[Nayttelyposti] Jaettu kansa - sisällissota Suomessa -näyttely esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa

Keskitalo Arja Arja.Keskitalo at ouka.fi
Ma 28.Tammi. 12:18:47 EET 2008


Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa on 22.1. - 16.3.2008 esillä pienoisnäyttely Jaettu kansa - sisällissota Suomessa, joka esittelee vuoden 1918 tapahtumia erityisesti Pohjois-Suomen ja Oulun kannalta. Esillä on myös yllättävää, tapahtumiin liittyvää esineistöä.

 

Sisällissotaa käytiin Oulussa vain muutaman päivän ajan tammi-helmikuun vaihteessa vuonna 1918. Tammikuun 30. päivänä vuonna 1918 suojeluskunta lähti valtaamaan venäläisten hallussa olleita kasarmirakennuksia. Venäläinen varuskunta ja heitä tukevat punaiset vastasivat valtausyritykseen kivääritulella. Taistelut siirtyivät kaupungin keskustan alueelle ja ne päättyivät, kun kenraali C. G. E. Mannerheimin lähettämät tukijoukot saapuivat valkoisten tueksi. Punaiset nostivat antautumislipun työväentalon salkoon 3. helmikuuta klo 15.10. Venäläisjoukot antautuivat vielä saman iltana. Oulun taisteluissa kuoli 33 valkoista ja 26 punaisten puolella taistellutta. Myös kahdeksan siviiliä ja yksi venäläinen sai surmansa. Oulun ja Pohjois-Suomen valtaus varmisti valkoisten selustan ja he voivat keskittää voimansa punaisten hallussa olevan Etelä-Suomen valtaamiseen.

 

Lisää aiheesta: http://oulu.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/sisallissota.htm <http://oulu.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/sisallissota.htm> 

Lisätietoja näyttelystä antaa tutkija Jarmo Koponen, p. 08-558 67183

 
 
Tiedotteen lähetti,
Arja Keskitalo 
museolehtori 
Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulu 
puh. 044-7037 159 (gsm) 
www.ouka.fi/ppm 
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta