[Nayttelyposti] Satakunnan Museon uusi näyttely "Englund" avautuu Satakunnan Museossa helatorstaina 9.5.2024

Timo Nordlund timo.nordlund at pori.fi
Ke 8.toukokuu. 17:36:50 EEST 2024


Satakunnan Museon uusi näyttely ja julkaisu juhlistavat 130 vuotta sitten Poriin päätyneen ruotsalaisen valokuvaaja John Englundin työtä.

ENGLUND 9.5.2024-23.2.2025 Satakunnan Museo, Sali
VALOKUVAUSATELIERI JOHN ENGLUND -valokuvateos (julkaistaan 9.5.2024)

Satakunnan Museossa avautuu uusi näyttely "Englund" helatorstaina 9.5.2024. Samaan aikaan museo julkaisee valokuvateoksen "Valokuvausatelieri John Englund". Näyttelyssä ja valokuvateoksessa syvennytään porilaisen kuvaajamestari John Englundin elämäntyöhön sekä Englundin ja hänen perheensä kiehtovaan tarinaan.

130 vuotta sitten, lokakuussa 1894 tukholmalaissyntyinen valokuvaaja John Englund (1870-1929) ja helsinkiläinen retusoija Mandi, os. Erikson, (1868-1927) avioituivat ja muuttivat Helsingistä Poriin. He perustivat kaupunkiin valokuvausateljeen ja perheen. Helsingissä he olivat työskennelleet mm. suomalaisen valokuvauksen pioneerien Charles Riisin ja Karl Emil Ståhlbergin valokuvausateljeissa.

Tästä alkoi 1930-luvulle asti kestänyt ajanjakso, jolloin John Englundin valokuvaamo toimi ja työllisti Porissa. Englund työntekijöineen kuvasi muun muassa tyylikkäitä käyntikorttikuvia sekä ylioppilas-, syntymäpäivä- ja hääkuvia. Teollisuuslaitokset tilasivat Englundilta kuvia toimitiloistaan ja hänen ikuistamiaan kaupunkinäkymiä painettiin postikorteiksi. Niin ikään sisällissodan traagiset tapahtumat tallentuivat Englundin lasinegatiiveille. Oman perheensä elämää hän tallensi leikkisästi ja kokeilevasti.

Englund oli kuvaajana ilmeinen lahjakkuus. Oli kyse sitten tilaustyöstä tai omasta kuvausretkestä, hän näki kuvauskohteissaan aina jotain mikä teki valokuvasta puhuttelevan ja aikaa kestävän. Englundin valokuvat ovat aikansa mestariteoksia ja ne tarjoavat katsojalleen mielenkiintoista ja antoisaa katsottavaa, oli kyse sitten valokuvista itsessään tai Porin ja lähiseutujen historiasta.

Englundin valokuvaamon tuotannosta on säilynyt useita tuhansia lasinegatiiveja ja vedoksia. Satakunnan Museon kokoelmiin Englundin lasinegatiivikokoelma päätyi vuonna 2019, kun Englundien tyttärenpoika lahjoitti arvokkaat lasinegatiivit museolle.

Näyttelyssä nähdään yli 150 teknisesti ja näkemyksellisesti korkealaatuista valokuvaa. Ne kertovat Englundien tarinasta ja tuotannosta 1890-1920-luvuilta. Samalla ne tarjoavat kurkistuksen Porin 90-130 vuoden takaiseen menneisyyteen. Osa näyttelyssä nähtävistä valokuvista on ikonisiksi muodostuneita Pori-kuvia, osa ennennäkemättömiä kurkistuksia menneiden aikojen kaupunkiin ja kaupunkilaisiin.

Katse kiinnitetään myös Englundin panoraamakuviin, joista hän oli selvästi innostunut. Silloisen Porin kirkon tornista otettu, miltei 360 astetta kattava ja yhdeksästä valokuvasta tehty panoraamakuva nähdään miltei 15 metrin levyisenä versiona. Tornikuvausmatkan kunniaksi näyttelyssä on nähtävänä myös lyhytelokuva, joka tuo Englundin kunnianhimoisen kuvausprojektin 2020-luvulle. Esillä on myös autenttisia Englundien esineitä, jotka viimeistään tuovat Englundien tarinan lähelle nykypäivän näyttelykävijää. John Englundin valokuvaamon merkitys porilaisille ja Porin kaupungille oli erittäin suuri ja on sitä edelleen.

Näyttely avautuu yleisölle helatorstaina 9.5.2024.

Valokuvateos "Valokuvausatelieri John Englund" saatavana Satakunnan Museosta 9.5.2024 alkaen. Teoksen tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Toimittaneet Timo Nordlund, Minna-Liisa Salonsaari. Kirjoittajat: Eeva Karhunen, Timo Nordlund, Jalo Porkkala, Minna-Liisa Salonsaari. Teoksen toteuttamista on tukenut Svenska Kulturfonden i Björneborg. Teoksen hinta on 39 euroa.

Lisätiedot:
Timo Nordlund - intendentti, näyttelyt / Satakunnan Museo p. 044 7013 457 tai timo.nordlund at pori.fi<mailto:timo.nordlund at pori.fi>
Satakunnan Museo, Hallituskatu 11 28100 Pori, satakunnanmuseo.pori.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta