[Nayttelyposti] Ennakkotiedote: Musta viiva – Anssi Kasitonnin näyttely Mobiliaan

Elina Toukola Elina.toukola at mobilia.fi
Ti 10.Tammi. 09:40:26 EET 2023


Musta viiva – Anssi Kasitonnin näyttely Mobiliaan

Taiteilija Anssi Kasitonnin innostavasta, ilahduttavasta, mutta myös kaihoa herättävästä tuotannosta poimittu Musta viiva -näyttely avataan maaliskuussa Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla. Näyttelyn nimi ja teema viittaavat moottoriajoneuvojen urheilu-, hupi- ja sosiaalisiin käyttötarkoituksiin liittyviin jälkiin asfalttipinnassa. Kuminpolton estetiikan lisäksi näyttely tuo Mobiliaan taiteilijan ajoneuvoaiheita hyvin monipuolisesti. Näyttely avaa näkökulmia vauhdin hurmaan, vapauteen ja tasa-arvoon.

Kangasalan Sahalahdella asuva Anssi Kasitonni sai Ars Fennica -palkinnon 2011. Jo tuolloin palkintoperusteissa korostui Kasitonnin kyky yhdistää taidetta ja huumoria. Käsillä olevista materiaaleista tehdyt teokset toistavat hänen tuotannossaan populaarikulttuuria kaikilta kanteiltaan, mutta autoilukulttuurilla on koko ajan ollut hyvin keskeinen rooli hänen tuotannossaan.

Saako ajoneuvoista tykätä?

Mistä liikenteessä ja ajoneuvoissa saamme innostua ilmastokriisin aikana? Miten voimme ymmärtää identiteettejä ja alakulttuureita? Onko hyväksyttävää innostua vauhdista ja vaaran tunnusta, kuten jo antiikin ajoilta asti olemme ihmisinä tehneet?

Liikenne – erityisesti autoliikenne – on asetettu ilmastotavoitteista käytävän keskustelun ytimeen. Päästövähennysten pelätään heikentävän liikenteen demokratiaa, millä on rajalinjoja jyrkentävä vaikutus. Vuoropuhelun ja osallisuuden lisääminen on ehdottomasti tarpeen, koska valtaosa autoihin liittyvästä keskustelusta on negatiivista.

Vaikka fossiiliseen öljyyn perustuva talousjärjestelmä on pakko tulevaisuudessa hylätä, emme saa hylätä autojen, kilpa-ajon, vauhdin ja optimismin muistoa. Tunteet on hyväksyttävä, vaikka käyttövoima muuttuu. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kulmakivenä voi toimia taide, joka antaa luvan mielikuville ja esteettiselle elämykselle.

Anssi Kasitonnin teokset Musta viiva -näyttelyssä tuovat tasapuolisesti näkyviksi visuaalisen kuvaston, itse tekemisen arvostamisen, leikkisyyden ja kipeästi kaivatun toisen vinkkelin.
Anssi Kasitonnin Musta Viiva Mobilian Lossisalissa 11.3.-17.12.2023.

Tiedotusterveisin
Elina Toukola

* * * * * * *

Elina Toukola
viestintä
puh. 044 033 9823
elina.toukola(at)mobilia.fi

Auton ja tien museo Mobilia
Kustaa Kolmannen tie 75
36270 Kangasala
mobilia.fi
www.facebook.com/mobilia.fi<http://www.facebook.com/mobilia.fi>
www.rallimuseo.fi<http://www.rallimuseo.fi>
www.facebook.com/Rallimuseo<http://www.facebook.com/Rallimuseo>Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti