[Nayttelyposti] Kirjavia kuvia - Sari Airola, Marjo Nygård-Niemistö, Virpi Talvitie Mikkelin taidemuseo 30.9.2007-27.1.2008

Larikka Anna-Maria Anna-Maria.Larikka at Mikkeli.fi
Ma 1.Marras. 14:52:48 EEST 2007


Sari Airolan, Marjo Nygård-Niemistön ja Virpi Talvitien tunnetta täynnä olevat kirjavat kuvat ovat vallanneet Mikkelin taidemuseon toisen kerroksen näyttelytilat syyskauden ajaksi. Suomalaisen kuvitustaiteen parhaimmistoon kuuluvan kuvittajakolmikon sadoista kirjankuvituksista on koottu elämyksellinen näyttely, joka tarjoaa koettavaa ja katseltavaa kaikenikäisille museovieraille.

Sari Airola (s. 1967) on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteen maisteri, kuvittaja ja opettaja. Lapsuudesta asti kumpuava rakkaus kirjoihin ja sanoihin johdatti Airolan kuvituksen pariin. Lehtikuvituksiakin tehneen Airolan taidonnäytteitä ovat esimerkiksi Pöökö -kuvakirjat. Airolan kuvituksista erityisesti yhteistyössä Päivi Franzonin kanssa syntynyt Surusaappaat -lastenkirja sekä hänen oma kirjansa Mia Tiu ja sata sanaa, ovat keränneet runsaasti kiitosta. Kuvan teko on Airolalle tarinan kuvallista kerrontaa, tekstin kommentointia ja tunnelman luomista. Inspiraatiota töihinsä maailmaa kiertänyt Airola ammentaa muun muassa vieraista kulttuureista.

Marjo Nygård-Niemistö (s. 1970) on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Pekka Halosen akatemiasta. Hän on kuvittanut lehtiä, oppikirjoja, runoteoksia, kuvakirjoja sekä lahjakirjoja ja tehnyt myös graafista suunnittelua ja taittotöitä. Nygård-Niemistö palkittiin Finlandia Juniorilla Tuula Korolaisen kanssa runokirjasta Kuono kohti tähteä (2005). Tulevana jouluna hänen kynänjälkeään pääsee ihailemaan joulupostimerkeissä. Nygård-Niemistön kuvitusmaailma lähtee aina kuvitettavasta tekstistä, sen herättämistä tunnelmista, väreistä tai hahmoista. Hän pyrkii tavoittamaan kuvituksiinsa sadun taikaa. 

Virpi Talvitien (s. 1961) kuvituksia on nähty monien tunnettujen suomalaiskirjailijoiden teoksissa. Hän on kuvittanut muun muassa kymmeniä lasten kuvakirjoja, tietokirjoja, romaaneja ja aikuisille suunnattua lyriikkaa. Myös Talvitie on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta, graafisen suunnittelun osastolta. Talvitie sai Finlandia Junior -palkinnon viime vuonna yhdessä kirjailija Timo Parvelan kanssa kirjasta Keinulauta (2006). Talvitie käyttää kuvitustyössään omaa monikerroksista ja värikylläistä öljypastellitekniikkaansa. Kirjojen kuvittaminen merkitsee hänelle liikkumista monen eri taiteenalan välimaastossa: kirjallisuuden ja kuvataiteen välillä ja graafisen muotoilun rinnalla. 

Lisätietoja ja lehdistökuvia: amanuenssi Anna-Maria Larikka, (015) 194 2422, e-mail anna-maria.larikka(at)mikkeli.fi

Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli. Internet: www.mikkeli.fi/museot  E-mail: museot(at)mikkeli.fi . Museo on avoinna ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 3 EUR, opiskelijat 2 EUR, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161, e-mail museot(at)mikkeli.fi.


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta