[Nayttelyposti] Velomania, pyörällä halki aikojen Vapriikissa 1.4.2007-

Antila Kimmo Kimmo.Antila at tampere.fi
Ma 2.Huhti. 14:58:33 EEST 2007


Polkupyörän ja pyöräilyn historia esille VapriikissaVapriikin Velomania! -näyttely tarjoaa kiehtovan aikamatkan pyöräilyn alkuvaiheista nykypäivään. Pyöräilyä tarkastellaan osana ihmisten elämää ja arkea. Velomania! Pyörällä halki aikojen avautui yleisölle 1.4.2007.

Aikamatkalle mukaan ovat päässeet niin varhaiset pioneerit korkeapyöräisine pyörineen kuin tavalliset tehdastyöläiset ja maaseudun pojat ja tytöt tanssilava-matkoillaan. Näyttelyssä huomiota saavat myös 1960-luvulla herännyt pyöräilyaktivismi, kilpapyöräily ja polkupyörä posteljoonin tai lähetin työvälineenä. 

Velomania! -näyttelyyn on koottu pyöriä Vapriikin omista kokoelmista, suomalaisilta alan harrastajilta ja johtavista kansainvälisistä museoista. Yli 90 polkupyörää esittelee pyörien koko kirjon ensimmäisistä juoksupyöristä - draisiineista ja hobby horseista - aina moderneihin kilpapyöriin saakka. 

Esillä on myös useita erikoispyöriä: 1800-luvun kolmipyöräisiä, matalia nojapyöriä, tandemeita ja myös Suomen pisimmän miehen, Väinö Myllyrinteen, pyöräjättiläinen. Tunnettujen kulttuuripersoonien, I. K Inhan ja Samuli Paulaharjun, polkupyörät 1900-luvun alusta ovat myös mukana. Nuorimpia tulokkaita edustavat laulaja Siiri Nordinin chopperi ja YleX:n toimittajan Mikko "Peltsi" Peltolan lastenpyörä, jolla hän on opetellut ajamaan. 

Miksi pyörä pysyy pystyssä? Kumpi on kiikkerämpi: vanha korkeapyöräinen vai matala nykypyörä? Velomania! -näyttelyssä voit itse kokeilla pyöräilyyn liittyviä fysiikan ilmiöitä. Voit testata, miltä korkeapyöräisellä polkupyörällä tuntuisi ajaa. Voit myös suunnitella tietokoneella oman ihannepyöräsi tai selailla vanhoja pyöräluetteloita. Esteettisiä elämyksiä tarjoaa pyöräilyä esittelevä elokuvaharvinaisuus 1930-luvulta. 

Näyttelyn polkupyörät, vanha pyöräkauppa ja mainosfilmit nostavat mieliin nostalgisia muistoja. Velomania! -näyttely luo katsauksen myös kotimaisen pyöräteollisuuden syntyyn ja kehitykseen. Museovieras voi hämmästellä satoja suomalaisia pyörämerkkejä: Jaguar, Tammer, Peto, Jopo... Paikkansa näyttelystä löytävät myös suomalaiset pyöränrenkaat, liikenneturvallisuus ja pyöräilykypärän kehitys. 

Velomania! on laajin Suomessa järjestetty polkupyörän historiaa valottava näyttely. Se kuuluu Pyöräilyvuosi 2007 -tapahtumiin. 

Vapriikin tulevia pyöräilytapahtumia ovat muun muassa Pyöräilyn viikon avajaistempaus lauantaina 12.5. ja Maisemapyöräily torstaina 9.8. 

Vapriikki, Veturiaukio 4, Tampellan alue 
Avoinna ti, to-su 10-18, ke 11-20. Kesä-, heinä- ja elokuussa myös ma 10-18. 
Pääsymaksu Velomania!-näyttelyyn: 5/1 EUR, ryhmät (yli 10 hlö) 4 EUR


Lisätietoja

Museoamanuenssi, projektipäällikkö
Kimmo Antila
matkapuhelin 040 726 4590
Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi at tampere.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta