[Nayttelyposti] Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely avautui Hotelli- ja ravintolamuseossa

Anni Pelkonen anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Ke 31.Tammi. 10:39:37 EET 2024


Tehtaan tekemää ruokaa 31.1.-1.9.2024 Hotelli- ja ravintolamuseossa


Mistä lähtien sokeria on valmistettu Suomessa? Mitä oikeastaan on margariini? Entä miten valmistetaan sipsejä?


Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely pureutuu suomalaisten elintarvikkeiden ja elintarviketeollisuuden historiaan. Näyttely tarjoilee tietoa ja tunnelmia sokerin, margariinin, makkaran, broilerin, leivän ja sipsien valmistuksesta ja kulutuksesta. Lisäksi kurkistetaan elintarvikemainonnan maailmaan.


Teollisten elintarvikkeiden valikoima monipuolistui ja niiden kulutus kasvoi läpi 1900-luvun. Elintarviketeollisuus onkin merkittävästi muuttanut sekä suomalaista ruoantuotantoa, suomalaisten ruokasuhdetta, että arkea.


Tehtaan tekemää ruokaa -näyttelyssä tarkastellaan erityisesti kotimaisista raaka-aineista valmistettujen teollisten elintarvikkeiden historiaa. Suomalainen elintarviketeollisuus käynnistyi, kun Turun sokeritehtaan toiminta alkoi vuonna 1758. 1800-luvun lopulta lähtien elintarvikkeiden tuotantoon ja niiden kulutuksen kasvuun ovat vaikuttaneet muun muassa kaupungistuminen, elintasonnousu, kaupankäynnin muutokset, naisten työssäkäynti sekä automatisaatio.


Elintarvikemainonnassa on vuosikymmenten mittaan vedottu ruoan herkullisuuteen, terveyteen, laatuun, ravitsevuuteen, edulliseen hintaan, aitoihin makuihin ja luonnollisuuteen. Valmisruoissa ja säilykkeissä on painotettu helppoutta, nopeutta ja hyvää säilyvyyttä. Erilaiset sanaleikit ja vertaukset yleistyivät elintarvikemainonnassa 1920–1930-luvuilla, samoin julkisuuden henkilöt.


Näyttelyn hauskat animaatiot johdattavat sokerin, leivän ja sipsien teollisen valmistuksen saloihin. Lisäksi kävijät voivat jakaa parhaita valmisruokien tuunausvinkkejään.


Näyttelyn opastetuilla kierroksilla pohditaan, millaista reittiä ruoka päätyy lautasellemme. Tänä päivänä teolliset elintarvikkeet ja valmisruoat ovat tärkeä osa päivittäistä ravitsemustamme. Samaan aikaan kiinnitämme yhä enemmän huomiota sekä ruoan laatuun ja terveellisyyteen että ruoan tuotannon vastuullisuuteen ja eettisyyteen. Opastuksen aikana pohditaan teollisten elintarvikkeiden voittokulun syitä ja seurauksia sekä omaa itseämme niiden kuluttajina. Opastuksen makupaloina ovat sipsi ja ruissipsi.


Teolliset elintarvikkeet tulevat näkymään eri tavoin kevään ja kesän aikana myös museon tapahtumissa. 


Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 31.1.-1.9.2024. Näyttelyn on tuottanut Suomen maatalousmuseo Sarka.


Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo, joka sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla (Kaapeliaukio 3, G-porras, 00180 Helsinki). Museo on avoinna ti, to-su klo 11–18 ja ke klo 11–20. Lisätietoa museosta: hotellijaravintolamuseo.fi. 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta