[Nayttelyposti] 1970-luku esittäytyy Arkkitehtuurimuseon tänään avautuvassa Betoniunelmia-näyttelyssä!

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ke 17.toukokuu. 09:07:19 EEST 2023


Monimuotoinen ja kiistanalainen 1970-luku esittäytyy Arkkitehtuurimuseon tänään avautuvassa Betoniunelmia-näyttelyssä!

Betoniunelmia
ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki
17.5.–15.10.2023

Arkkitehtuurimuseon uusi päänäyttely kutsuu tutustumaan vuosikymmeneen, joka on mielikuvia monimuotoisempi, paikoin yllättävä ja monin tavoin ajankohtainen.

Näyttely avaa näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin ja ajan ilmiöihin. Se kertoo aatteista ja yhteiskunnallisista edistysaskelista, jotka ohjasivat arkkitehtien työtä aikana, jolloin hyvinvointivaltiota rakennettiin, kaupungit kasvoivat ja asuntorakentaminen oli vilkkaimmillaan. Paljon vanhaa sai väistyä suurempien talojen ja tehokkaampien liikenneväylien tieltä. Teollinen, toistoa ja samankaltaisuutta korostanut järjestelmäarkkitehtuuri ja eri suuntiin laajeneva ruutukaava sopivat aikakauden yleispätevyyden eetokseen.

Betoniunelmia kutsuu aistimaan 1970-luvun henkeä. Se houkuttelee kuvittelemaan, miltä hyvin varusteltu, betonielementeistä rakennettu lähiökoti leikkipihoineen tuntui ensimmäisistä asukkaistaan. Esille nousevat 1970-luvun helmet eri rakennustyypeistä – teatterit, kaupungintalot, yliopistorakennukset, kirkot, tehtaat ja vesitornit. Näyttely haastaa pohtimaan, mikä on tämän peruskorjausikään ehtineen rakennuskannan arvo ympäristössämme nyt. Sen kautta avautuvat ajan arkkitehtuurin moninaisuus ja moniarvoisuus.

Näyttely jatkaa Arkkitehtuurimuseossa menneiden vuosikymmenien arkkitehtuuria käsittelevien näyttelyjen sarjaa, jossa on nyt saavuttu 1970-luvulle asti. Sen ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Petteri Kummala, näyttelyamanuenssi Jutta Tynkkynen ja tekniikan tohtori ja Aalto-yliopiston arkkitehtuurin vanhempi lehtori Anni Vartola.


Ohjelmisto

Betoniunelmia-näyttelyn ohjelmisto kutsuu kävelyretkille 1970-luvun ympäristöihin Vuosaaressa ja Itä-Pasilassa. Syksyllä yleisö on tervetullut debatoimaan arkkitehtuurin arjesta ja aatteista 1970-luvun hengessä Vuotaloon. Ohjelmaan voit tutustua tarkemmin tästä: https://www.mfa.fi/tapahtumat/

Näyttelyn yleisöopastukset ovat avoimia kaikille. Opastusten aikataulun näet tästä: https://www.mfa.fi/tule-meille/avoimet-yleiso-opastukset/


Aukioloajat

ti-su 11–18
ke 11–20
ma suljettu


Pääsymaksut

Aikuiset 10€
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5€
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi
Museokortti


Lisätiedot

Ilona Hilden, viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
+358 (0) 45 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi<mailto:Ilona.hilden at mfa.fi>




Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti