[Nayttelyposti] Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä pohditaan, ovatko ruokaperinteet nam, yök vai häh

Anni Pelkonen anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Pe 20.Syys. 13:02:18 EEST 2024


Onko ruokaperinne sama asia kuin perinneruoat? Voiko perinteitä ostaa ruokakaupasta tai syödä ravintolassa? Onko pizza suomalainen perinneruoka? Miksi pöydän pitää notkua herkkuja juuri jouluna ja eid-juhlassa? 


NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? on ruokaperinteillä herkutteleva näyttely, joka on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 20.9.2024-24.8.2025. Näyttely käsittelee ruokaperinteiden muodostumista, moninaisuutta ja merkityksiä. Samalla pureskellaan perinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään perinneruoat toisin ja pohditaan ravintoloiden sekä ruokakaupan roolia perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa.


Ruokaperinteet herättävät tunteita. Jollekin ruokaperinteet ovat arvokkaita, tärkeitä ja turvallisia. Toiselle ne voivat olla vaikea asia, jopa taakka. Kolmannessa ne herättävät ihmetystä. Tässä näyttelyssä kaikki tunteet ovat sallittuja. Tavoitteena on herättää kävijä pohtimaan omaa suhdettaan ruokaperinteisiin. Näyttelyn tapahtumat ja oheisohjelma saavat ruokaperinteet maistumaan.


NAM YÖK HÄH -näyttely on suunniteltu yhdessä yleisön kanssa. Yleisöltä kerättiin ruokaperinteisiin liittyviä ajatuksia, kokemuksia ja eri muodossa olevia muistoja muun muassa messuilla, somessa ja verkkokyselyillä. Näyttelyyn katettu yhteinen pöytä esittelee eri juhlien, kulttuurien ja yhteisöjen tärkeitä perinneruokia. Tuoksut johdattavat pohtimaan omia muistoja ja alueelliset perinneruoat tulevat tutuksi onnenpyörää pyöräyttämällä. Kuva tulevaisuuden perinneruoista muodostuu kävijöiden ajatuksista.


Miltä suomalaisen ruokakulttuurin juuret ja perinteet sitten maistuvat? Tämä selviää Hotelli- ja ravintolamuseon ja Ravintola Finnjävelin yhteisellä erikoisillallisella 25. lokakuuta. Osana Nam Yök Häh -näyttelyä järjestettävällä illallisella sukelletaan ruokaperinteiden ja perinneruokien maistuvaan maailmaan. Tarjolla on ainutlaatuinen tilaisuus maistaa historiaa tämän päivän twistillä. Maistuva neljän ruokalajin erikoisillallinen nautitaan museon tunnelmallisissa näyttelytiloissa. Tapahtuman liput ovat myynnissä museon Holvi-verkkokaupassa.


Miten eri alojen taiteilijat kokevat ruokaperinteet? Näyttelyyn liittyvä Not Just for the Body -keskustelujen sarja jatkuu museossa vuoden 2024 loppuun asti. Tilaisuuksia järjestetään noin kerran kuussa ja niissä keskitytään ruokaan ja sen kuluttamiseen sekä suhteeseemme siihen. Keskustelut toteutetaan yhdessä taiteen tekijöiden kanssa.


Ryhmille järjestetään tilauksesta Mistä on ruokaperinteet tehty? -opastuksia. Opastuksilla pohditaan ruokaperinteiden muodostumista ja moninaisuutta. Opastukseen voi liittää toiminnallisia tehtäviä tai elämystä syventävän Nam Yök Häh -makupaketin, joka tarjoaa perinneruoista tuttuja makuja yllättävällä twistillä. Opastuksen lisäksi ryhmille on tarjolla toiminnallinen Yhteinen perinnepöytä -työpaja, joka pohjautuu osallistujien omiin muistoihin ja kokemuksiin.


Näyttelyyn järjestetään myös yleisöopastuksia, ensimmäiset torstaina 3. lokakuuta ja 7. marraskuuta kello 17.00. Opastukselle voi osallistua museon pääsymaksulla, myös Museokortti käy.


Vuoden 2025 tapahtumat ja ohjelma julkistetaan joulukuussa 2024.


Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo, joka sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla (Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki). Museo on avoinna ti-pe 11–19 ja la-su klo 11–18. Lisätietoa museosta: hotellijaravintolamuseo.fi. 


Viestin välitti Anni Pelkonen

-------------------------------------
Anni Pelkonen (she/her)
Museonjohtaja | Museum director

Hotelli- ja ravintolamuseo | Hotel and Restaurant Museum
+358 44 747 4107

anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki (Kaapelitehdas)
www.hotellijaravintolamuseo.fi

Herkuttele historialla ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseossa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Tilaa uutiskirjeemme.


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta