[Nayttelyposti] Taiteilijaryhmä Kuolemattomat tuo Kemiin kiinnostavan ja ainutkertaisen näyttelyn

Tanja Kavasvuo tanja.kavasvuo at kemi.fi
Ti 24.Tammi. 14:11:28 EET 2023


19.1.2023


Kemin taidemuseon näyttelyvuoden avaa Kuolemantanssi –niminen näyttely. Näyttelyn tuo Kemiin taiteilijaryhmä Kuolemattomat, joka koostuu viidestä kansainvälisesti tunnetusta nykytaiteilijasta. Taiteilijat ovat Jouko Alapartanen, Tuomas Korkalo, Ulla Remes, Anna-Maija Rissanen ja Mika Vesalahti.

Näyttely on kansainvälisestikin kiinnostava. Sen ytimen muodostaa Virossa asuvan yhdysvaltalaisen antropologi-keräilijän Roland Paul Firnhaberin (s.1936) Dance of death-kokoelma. Taidehistoriallisesti merkittävä kokoelma sisältää harvinaisia kuolemantanssi-aiheisia uniikkivedoksia: puupiirroksia ja metalligrafiikkaa aina keskiajasta alkaen. Kuolemantanssi (ransk. La Danse Macabre, engl. Dance of death, ital. La Danza Macabra, saks. Totentanz) oli keskiajalla vallinnut hyvin yleinen maalaustaiteen aihe, joka kuvaa vertauskuvallisesti kuoleman universaaliutta ja arvaamattomuutta. Firnhaberin kokoelma tuo erinomaisella tavalla esiin teeman esiintymisen ja kehittymisen eurooppalaisen taiteen historiassa.

Mika Vesalahti varioi alkuperäistä Kuolemantanssin teemaa mustepiirustuksissaan. Näkökulma on klassinen ja uudistava. Mustepiirustuksia on satoja kehystettyinä vitriinikehyksiin. Piirustusten runsaudesta muodostuu installaatio.
Tuomas Korkalo tuo maalauksissaan mukaan karnevalistisen kuoleman käsittelyn eteläeurooppalaisen ja meksikolaisen väri-ilottelun kautta. Pop-taiteellinen toteutus sisältää myös huumoria.
Jouko Alapartasen maalauksissa ja piirustuksissa seikkailee usein pääkallo tai kuoleman luurankohahmo eri yhteyksissä. Vanhemman taiteen muotokieli yhdistyy aikamme ironiaan.
Ulla Remeksen maalauskokonaisuus on nimeltään Kuoleman varjon maa. Siinä hän tekee näkyväksi Ukrainan sodan aiheuttamia tunnelmia ja samaan aikaan nostaa esiin yhteiskunnallista ulottuvuutta.
Anna-Maija Rissanen kuvaa teoksissaan elämän virtaa. Luonnosta inspiraationsa saavissa aiheissa hän etsii tasapainoa haurauden ja voiman välillä.

Näyttely avataan lauantaina 28.1.2023 kello 15 kirjailija ja filosofi Torsti Lehtisen esitelmällä "Tietoisuus kuolemasta luovuuden lähteenä". Tämän jälkeen tutkijatohtori Tiina Väre kertoo Kemin seurakunnan kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen muumiosta. Esitelmiä seuraa paneelikeskustelu, jossa osallisina ovat esitelmöitsijät sekä taiteilijat.

Näyttelykokonaisuus esitelmineen arkistaa mytologisoitua kuolemaa; murtaa kuoleman laitostumista, etäännyttämistä, tabua ja yksinäisyyden verhoa. Kuolema ei ehkä muodostu ystäväksi, mutta jäsentyy luonnollisena osana elämää asettaen olemassaololle rajallisuuden. Nykytaiteilijoiden tuottama näyttelykokonaisuus muodostaa kiinnostavan vuoropuhelun kuolemantanssi-teeman ympärille historiasta nykypäivään. Näyttely sisältää myös taiteilija Ulla Remeksen ideoiman, alueen asukkaiden muistoesineistä kootun yhteisötaideteoksen, joka laajentaa kuolevaisuuden ja muistelun teemaa tavallisiin suomalaisiin koteihin ja meidän yhteisiin, erityisiin muistoihimme.


Kuolemantanssi – Jouko Alapartanen, Tuomas Korkalo, Ulla Remes, Anna-Maija Rissanen ja Mika Vesalahti Kemin taidemuseossa 28.1. - 25.3.2023.

Näyttelyn tiedotustilaisuus torstaina 26.1.2023 klo 14 Kemin taidemuseossa. Taiteilijat ovat läsnä tilaisuudessa.

Kaikille avoimet avajaiset lauantaina 28.1.2023 kello 15 alkaen Kemin kulttuurikeskuksen isossa auditoriossa. Torsti Lehtisen ja Tiina Väreen esitelmät sekä paneelikeskustelu. Näyttelyyn tutustuminen klo 16.30-18. Vapaa pääsy.

Lisätietoja: Tanja Kavasvuo, Kemin taidemuseo, 040 357 6991 tanja.kavasvuo at kemi.fiTanja Kavasvuo
Museonjohtaja

+358403576991
tanja.kavasvuo at kemi.fi<mailto:tanja.kavasvuo at kemi.fi>


Kemin kaupunki
Kemin taidemuseo/Kemi Art Museum
Hyvinvointitoimiala, Vapaa-aikapalvelut
Marina Takalon katu 3
FIN-94100Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti