[Nayttelyposti] Vartiolaiva Telkkä avautuu yleisölle

Puukka Marja marja.puukka at kotka.fi
Ke 31.toukokuu. 10:21:14 EEST 2023


Vartiolaiva Telkkä avautuu yleisölle. Mediainfo ma 5.6.2023 klo 10.

Kotkan Merikeskus Vellamon laiturialueelle sijoitettu vartiolaiva Telkkä avautuu uudistetulla näyttelyllä 5.6.2023. Telkkä on ollut viimeksi avoinna yleisölle ensimmäisinä museoalusvuosinaan 2000-luvun alussa. Sittemmin Merivartiomuseoon kuuluva alus on nostettu merestä kuivalle maalle. Lisäksi laivalla on tehty kunnostustöitä, joissa on muun muassa uusittu sähköjä ja valaistusta. Nykyiselle paikalleen Merikeskus Vellamon laiturialueelle Telkkä siirrettiin joulukuussa 2019, ja toissa vuonna aluksen viereen valmistui katselutasanne.

Tervetuloa tutustumaan vartiolaiva Telkkään Merivartiomuseon tutkijana työskentelevän Vilma Lempiäisen johdolla maanantaina 5.6.2023 klo 10.

Pieni alus, vahva yhteishenki

Telkän uudistettu näyttely pohjautuu laivalla palvelleiden haastatteluihin, jotka tehtiin viime syksynä. Niiden myötä museoinnin yhteydessä kerätty arkistomateriaali täydentyi miehistön kokemuksilla laivatyön arjesta. Samassa yhteydessä museon kokoelmiin saatiin Telkästä uusia kuvia, joita on esillä näyttelyssä. Laivalla työskennelleiden ääni kuuluu mukaan otetuissa haastattelusitaateissa.

Vartiolaiva Telkkä on avoinna 5.6.-13.8.2023 ma-ti, to-su 10-18, ke 10-20 ja 15.8.-3.9.2023 ti, to-su 10-17, ke 10-20, ma suljettu. Aukioloaikoina laivalla on paikalla opas. Talviaikaan Telkkä on suljettu. Alukselle on vapaa pääsy. Kohde ei ole esteetön.

Merivartiomuseo toimii osana Kymenlaakson museota, ja se on perustettu Kotkan kaupungin ja Rajavartiolaitoksen yhteishankkeena. Telkkä on yksi Merivartiomuseon näyttelyistä, ja muihin merivartioinnin historiaan liittyviin sisältöihin voi tutustua vuoden ympäri Merikeskus Vellamossa.

Vartiolaiva Telkän vaiheita

Koskelo-luokan kevyt rannikkovartiolaiva Telkkä valmistui osana Rajavartiolaitoksen merellisen kaluston uudistusta. Merivartijoiden aluksista oli sotien jälkeen huutava pula: kolmannes laivoista ja veneistä oli tuhoutunut tai luovutettu sotakorvauksina. Loput olivat kärsineet kovasta käytöstä ja puutteellisesta huollosta.

Uuden Koskelo-luokan teräsrunkoiset alukset Koskelo, Kuikka, Kiisla, Kuovi, Kurki, Kaakkuri, Telkkä ja Tavi saatiin käyttöön 1955–1960. Valvonnan lisäksi ne hoitivat meripelastusta ja etsintätehtäviä. Telkkä toimi Saaristomerellä merivartiointitehtävissä 1980-luvulle saakka, minkä jälkeen se palveli koululaivana vuosikymmenen.

Koskelo-luokka jäi 1980-luvulla käytöstä, mutta Telkkä, Kaakkuri ja Kuikka kunnostettiin ja lahjoitettiin Viroon vuonna 1992, kun Baltian maat joutuivat nopeasti luomaan tyhjästä rajojensa vartioinnin Neuvostoliiton hajottua. Viron luovuttua aluksen käytöstä 2000-luvun alussa Telkkä palautettiin alkuperäiseen asuunsa ja museoitiin.

Telkkä purjehti Itämerellä lopulta lähes 50 vuotta. Nykyisin pienet rannikkovartiolaivat on korvattu isoilla partioveneillä, teknisellä valvonnalla ja lentokalustolla.

Lisätiedot:
Tutkija Vilma Lempiäinen, 040 350 6365, vilma.lempiainen(at)kotka.fi

Koskelo-luokan kevyt rannikkovartiolaiva Telkkä
Rakennettu Valmet Oy:n Helsingin telakalla vuonna 1958
Pituus 29 m, leveys 5,1 m, uppoama 95 t
Miehistöä 8 henkeä
Koneteho 2 x 1 350 hv (MTU), alkuperäinen 2 x 500 hv (Valmet)
Nopeus 20 solmua, alkuperäinen 15 solmua

Merikeskus Vellamon verkkosivut
https://www.merikeskusvellamo.fi/vartiolaiva-telkka/

Mediakuvat:
Vartiolaiva Telkkä siirrettiin nykyiselle paikalleen Merikeskus Vellamon viereen joulukuussa 2019. Kuva: Lasse Lehtinen, Kymenlaakson museo.
https://drive.google.com/file/d/1kvp6FnOO8L8XFzJlELJAbBeVhoi5UG6E/view?usp=sharing

Laivalla työskennelleiden ääni pääsee esille näyttelyyn sisällytetyissä haastattelusitaateissa ja kuvissa. Kuva: Matti Kaakkurivaara, Kymenlaakson museo.
https://drive.google.com/file/d/15TwcY8ena6hVwbdjGq5UpGJ-RLkEc9yF/view?usp=sharing


……………….......
Marja Puukka
Tiedottaja ǀ Information Officer
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 C, 48100 Kotka, Finland
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
www.facebook.com/merikeskusvellamo<http://www.facebook.com/merikeskusvellamo>
www.instagram.com/merikeskusvellamo<http://www.instagram.com/merikeskusvellamo>





Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti