[Nayttelyposti] Kabakovien näyttely avautuu Tampereella

Lehtinen Matliisa Matliisa.Lehtinen at tampere.fi
Pe 22.Helmi. 16:48:38 EET 2008


Ilya ja Emilia Kabakovin näyttely Lumen alla avautuu yleisölle la 23.2.2008 Sara Hildénin taidemuseossa. Kyseessä on suurin Suomessa järjestetty katsaus Kabakovien taiteeseen. Mukana on maalauksia, piirustuksia ja kuvakudoksia, dokumenttivalokuvia ja -video. Alakerrassa on esillä lisäksi Tampereen UNICEF-kaupunkikumppanuusvuoteen liittyvä tamperelaislasten toteuttama näyttely Jäänmurtajat.

New Yorkissa työskentelevä venäläissyntyinen Ilya Kabakov (s.1933) on yksi kansainvälisesti merkittävimpiä nykytaiteilijoita ja käsitetaiteen edustajia. Taidelehti Art Forum on listannut hänet maailman kymmenen tärkeimmän elävän taiteilijan joukkoon. 

Sara Hildénin taidemuseossa esillä olevissa Lumen alla -sarjan suurikokoisissa maalauksissa ja piirustuksissa katsojalle avautuu hohtava lumimaailma, jossa valkean peitteen keskeltä avautuu erimuotoisia aukkoja paljastaen katkelmia todellisuudesta. Ne ovat kirkkain värein maalattuja kuvafragmentteja maisemista, ihmishahmoista sekä historiallisista kohtauksista, jotka ovat peräisin taakse jääneeltä neuvostoajalta tai kauempaa menneisyydestä. Vaikutelma muistuttaa näkymää lentokoneen ikkunasta katsottaessa, kun repaleisen pilvipeitteen läpi pilkahtelee maanpinta. 

Museon alakerrassa nähtävät Ilya & Emilia Kabakovin taidetekstiilit ovat osa belgialaisen Deweer Art Galleryn yhdessä viidentoista tunnetun nykytaiteilijan kanssa toteuttamaa taideprojektia. Kukin taiteilija sai suunnitella yhden tai useampia mattoja, jotka Deweerin perheen perinteikäs kutomo toteutti viimeisenä työnään ennen yrityksen lopettamista. Kabakovin mattojen aiheet ovat peräisin albumista Lentävä Komarov. Matoissa lentoaihetta on käsitelty fantasian- ja sadunomaisesti, kuten kuvaamalla ilmassa kaupungin kattojen yllä teekutsuja viettävää seuruetta. 

Ilya ja Emilia Kabakov ovat yhdessä kehittäneet idean suvaitsevaisuuden sanomaa levittävästä fantasialaivasta, joka rakennetaan eri paikkoihin ympäri maailmaa yhteistyössä paikallisten lasten kanssa. Sara Hildénin taidemuseon näyttelyssä on pienikokoinen Suvaitsevaisuuden laiva, jonka yhteydessä toteutetaan Tampereen Unicef-vuoteen liittyvä projekti Jäänmurtajat, johon kuuluu lasten työpajoja, teemaopastuksia ja oheisohjelmaa. Tarkempi ohjelma http://www.tampere.fi/sarahilden/nayttely/index.html (Tamperelaisille kouluille ja päiväkodeille suunnitellusta ohjelmasta tiedotetaan suoraan opettajille ja ohjaajille.)

Sara Hildénin taidemuseo on toteuttanut Ilya & Emilia Kabakovin Lumen alla -kiertonäyttelyn yhteistyössä saksalaisen Museum am Ostwallin ja espanjalaisen CAC Málagan, Centro de Arte Contemporáneon kanssa. Deweer Art Gallerystä lainatut matot ovat esillä ainoastaan Sara Hildénin taidemuseossa. 

Sara Hildénin taidemuseo, Särkänniemi, 33230 Tampere, Puh. (03) 5654 3500, sähköposti: sara.hilden at tampere.fi Internet: www.tampere.fi/sarahilden <outbind://62/www.tampere.fi/sarahilden>  

Museo ja Café Sara avoinna ti-su klo 11-18. Liput 6/2 euroa, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

 
Matliisa Lehtinen
Museosihteeri / Information Officer
Sara Hildénin taidemuseo / Sara Hildén Art Museum
Särkänniemi, 33230 Tampere, Finland
Puh. (03) 5654 3513 / Tel +358 3 565 43513 
Gsm 040 837 0357 / Mobile +358 40 837 0357
Faksi (03) 5654 3510 / Fax +358 3 565 43510
matliisa.lehtinen at tampere.fi, www.tampere.fi/sarahilden
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta