[Nayttelyposti] Hei tyypit! -näyttely avautuu WAMissa 9. kesäkuuta

Lähdeniemi Hanna-Sanni hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi
Pe 2.Kesä. 10:12:35 EEST 2023


Hei tyypit!
WAM 9.6.-17.9.2023

WAMin uusi näyttely Hei tyypit! esittelee suomalaista nykykuvanveistoa ja täyttää museon salit erilaisilla kolmiulotteisilla hahmoilla. Osasta löytää ihmisen, osasta eläimen, osasta jotain muuta. Jotkin hahmoista vaikuttavat olevan keskellä muodonmuutosta, siirtymässä yhdestä olomuodosta toiseen. Yhteistä mielikuvituksekkaille teoksille on kuitenkin se, että ne herättävät monenlaisia tunteita: iloa, sympatiaa, ihmetystä, hämmennystä ja ehkä pientä pelkoakin.

Näyttelyssä on mukana kuusi taiteilijaa, joiden käyttämät materiaalit vaihtelevat puusta keramiikkaan, lasista metalliin ja 3D-printatuista kierrätettyihin esineisiin.

Jasmin Anoschkinin (s. 1980) teosten värikkyys tuo iloa ympärilleen. Taiteilija käyttää monipuolisesti keramiikkaa, puuta ja lasia luoden teoksia, joiden ronskit muodot ovat kuin suoraan lapsen villistä mielikuvitusmaailmasta. Hänen luomansa hahmot ovat mitä ovat häpeilemättä ja kyseenalaistamatta itseään.

Mia Hamari (s. 1976) käyttää veistoksissaan puuta ja yhdistää siihen monipuolisesti myös muita materiaaleja. Monissa hänen teoksistaan ihmis- ja eläinhahmot sulautuvat yhteen ja muodostavat jotain aivan uutta. Hamari ammentaa inspiraatiota unista, tarinoista ja mielen takamailta.

Johanna Havimäki (s. 1978) käyttää teostensa materiaalina vanhoja, vaatekäytöstä hylättyjä nahkatakkeja, jotka hän "palauttaa" takaisin eläimiksi. Materiaalin alkuperä jää selvästi näkyviin hahmoja koristavissa vetoketjuissa, napeissa ja koristeissa.

Kim Jotuni (s. 1982) yhdistää puuveistoksiinsa ääntä ja 3D-animaatiota. Teosten kehonkieli on ilmeikästä ja samaistuttavaa. Ylpeän poseerauksen sijaan hahmot saattavat katsella hiukan hämmentyneinä ympärilleen tai levätä lattialla ryhtinsä unohtaneina.

Hanna Makkonen (s. 1991) käyttää teoksissaan perinteistä metallivalua sekä uusia teknologioita kuten 3D-skannausta ja -printtausta. Hän yhdistää klassista figuratiivista ihmishahmon kuvausta mielikuvituksellisiin metamorfooseihin ja symbiooseihin.

Tiia Matikaisen (s. 1975) veistosten ytimessä on ihmistä muistuttava hahmo, joka kuitenkin verhoutuu erilaisiin luonnonmateriaaleihin. Taiteilija on kiinnostunut suomalaisen kansanuskon luontosuhteesta ja hänen teostensa olennot ovat välittäjiä ja vartijoita ihmisen ja luonnon välillä.

Näyttelyopastukset suomeksi sunnuntaisin klo 14, ruotsiksi 2.7., 30.7. ja 27.8. klo 15.

Tapahtumat ja työpajat

·        WAMin kesäkeskiviikot 14.6., 21.6. ja 28.6. klo 16-17.30

·        Omatoimityöpaja: Miniatyyriveistospuisto 1.7.-13.8.

·        WAMin suuri maalaustapahtuma 9.7. klo 13-16

·        Taiteiden yö to 17.8. klo 18-23


Lisätiedot
Anna Franck, näyttelyamanuenssi
puh. 040 637 1023, anna.franck at turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikapalvelukokonaisuus

wam.fi




Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti