[Nayttelyposti] Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyvuosi 2025: Anu Tuomisen Aurinkokuivattuja porkkanoita, kuohuvien vuosikymmenten ravintolavalokuvaa ja ruokalähettien työarkea
Anni Pelkonen
anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Ma 25.Marras. 13:01:42 EET 2024
Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyvuosi 2025: Anu Tuomisen Aurinkokuivattuja porkkanoita, kuohuvien vuosikymmenten ravintolavalokuvaa ja ruokalähettien työarkea
Ruoka- ja juomakulttuuriin erikoistunut Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingin Kaapelitehtaalla tarjoilee vuonna 2025 monipuolisen näyttelykattauksen.
Näyttelyvuoden aloittaa 31. tammikuuta kuvataiteilija Anu Tuomisen herkullistakin herkullisempi Aurinkokuivattuja porkkanoita. Tuomisen ruokaa ja juomaa käsittelevät teokset valtaavat Hotelli- ja ravintolamuseon Makuasioita-ydinnäyttelyn. Tuominen käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja ja käsityötekniikoita. Teoksille tyypillistä on kirpputorien arkisten esineiden oivaltava hyödyntäminen ja teosnimien sanaleikit. Hotelli- ja ravintolamuseoon esille tulevissa teoksissa seikkailevat muun muassa munakupit ja oluttölkit. Näyttely luo riemukkaita kohtaamisia ja yllättäviä yhteentörmäyksiä taiteen ja kulttuurihistoriallisen museosisällön välille. Aurinkokuivattuja porkkanoita on esillä 6. huhtikuuta asti. Näyttelyn aikana järjestetään taiteilijatapaamisia.
Ohjelmistossa jatkaa 24. elokuuta asti ruokaperinteiden moninaisuutta juhlistava Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? Näyttely pohtii perinteiden syntymistä, muuttumista sekä merkityksiä eri ihmisille. Samalla tuuletetaan ruokaperinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään kanonisoidut suomalaiset perinneruoat toisin ja tuodaan esille ravintoloiden sekä ruokakaupan merkitystä perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa. Kevään 2025 oheisohjelmistoon kuuluu muun muassa asiantuntijaluentojen sarja yhdessä Helsingin työväenopiston kanssa.
Syksyllä museossa sukelletaan kultaiselle 60-luvulle ja kuohuvalle 70-luvulle 18. syyskuuta avautuvan Kuohuvat kymmenet -valokuvanäyttelyn avulla. Suomessa 1960- ja 1970-luvut olivat murroksen ja kehityksen aikaa. Elintaso nousi, Suomi kaupungistui, nuorisokulttuuri vahvistui. Myös ravintolakenttä koki mullistuksia. Miten yhteiskunnan muutokset ja murrosaika näkyivät ravintoloissa ja niiden asiakkaissa? Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmiin pohjautuva näyttely pureutuu kuohuviin vuosikymmeniin ravintoloiden näkökulmasta. Museon valokuvakokoelmia täydennetään näyttelyn aikana yhdessä yleisön kanssa. Oheisohjelmisto sisältää muun muassa aikalaismuisteluita.
Loppuvuonna 2025 nostetaan esille ruokalähettien työarkea Ruokalähetin päiväkirja -pienoisnäyttelyn avulla. Alustatalous ja ruokalähetit ovat keskeinen tämän hetken ilmiö ravintola-alalla. Näyttelyssä lähettien työtä käsitellään heidän itsensä näkökulmasta. Millainen on ruokalähetin tyypillinen työpäivä tai onko sellaista? Millaisissa olosuhteissa lähetti työskentelee? Liittyykö työhön haasteita tai ilonaiheita? Pienoisnäyttely pohjautuu vuosina 2024 ja 2025 toteutettavaan ruokalähettien työn valokuva- ja haastattelutallennukseen.
Hotelli- ja ravintolamuseon vuoden 2025 näyttelyt:
NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? 24.8.2025 asti
Anu Tuominen: Aurinkokuivattuja porkkanoita 31.1.-6.4.2025
Kuohuvat kymmenet – ravintolavalokuvia 1960- ja 1970-luvuilta 18.9.2025-30.8.2026
Ruokalähetin päiväkirja 10–12/2025
Aikatauluihin voi tulla muutoksia.
Lisätietoa näyttelyistä:
Anni Pelkonen, museonjohtaja
anni.pelkonen(at)hotellijaravintolamuseo.fi, +358 447474107
Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo, joka sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla osana Kaapelimuseot-museokeskusta (Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki). Museo on avoinna arkisin tiistaista sunnuntaihin klo 11–19 ja viikonloppuisin klo 11–18. Lisätietoa museosta: hotellijaravintolamuseo.fi.
Viestin välitti Anni Pelkonen
-------------------------------------
Anni Pelkonen (she/her)
Museonjohtaja | Museum director
Hotelli- ja ravintolamuseo | Hotel and Restaurant Museum
+358 44 747 4107
anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki (Kaapelitehdas)
www.hotellijaravintolamuseo.fi
Herkuttele historialla ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseossa Helsingin Kaapelitehtaalla.
Tilaa uutiskirjeemme.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta