[Nayttelyposti] Kenialaiset nuoret rohkaisevat näyttelyssä: Aina on toivoa!

Ilona Niinikangas ilona.niinikangas at helinamuseo.fi
Ma 18.Maalis. 11:46:36 EET 2024


Kenialaiset nuoret rohkaisevat näyttelyssä: Aina on toivoa!


Torstaina 21. maaliskuuta Espoossa Helinä Rautavaaran museossa avautuu uudenlainen näyttely From Zero to Hero.

”Nimi kuvastaa meidän omaa elämänmuutostamme”, sanoo nairobilainen Amina Nyiva.

Hän ja kahdeksan kenialaista näyttelyn tekijää ovat kaikki asuneet nuorina Nairobin kaduilla, koska eivät saaneet riittävästi turvaa. Monet heistä päätyivät käyttämään päihteitä ja tekemään rikoksia. Nykyisin he ovat aktivisteja ja auttavat nuoria omissa yhteisöissään.

Helinä Rautavaaran museo kutsui nairobilaisryhmän luomaan näyttelyä. ”Tämän näyttelyn viesti on toivo”, sanoo Brian Latepa.

Näyttely koostuu valokuvista, videoista, VR-kokemuksesta sekä Amina Nyivan kodin mukaan rakennetusta asunnosta, joka toimii myös kynsistudiona. Kenialaisnuoret valitsivat museoon myös henkilökohtaisia esineitään, jotka kuvastavat heidän elämänmuutostaan.

Olipa oma elämäntilanne millainen tahansa, kenialaiset kannustavat suomalaisia puhumaan. ”Epäonnistumiset saattavat hävettää, mutta ei vaikeneminen ainakaan oloa paranna”, sanoo Peris Lila.

Museossa tarjotaan näyttelyn ajan ilmaisia työpajoja yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Yleisömanagerin vetämän tilaisuuden voi myös tilata maksutta suoraan kouluun. Toiminnot toteutetaan ulkoministeriön tuella.

Avajaisten yhteydessä keskiviikkona 20.3. kello 17.30 järjestetään keskustelutilaisuus näyttelyn taustoista ja nuorista vaikuttajina. Keskustelemassa toiminnanjohtaja Auli Starck, hankesuunnittelija Jaakko Lavonius, globaalikasvatuksen kouluttaja Aadrita Kar Taksvärkistä, opiskelija Raymond Otieno ja näyttelyn kuraattori, toimittaja Kaisa Viitanen. Tilaisuuden alussa on suora yhteys näyttelyn tekijöihin, jotka ovat kokoontuneet Undugu-järjestön toimistolle Nairobiin satelliittiavajaisiin.

Näyttely on avoinna 21.3.2024 lähtien aina 2.2.2025 asti.

Helinä Rautavaaran museo, Siltakatu 11, Espoo
Avoinna ti 11-19, ke 11-19, to 11-20, pe 11-19, la 12-18 ja su 12-16.

Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: helka.saarinen at helinamuseo.fiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta