[Nayttelyposti] Maailmanselitys Niina Vatasen tapaan – valokuvien, kasvien ja arkistojen avulla

Jaakko Laasanen jaakko.laasanen at fmp.fi
Ma 6.toukokuu. 11:03:10 EEST 2024


Maailmanselitys Niina Vatasen tapaan – valokuvien, kasvien ja arkistojen avulla

Niina Vatanen: Universus
24.5.–1.9.2024
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki
Median vierailuaika näyttelyyn 23.5. klo 11–12.
RSVP jaakko.laasanen at fmp.fi

Ihmiset ovat kautta historian pyrkineet selittämään maailmankaikkeutta. Tärkeimpiä pohdintojen ja tutkimusten kohteita ovat olleet taivaankappaleet ja luonto, sekä sen kasvi- ja eläinlajit. Nämä kohteet ovat muodostaneet perustan ihmiskunnan tieto- ja uskomusjärjestelmille, ja niitä tutkimalla on pyritty löytämään vastauksia elämän perimmäisestä tarkoituksesta.

Niina Vatasen näyttely Universus käsittelee kuvallisen esittämisen roolia maailmanselityksissä kautta aikojen. Vatanen osoittaa, että taiteella on keskeinen osa tiedon rakentumisessa ja sisäistämisessä. Taiteilijoiden luomat kuvat, värit, liike ja katse ovat olennainen osa pyrkimyksiä ymmärtää maailmaa sekä omaa paikkaamme siinä.

”Taide on aina kiehtonut, lumonnut, tutkinut, synnyttänyt ja luonut uutta, mutta myös haastanut, kapinoinut ja hajottanut”, Niina Vatanen kiteyttää.

Näyttelyn teokset koostuvat valokuvista, teksteistä, liikkuvasta kuvasta ja erilaisista arkistomateriaaleista. Vatanen esittää oman tuotantonsa rinnalla suuren määrän taideteoksia ja valokuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista. Työskentely kokoelmien parissa on toiminut Vataselle inspiraation lähteenä, ja antanut mahdollisuuden asettua dialogiin eri taiteilijasukupolvien kanssa.

”On ollut hienoa tukea ja seurata Niinaa tämän tutkimusmatkalla museon arkistossa. Hänen näkemyksensä ja intuitionsa sekä sattuma ovat johdatelleet työskentelyä yllättäville poluille. Pidämme arvossa Niinan pitkäjänteistä työtä museon kokoelman parissa”, Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius sanoo.


Isoäidin kuva-albumi ja omat päiväkirjat tien viitoittajina

Vatasen kiinnostus valokuva-arkistoihin syttyi jo varhaislapsuudessa vierailuilla isovanhempien luona. Mummo esitteli Vataselle peltirasiasta kiehtovia pieniä mustavalkoisia valokuvia ja kertoi niistä.

”Katsottiin niitä aina uudestaan ja uudestaan. Kuvat oli todella merkityksellisiä ja tärkeitä, niihin liittyi tarinoita. Kuviin oli kirjoitettu ihmisten ja paikkojen nimiä – kuolleiden läheisten kuvien päälle oli piirretty risti. Ne vähän jopa pelotti mua ne kuvat”, Vatanen kertoo.

Ensimmäisessä näyttelyssään (Valokuvagalleria Hippolyte, 2006) Vatanen hyödynsi vanhoja kirjeitään, joita oli saanut ystäviltään takaisin.

”Ne oli parikymppisen itseni päiväkirjamaista kirjeenvaihtoa. Kaikissa mun teoksissa on aina ollut arkistomateriaalia tai löydettyä materiaalia. Se on mun työskentelytapa: kiinnostun jostain olemassa olevasta kuvasta tai tekstistä, ja työskentely lähtee siitä rönsyilemään”, Vatanen sanoo.


Universus-näyttelyn avainteokset

Laajalla näyttelyllä on kaksi keskeistä teosta: Taivaasta / Maasta on 81-osainen teossarja, joka kiertää läpi koko näyttelytilan, ja kokoaa näyttelyn kaikki teokset yhteen. Teoksessa yhdistetään erilaista kuva-arkistomateriaalia – tietosanakirjoja, Nasan kuva-arkistoa, viittomakielen harjoitusoppaita, taidehistorian kirjoja sekä Vatasen itse kuvaamaa materiaalia – antiikin filosofi Aristoteleen Taivaasta-teoksesta irrotettuihin sivuihin. Tekstin ja kuvien yhdistelmillä teos näyttää, että yli 2000-vuotta vanha Taivaasta-teos synnyttää yhä uusia ja yllättäviä yhteyksiä.

Näyttelyn toisen pääteoksen nimi Danse de la terre (Maan tanssi) on lainaus Stravinskyn Kevätuhrin ensimmäisen osan loppukohtauksesta. Teostaan varten Vatanen keräsi Botticellin La Primavera (suom. Kevät) -teoksessa esiintyviä kasveja, jotka hän tallensi phytogram-tekniikalla - eli loi valokuvaemulsioon kuvia kasvien omaa kemiaa hyödyntäen. Kevääseen liittyvillä riiteillä on juhlistettu luonnon uudistumista ja vahvistettu ihmiskunnan suhdetta maahan. Kasveilla taas on aina ollut suunnaton merkitys ihmisille niin ravintona ja raaka-aineina, kuin henkisen kulttuurin lähteinä ja symboleina. Videoinstallaatiossa yhdistyvät phytogrammien lisäksi Vatasen itse kuvaama Super8-materiaali ja erilaiset arkistot.

Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Jaakko Laasanen
Viestintäpäällikkö, Suomen valokuvataiteen museo
040 6800 307
jaakko.laasanen at fmp.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta