[Nayttelyposti] Muistikuvia Suomesta -teemanäyttely Postimuseossa

Pärssinen Helena Helena.Parssinen at posti.fi
Ma 1.Marras. 10:54:10 EEST 2007


Muistikuvia Suomesta - valokuvia itsenäisestä Suomesta

Suomen itsenäisyyden 90. juhlavuoden johdosta Postimuseossa avautuu lokakuun 4. päivänä valokuvanäyttely "Muistikuvia Suomesta". Näyttelyssä on esillä kuvia, joita suomalaiset ovat lähettäneet omista kotialbumeistaan itsenäisyyden ajalta.  Näyttelyn taustalla on kilpailu, jonka Helsingin Sanomien Kuukausiliite ja Suomen Posti (nykyisin Itella) julistivat syksyllä 2006.  Kilpailuun tulleista kuvista kahdeksasta julkaistaan 2.11.2007 postimerkkiarkki juhlavuoden kunniaksi. Näyttely kestää 11.11. saakka.

Näyttelyn kuvat luovat nostalgisia tunnelmia menneeseen sekä mielikuvia nykyisyyteen. Kuvista vanhimmat ajoittuvat heti itsenäisyyden alkuajoille ja uusimmat ovat 2000-luvulta. Kuvia katselemalla näyttelyvieras pääsee kurkistamaan suomalaisten arkeen ja juhlaan, iloihin ja suruihin, joskus hyvinkin henkilökohtaisiin asioihin. 

Näyttelyssä kuvat on jaettu kahdeksan eri aiheen mukaan. Maaseudulle sijoittuvia kuvia on runsaasti ja usein ne kertovatkin Suomen tärkeästä elinkeinosta maa- ja metsätaloudesta.  Sota-aikana poseerataan joko rintamalla tai kotioloissa perheen kanssa, ollaan hautajaisissa tai vietetään muuten vaan arkista elämää. Koulu on jäänyt monelle mieleen. Kansalaiset ovat käyneet tunnollisesti koulua, tehneet läksynsä ja saaneet päästötodistuksensa.  Sen jälkeen onkin löytynyt sopiva ammatti.

Vaikka suomalaiset ovat ahkeraa kansaa, niin kyllä vapaallekin osataan heittäytyä. Kuvissa matkustetaan ja vietetään rentouttavaa aikaa kesämökillä. Vastapainona työlle ja huville kohotetaan kuntoa toden teolla: hiihdetään, voimistellaan, pyöräillään, kelkkaillaan tai palloillaan.  Virkistystä haetaan myös kahvista, joka on kuulunut suomalaisten arkeen ja herättänyt aika ajoin kiivastakin keskustelua puolesta ja vastaan.   

Näyttelyn teksteissä on hyödynnetty lokakuun lopussa ilmestyvän Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Muistikuvia Suomesta -kuvakirjan tekstejä. Näyttely on tekstitetty suomen lisäksi myös ruotsiksi.

Sotaveteraaneille vapaa pääsy museoon

Museoon on vapaa sisäänpääsy näyttelyn avajaispäivänä 4.10. Sotaveteraaneille museoon on vapaa pääsy Suomen itsenäisyyden 90 juhlavuoden johdosta 4.10. alkaen pysyvästi. 

Näyttelyn aikana museossa on oheisohjelmaa, joka on nähtävillä museon nettisivuilla www.posti.fi/postimuseo

Postimuseo sijaitsee Helsingin pääpostitalossa, Asema-aukio 5 H. Museon on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9-18 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-16. Pääsymaksu on 4 ja 3 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.  

Lisätietoja antaa projektisuunnittelija Helena Pärssinen puh. 020 451 4775 tai helena.parssinen at posti.fi.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta