[Nayttelyposti] Tampere 1918 -näyttely avautuu Vapriikissa

Poikajärvi Tähtitalvikki Tahtitalvikki.Poikajarvi at tampere.fi
To 24.Huhti. 12:14:07 EEST 2008


TAMPERE 1918

 

Vapriikki avaa laajan sisällissotaa Tampereella esittelevän näyttelyn 25.4.2008. Näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä Tampereen museoiden omiin kokoelmiin kuuluva todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Näyttely on laadittu yhteistyössä Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksen kanssa. Useita vuosia valmisteilla ollut näyttely perustuu uusimpaan tutkimustietoon ja se sisältää paljon ennennäkemätöntä kuva- ja esinemateriaalia. 

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan samanniminen 312-sivuinen kirja, jossa uuden tutkimuksen valossa ja laajan  valokuvamateriaalin avulla esitellään Tampereen ja lähiseutujen kohtaloita 90 vuotta sitten tapahtuneessa murhenäytelmässä. Kirjaa voi ostaa Vapriikin museokauppa Vinssistä. 


Elävä näyttely vaikeasta teemasta

Näyttely kertoo mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Näyttely pyrkii tuomaan esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin. 

Äänien, kertovan materiaalin ja uuden tekniikan avulla eri kokemukset tuodaan elämyksellisesti esille. Näyttely ja kirja valottavat myös vuoden 1918 tapahtumien taustoja sekä niiden vaikutuksia myöhempinä vuosikymmeninä. 

Näyttelyn päättää tarkastelu sodan muistoon ja tulkintoihin ja myös kävijälle tarjotaan mahdollisuus jättää näyttelyyn omia ajatuksiaan ja kommenttejaan. Näyttelystä löytyy myös interaktiivinen kartta, josta voi tutkiskella kaupungin tapahtumapaikkoja. 

Ainutlaatuista esineistöä keväältä 1918 

Hämeen museon johtaja Gabriel Engberg oli sisällissodan aineiston tallentamisen pioneeri. Erikoisluvalla hän keräsi heti keväällä taisteluiden tauottua kokoon aineiston, joka on odottanut esillepanoaan 90 vuotta. Museona toiminut Näsilinna oli taistelujen keskipisteessä ja sinne jäi myös joukoilta paljon materiaalia, jonka Engberg talletti museoesineinä kokoelmiin. Kiehtovia ovat mm. punaisen taistelijan tunnusmerkein varustettu pipo, valkoisen armeijan taisteluliput, erilaiset aseet ja shrapnellien palaset, kaatuneen jääkärin luodinreiällä lävistetty univormu ja venäläiset takit. Aineisto on osin fragmentaarista ja arkista: sodan sekasorto ja toisaalta tavallisen elämän kytkeytyminen sodan melskeisiin näkyvät peltimukeissa, kenttäpulloissa ja saappaissa. Harvinaisena löytönä voidaan pitää punaisten vankilana keväällä 1918 toimineen Aaltosen kenkätehtaan nahkavaraston hyllyjä, joihin vangit ovat kirjoittaneet muistokirjoituksiaan. 

Historian- ja esinetutkimuksen sekä konservoinnin ohella Tampere 1918 projektissa on kiinnitetty erityistä huomiota valokuviin. Valokuvien tietoja ja kuvauspaikkoja on tutkittu ja uusia kuvia jäljitetty. Vapriikin kuva-arkisto on tehnyt suuren urakan aineistojen uudessa tulkinnassa. Tiedot herättävät kuvat uudella tavalla henkiin niin näyttelyssä kuin kirjan sivuilla. 


 

Näyttelyn visuaalisesta puolesta vastaa monia suurnäyttelyitä Tampereelle ja muualle Suomeen toteuttanut arkkitehti Taina Väisänen. Asiantuntijajäseninä näyttelytoimikunnassa ovat toimineet FT Tuomas Hoppu, FT Marko Tikka ja professori Pertti Haapala Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitokselta. 

Näyttelyprojektissa on tehty yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Tampereen yliopiston historiatieteen laitos, Työväenmuseo Werstas, Kansanarkisto, Sotamuseo, Pohjanmaan museo, Tampereen suojeluskunta- ja lottamuseo ja Tampereen seurakunnat sekä lukuisat muut tahot ovat auttaneet näyttelyn aineiston hankkimisessa.
 
Näyttelyn nettisivuille: http://vapriikki.net/tampere1918/
 
 
Tähtitalvikki Poikajärvi
Markkinointi- ja tiedotussihteeri
Press and PR Officer
Vapriikki, Alaverstaanraitti 5
PL 487, 33101 Tampere, Finland
+358 50 3211189
 



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta