[Nayttelyposti] Alvar Aallon arkkitehtuurin tietokanta on nyt suuren yleisön ulottuvilla internetissä

Mirkka.Vidgren Mirkka.Vidgren at jkl.fi
To 31.Tammi. 13:45:41 EET 2008


31.1.2008

 

Alvar Aallon arkkitehtuuritietokanta tuo arkistotiedon internetin välityksellä suuren yleisön ulottuville

 

Alvar Aalto -museon kotisivuilta pääsee nyt tietokantaan, josta selviävät Aallon suunnittelemien rakennuskohteiden perustiedot. Hakemisto sisältää kaikki Alvar Aallon (1898-1976) suunnittelemat rakennukset. Englanninkielinen tietokanta löytyy osoitteesta:

www.alvaraalto.fi/alvar/arkkitehtuuri/index.htm.

 

Hakemisto perustuu Otavan vuonna 1994 julkaisemaan, tohtori Göran Schildtin teokseen "Alvar Aalto. A Life´s Work. Architecture, Design and Art", jota on täydennetty toistaiseksi vain piirustuksin ja valokuvin. Kaikista rakennusprojekteista on perustiedot ja ainakin yksi kuva. Digitaalista tietokantaa päivitetään ja tarkennetaan jatkuvasti. Arkkitehtuurikohteita voi hakea kohteen nimen, sijaintipaikkakunnan, vuosiluvun tai rakennustyypin mukaan. Hakemistossa kohteista käytetään nimeä, jolla se yleisimmin tunnetaan. Rakennuksesta ilmoitettu vuosiluku tarkoittaa suunnittelutyön aloitusvuotta.

 

Uuden arkkitehtuuritietokannan pohjana on vuonna 2003 Alvar Aalto -museon perusnäyttelyyn valmistunut multimedia. Multimedian teknisestä toteutuksesta vastasivat Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen opiskelijat ESR-rahoitteisen projektin tuella. Myöhemmin hanketta työstettiin osana uusmedia-alan Kuvitek-projektia, mukana Jyväskylän yliopisto, ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto. 

 

Suurin osa Alvar Aallon arkkitehtuurista sijaitsee Suomessa, kaukana metropoleista. Aallon tuotannosta on julkaistu runsaasti kirjoja ja rakennukset ympäristöineen ovat fyysisesti saavutettavissa, mutta systemaattinen tieto niiden suunnittelusta ja toteutumisvaiheista on ollut vaikeasti tavoitettavissa. Arkkitehtuuritietokannan myötä tämä tieto saadaan kiinnostuneen yleisön ulottuville.

 

Lisätietoja:

Tiedottaja Mirkka Vidgrén, puh. 0400 - 254 708, mirkka.vidgren at alvaraalto.fi

Museolehtori Teija Isohauta, puh. 040 - 355 9162, teija.isohauta at alvaraalto.fi

 

 

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta