[Nayttelyposti] Vanha Istanbul esittäytyy postikorteissa ja valokuvissa

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ma 25.Helmi. 09:23:30 EET 2008


Postimuseo, Turkin Suomen suurlähetystö ja Suna ja İnan Kıraçin säätiön Istanbulin tutkimuslaitos järjestävät yhdessä näyttelyn, joka esittelee vanhoja postikortteja ja valokuvia Istanbulista. Kortit ajoittuvat 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle.  Postikortit ovat Turkin suurlähettiläs Reha Keskintepen kokoelmista. Vanhat, harvinaiset valokuvat ovat lainassa Suna ja İnan Kıraçin kokoelmasta Istanbulista.  Vanhimmat valokuvat ovat 1850-luvulta. Näyttely on esillä Postimuseossa 27.2. - 30.3.2008.

Näyttely esittelee keisarillista Istanbulia monelta eri kantilta. Istanbul oli aiemmin Bysantin ja sittemmin Ottomaanien valtakunnan pääkaupunki. Vaikka se ei ole enää Turkin hallinnollinen pääkaupunki, niin useimpien turkkilaisten mielissä se elää kuitenkin kulttuurisena, taloudellisena ja henkisenä pääkaupunkina. 

Suurlähettiläs Reha Keskintepe on järjestänyt korttikokoelmansa eri teemoihin. Korteissa kuvataan inhimillistä elämää, sitä kuinka kauniit turkkilaiset naiset pukeutuivat ja kuluttivat aikaansa tai kuinka köyhät katukaupustelijat möivät tavaroitaan. Kortit kertovat värikkäitä tarinoita Bosporin salmen sekä Euroopan että Anatolian puoleisten rantojen erilaisista rakennuksista, linnoista ja palatseista. Myös muistomerkit ovat päässeet mukaan, kuten Hagia Sofia eli Pyhän Sofian Kirkko. Keisari Justianuksen rakennuttama valtaisa rakennus toimi lähes tuhat vuotta kirkkona, vuosisatoja moskeijana ja nykyisin se on museo.

Myös valokuvissa näkyy tavallisten ihmisten elämää, palatseja, kapeita taivaalle kohoavia minareetteja, kullattuja kupoleita, moskeijoita ja kauniita puutarhoja. Istanbulin värikästä historiaa todistavat lukuisat nähtävyydet, kuten Dolmabachen kristallipalatsi, joka valmistui lopulliseen asuunsa vuonna 1856. 

Näyttely on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Postimuseo sijaitsee Helsingin pääpostitalossa osoitteessa Asema-aukio 5 H. Museo on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9-18 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-16.  Pääsymaksu on 4 ja 3 euroa, alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Museossa on tyytyväisyystakuu: jollei museovieras ole tyytyväinen näkemäänsä, niin museo hyvittää pääsymaksun.

Ystävällisin terveisin

Helena Pärssinen
projektisuunnittelija
Itella Oyj, Postimuseo
PL 167, 00101 Helsinki
Asema-aukio 5 H, 00101 Helsinki
puh. 020 451 4775, telefax 020 451 4777
helena.parssinen at posti.fi
www.posti.fi/postimuseo 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta