[Nayttelyposti] Iiu Susirajan Ei mikään helppo nakki -näyttely avautuu WAMissa 2. helmikuuta

Lähdeniemi Hanna-Sanni hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi
To 25.Tammi. 08:31:25 EET 2024


WAM Turun kaupungin taidemuseo
Iiu Susiraja: Ei mikään helppo nakki
2.2.-12.5.2024

Kansainvälisesti menestyneen turkulaisen kuvataiteilijan Iiu Susirajan Ei mikään helppo nakki -näyttely avautuu WAMissa 2. helmikuuta. Susiraja tunnetaan pysäyttävistä valokuva- ja videoteoksistaan, joissa hän esiintyy itse odottamattomissa yhteyksissä.
Susirajan teosten keskiössä ovat arkipäiväiset esineet, joiden kautta syntyy teosten omaperäinen huumori ja surrealistista lähestyvä tunnelma, mitä oivaltavat teosnimet vahvistavat. Näyttelyssä on esillä töitä taiteilijan koko uran ajalta, mukaan lukien aivan uusia teoksia. Valokuvien ja videoiden lisäksi monipuolisessa näyttelyssä nähdään installaatioita, piirroksia sekä veistoksia, joihin taiteilijan työskentely on viime vuosina laajentunut.

Tunteita ja keskustelua herättäviä teoksia
Susiraja ei itse juuri selitä teoksiaan tai avaa niiden taustoja. Ne kuitenkin nostattavat voimakkaita tunteita ja kiivasta keskustelua. Teoksissaan hän tekee asioita, jotka ovat kummallista tai huonoa käytöstä. Kun tekijä on isokokoinen nainen, tuntuu huono käytös kolahtavan vielä enemmän vastoin yhteiskunnan normeja. Taiteilija on todennut, ettei poliittinen tai yhteiskunnallinen kantaaottavuus ole hänen teostensa lähtökohta. Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä asia, että ne herättävät ajatuksia, saavat ihmiset puhumaan ja auttavat meitä kohtaamaan omia ennakkoluulojamme, niin itseemme kuin muihinkin liittyviä.

Turusta maailmalle
Susiraja asuu ja työskentelee Turussa ja monet hänen teoksistaan on kuvattu hänen omassa kodissaan. Hänen uransa kuvataiteilijana alkoi vuonna 2007 hänen ottaessaan ensimmäiset omakuvansa. Susiraja on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2012 ja Kuvataideakatemiasta vuonna 2018.

Susiraja on kansainvälisesti huomiota herättänyt taiteilija ja hänen teoksiaan on nähty ympäri maailmaa. Keväällä 2023 Susirajan teoksia nähtiin New Yorkissa MoMAn (Museum of Modern Art) PS1-galleriassa sekä Nino Mier Galleryssa, ja vuonna 2022 Nino Mier Galleryssa Los Angelesissa. Lisäksi Susirajan näyttelyitä on viime vuosina ollut esillä Makasiini Contemporaryssa Turussa vuonna 2022, SKMU Museumissa Norjan Kristiansandissa vuonna 2020 ja Kiasmassa vuonna 2019.

Susiraja on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon vuonna 2023 ja William Thuring -pääpalkinnon vuonna 2019. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valokuvataiteen museon, Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin kaupungin taidemuseon ja Turun kaupungin taidekokoelman kokoelmissa.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Iiu Susirajan tuotantoa esittelevä julkaisu. Susirajan teoksia käsittelevän artikkelin on kirjoittanut Aalto-yliopiston valokuvatutkimuksen professori Harri Laakso. Julkaisu on myynnissä WAMin museokaupassa.

Näyttelyä tukee Museovirasto.

Avajaisviikonloppu 3.-4.2.
Miniopastuksia näyttelyyn tasatunnein klo 11 alkaen.
Banaanit taiteena ja valokuva tarinankertojana -työpaja klo 10-17.30.

Yleisöopastukset 11.2. alkaen sunnuntaisin klo 14. Yleisöopastukset ruotsiksi 25.2., 24.3., 28.4. ja 12.5. klo 15.

Talvilomaviikon ohjelma kouluikäisille 20.-23.2.
Opastukset klo 11.30 ja 13.30. Avoimet taidetyöpajat klo 12-15.
Työpajat ja kurssit
Harrasta museossa: Kuvataidekerho 4.-6.-luokkalaisille keskiviikkoisin 28.2.-27.3. klo 15-16.30
Aamukaffet WAMissa ja rentoa taiteilua:
Zine ekspressiivisin menetelmin 9.-10.3. klo 11-14
Provokatiivinen huoneentaulu 24.3. klo 11-15

wam.fi

WAM sulkeutuu kahdeksi vuodeksi museossa kesällä 2024 alkavan peruskorjauksen vuoksi. Museon näyttely- ja yleisötyötoiminta siirtyy peruskorjauksen ajaksi Taiteen talon Kilta-Galleriaan. WAM avataan uudelleen syksyllä 2026.
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta