalasi aktiivisesti yli 94-vuotiaana. Harhaanjohtava luulo edelleen on, että akvarellistit olisivat suurimmaksi osaksi naisia. Nyt on mukana neljä nais- ja kahdeksan miesmaalaria.

 

Vuonna 1998 perustettuun Eurooppa Federaatioon kuuluu tällä hetkellä 12 yhdistystä. Vanhin Barcelonan jäsenyhdistys on toiminut vuodesta 1865. Vuonna 1998 perustettu Suomen Akvarellitaiteen yhdistys on tullut mukaan 2003. Kaikkiaan jäseniä on yhteensä vajaa 5000, joista Suomessa noin 600. Suurin jäsenyhdistys on Pohjoismainen Nordiska Akvarellsällskapet. Siihen kuuluu yli 2400 tekijää ja tukijaa.

 

Euroopan Federaation johtavat akvarellitaiteen maat ovat: Belgia, Hollanti, Englanti, Espanja, Italia, Pohjoismaat ja Ranska. 

 

Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja, professori Jarmo Virmavirta Suomen avaus Eurooppaan tervehdyksessään kirjoittaa: ”Yhdistyksen toiminnan tärkeää ulottuvuutta edustaa myös nyt esillä oleva näyttely. Euroopan Valloittajat on taiteellisesti merkittävin Harjavallassa olleista näyttelyistämme. Se näyttää, millainen on akvarellitaiteen kansallinen huippu, mutta avaa myös ikkunoita Eurooppaan. Mikä sopisikaan paremmin paroni Cedercreutzin, Satakunnan eurooppalaisimman taiteilijan maisemiin kuin tämä näyttely”.

 

Siis se on nähtävä! Nándor Mikolan aforismi: Taidetta ei tarvitse ymmärtää, siitä pitää nauttia. 

 

Euroopan Valloittajat -näyttely oli ensi kertaa esillä Raision Museo Harkossa, sen jälkeen Ahvenanmaan Taidemuseossa Maarianhaminassa 22.11.2007 - 13.1.2008. Suomen Akvarellitaiteen yhdistys kutsui Maarianhaminaan mukaan myös ruotsalaisen kunniajäsenensä, professori Arne Isacssonin, 90v. Hän oli mukana vuonna 2005 yhteisesiintymisessä Antverpenissä. 

 

 

Euroopan Valloittajat -näyttelyn tiedustelut: 

 

Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus:

Esa Strander, kulttuuritoimenjohtaja, esa.strander at harjavalta.fi Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry:

Tello Anttila, näyttelyn kuraattori, gsm 0400 411138. tello at kolumbus.fi

Kalle Wikberg, essi.wikberg at suomi24.
****************************************************************************

Tiedotteen välitti,

Marja Hänninen-Tolvi
Museoamanuenssi / curator
Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus
Museotie 1, 29200 Harjavalta
Puh. (02) 535 1213
Fax (02) 535 1220
marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
www.harjavalta.fi/palvelut/museo/


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta