[Nayttelyposti] Saarijärven kuvataiteen perusnäyttelyn avoimet avajaiset Saarijärven museossa 12.12.2023

Timperi Janne Janne.Timperi at saarijarvi.fi
To 16.Loka. 14:46:07 EET 2023


Luovuutta luonnostaan
Saarijärven kuvataiteen perusnäyttely

Lämpimästi tervetuloa Saarijärven kuvataiteen perusnäyttelyn avoimiin avajaisiin Saarijärven museoon (Herajärventie 2) tiistaina 12.12.2023 klo 18.00!

Saarijärveläisten sydämissä kuvataiteella on ollut oma erityinen asemansa aina 1900-luvun alusta, kuvanveistäjä Hannes Autereen ensiesiintymisistä alkaen. Esikuva opetti ja rohkaisi monia myöhempiä kuvataiteilijoitamme uran valinnassa. Autereen vanavedessä taideoppiin lähtivät paikkakunnalta Veikko Hytönen, Yrjö Hakala sekä Aune Herala, yksi Keski-Suomen ensimmäisistä naistaiteilijoista. Saarijärveltä onkin lähtöisin poikkeuksellisen paljon taiteilijoita ja paikkakunnalle syntyi sotien jälkeen merkittävä kuvataiteen ammattilaisten keskittymä. Esimerkit houkuttivat taiteen polulle ensin Väinö Rusasen ja Frans Toikkasen, myöhemmin Kain Tapperin ja Arvo Siikamäen. Taiteen juurtuminen saarijärveläisten identiteettiin näkyy tänäkin päivänä. Jatkumoa edustavat muun muassa Vuoden nuoret taiteilijat Samuli Heimonen (2008) ja Tiina Pyykkinen (2017).

Saarijärven kuvataiteen perusnäyttely esittelee saarijärveläisten ja saarijärveläissyntyisten taiteilijoiden tekemää taidetta noin 100 vuoden ajalta. Mukana on Saarijärvellä tehtyä tai Saarijärveen liittyvää taidetta myös ulkopaikkakuntalaisilta taiteilijoilta. Näyttely on jaettu kolmeen osioon: muoto- ja omakuviin, maisemiin ja nykytaiteeseen, joiden kautta pyritään esittelemään laajasti eri taiteilijoita, aikakausia ja taidesuuntauksia. Näyttelyn teokset ovat Saarijärven museon hallinnoimista Saarijärven kaupungin sekä Beda, Katri ja Aune Heralan säätiön ja Saarijärven Mannilan Taidesäätiön kokoelmista.

Perusnäyttely on Autere-salissa Saarijärven museon laajennusosassa, joka valmistui museorakennuksen peruskorjauksen yhteydessä vuosina 2018-2020. Vuonna 1989 valmistuneen museorakennuksen omistaa Kiinteistö Oy Saarijärven Museotalo pääomistajanaan Saarijärven kaupunki ja vähemmistöosakkaanaan Saarijärven Mannilan Taidesäätiö. Saarijärven kaupungin lisäksi peruskorjaus- ja laajennushankkeen merkittäviä rahoittajia olivat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Beda, Katri ja Aune Heralan säätiö.

Salin vihkivät käyttöön Autere-suvun edustajat Saarijärven museon ystävät ry:n Ystäväjuhlassa 7.2.2020. Sali on nimetty kuvanveistäjä Hannes Autereen pojanpojan Jukka Autereen mukaan, joka on tukenut merkittävästi museota vuonna 2018 perustetun Saarijärven museon ystävät ry:n Saarijärven kulttuurin tukirahoituksen kautta. Yhdistys on mahdollistanut rahoitustuellaan museon laadukkaat tapahtumat ja näyttelyt - myös Saarijärven kuvataiteen perusnäyttelyn.

Saarijärven kuvataiteen perusnäyttely on avoinna 13.12.2023 alkaen ke-su 12-17 museon vaihtuvien näyttelyiden esilläoloaikojen mukaisesti.Ystävällisin terveisin

Janne Timperi
museotyöntekijä
Saarijärven museo
044 459 8413
janne.timperi(at)saarijarvi.fi

Saarijärven museo
Herajärventie 2
43100 Saarijärvi

www.saarijarvi.fi/museo
Facebook ja Instagram: @saarijarvenmuseo


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta