[Nayttelyposti] Kasitonni ja Rahtarit Mobilian uutuuksina

Elina Toukola Elina.toukola at mobilia.fi
Pe 10.Maalis. 15:01:53 EET 2023


Kasitonni ja Rahtarit Mobilian uutuuksina

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla aukeaa lauantaina 11.3.2023 samanaikaisesti kaksi uutta näyttelyä. Taiteilija Anssi Kasitonnin Musta viiva -näyttelyyn on poimittu taiteilijan innostavasta ja ilahduttavasta, mutta myös kaihoa herättävästä tuotannosta erityisesti ajoneuvoaiheisia töitä. Tuhansia töitä, valvottuja öitä -näyttely tutustuttaa museovieraan ammattikuljettajien työhön ja sen muuttumiseen vuosikymmenten kuluessa. Kyseessä on Rahtarit ry:n 50-vuotisjuhlanäyttely.

Saako autoista tykätä ilmastokriisin alla?
Kangasalan Sahalahdella asuvan taiteilija Anssi Kasitonnin töissä on kiitetty erityisesti hänen kykyään yhdistää taidetta ja huumoria. Käsillä olevista materiaaleista tehdyt teokset toistavat hänen tuotannossaan populaarikulttuuria kaikilta kanteiltaan, mutta autoilukulttuurilla on koko ajan ollut hyvin keskeinen rooli hänen tuotannossaan. Musta viiva -näyttelyn nimi ja teema viittaavat moottoriajoneuvojen urheilu-, hupi- ja sosiaalisiin käyttötarkoituksiin liittyviin jälkiin asfalttipinnassa.

Näyttely avaa näkökulmia vauhdin hurmaan, vapauteen ja tasa-arvoon ja nostaa esille kysymyksen, saako ajoneuvoista tykätä ilmastokriisin aikana. Liikenne - erityisesti autoliikenne - on asetettu ilmastotavoitteista käytävän keskustelun ytimeen. Päästövähennysten pelätään heikentävän liikenteen demokratiaa, millä on rajalinjoja jyrkentävä vaikutus. Vuoropuhelun ja osallisuuden lisääminen on ehdottomasti tarpeen, koska valtaosa autoihin liittyvästä keskustelusta on negatiivista. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kulmakivenä voi toimia taide, joka antaa luvan mielikuville ja esteettiselle elämykselle. Anssi Kasitonnin teokset Musta viiva -näyttelyssä tuovat näkyviksi visuaalisen kuvaston, itse tekemisen arvostamisen, leikkisyyden ja kipeästi kaivatun toisen vinkkelin.

Anssi Kasitonni on saanut Ars Fennican vuonna 2011, ja hänen ohjaamansa lyhytelokuva Le Saboteur on parhaillaan Jussi-ehdokkaana.

Tuhansia töitä, valvottuja öitä
Rahtiliikenne ulkomaille lisääntyi 1960-luvulla, ja kuljettajien määrä laivojen matkustajina kasvoi. Kuljettajien olot laivalla eivät olleet häävit. Kuljettajien hytit oli sijoitettu alimmalle mahdolliselle kannelle potkuriakselin lähelle. Heidät saatettiin myös majoittaa ulkokannelle kiinnitettyihin lasikuituisiin konttiparakkeihin. Maaliskuussa 1973 m/s Finnhansalla 16 autonkuljettajaa kokoontui perustamaan ammattikuljettajien olosuhteiden kohentamista ajavaa yhdistystä, joka sai nimekseen Rahtarit. Ensi töikseen Rahtarit ry ryhtyi käymään keskusteluja varustamoiden kanssa, jotta kuljettajille saataisiin paremmat majoitusolosuhteet. Tulosta syntyi, ja kuljettajat pääsivät nukkumaan ylemmille kerroksille. Työ laajeni pian yhdistyksen perustamisen jälkeen kaikkien raskaan liikenteen parissa olevien työskentelyolosuhteiden kohentamiseen.
Tuhansia töitä, valvottuja öitä -näyttely käsittelee Rahtarit ry:n toimintaa ammattikuljettajien hyväksi ja sitä, miten kuljettajien työ on muuttunut vuosikymmen kuluessa. Näyttelyä varten tehtiin ammattikuljettaja-kysely, johon saatiin yli 200 vastausta. Kuljettajan työn todettiin muuttuneen etenkin digipiirtureiden myötä tarkemmin aikataulutetummaksi. Kaluston tekniikan ja ergonomian parannus on tehnyt työstä vähemmän kuluttavaa.

Liikenneturvallisuuteen museovieras pääsee tutustumaan käytännönläheisesti kiipeämällä rekannuppiin testaamaan, missä ovat katvealueet. Myös muut liikenneturvallisuuteen liittyvät asiat nostetaan esiin raskaan liikenteen näkökulmasta. Kuljettajien toiveena on, että muut tiellä liikkujat huomioisivat, että isolle ajoneuvolle tulisi antaa tilaa ja aikaa reagoida, 76 tonnin yhdistelmä kun ei aivan hetkessä pysähdy.

Anssi Kasitonnin Musta Viiva ja Tuhansia töitä, valvottuja öitä - Rahtarit ry kuljettajien tukena 50 vuotta Mobiliassa Kangasalla 11.3.-17.12.2023.

Ystävällisesti
Elina Toukola

* * * * * * *

Elina Toukola
asiakaspalvelu
puh. 044 033 9823
elina.toukola(at)mobilia.fi

Auton ja tien museo Mobilia
Kustaa Kolmannen tie 75
36270 Kangasala
mobilia.fi
www.facebook.com/mobilia.fi
www.facebook.com/Rallimuseo



Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti