[Nayttelyposti] Elämän ja kuoleman elohopea -näyttely avautuu Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa 3. maaliskuuta

Lähdeniemi Hanna-Sanni hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi
Ma 27.Helmi. 08:58:04 EET 2023


Elämän ja kuoleman elohopea -näyttely avautuu Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa 3. maaliskuuta

Elohopean yhtä aikaa metallisessa ja nestemäisessä olemuksessa on jotain lumoavaa. Se on herkkä liikkumaan ja höyrystymään ja käyttäytyy aivan toisin, kuin metallilta voisi odottaa. Ehkä osin siitä syystä elohopealla uskottiin olevan erityisen voimakkaita ominaisuuksia ja sitä käytettiin lääkkeenä tuhansien vuosien ajan.

Elohopea lääkkeenä
Alkuaine elohopea on keskiössä Apteekkimuseon ja Qwenselin talon uudessa vaihtuvassa näyttelyssä Elämän ja kuoleman elohopea. Näyttely valottaa minkälaisiin vaivoihin erilaisia elohopeavalmisteita määrättiin ja miten niiden uskottiin tehoavan. Elohopeaa sisältäviä lääkkeitä käytettiin muun muassa erilaisten ihosairauksien ja sukupuolitautien hoitoon. Ennen penisilliinin keksimistä sitä pidettiin ainoana tehokkaana lääkkeenä kuppaan. Lisäksi elohopeaa käytettiin erilaisissa kauneudenhoitotuotteissa 1900-luvulle asti. Vaikka ihmiset olivat ainakin jossain määrin tietoisia elohopean sivuvaikutuksista, usein sen hyötyjen uskottiin peittoavan mahdolliset haitat.

Elohopea osana maailmankauppaa
Näyttely esittelee elohopeaa myös osana 1700-luvun maailmankauppaa. Lähes kaikki Euroopassa käytetty elohopea tuotettiin Idrijan kaivoksilla nykyisen Slovenian alueella, mistä sen reitti kulki Suomeen ja Turkuun asti. Näyttelyssä seurataan turkulaisen merikapteenin Petter Claessonin purjehdusmatkaa Apparence-laivalla vuonna 1774. Laivan lasti piti sisällään monenlaista arvokasta ja käytännöllistä tavaraa, jota Turussa tarvittiin, muun muassa elohopeaa.
Elämän ja kuoleman elohopea -näyttelyn taustalla on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen Tie meren yli -hanke sekä Laura Hollstenin uusi tutkimus elohopean käytöstä ja roolista maailmankaupassa 1700-luvulla.
Näyttelyn yhteydessä Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa avataan uusi vaihtuvien näyttelyiden tila aiemmin yleisöltä suljettuna olleeseen osaan museota. Vaihtuvien näyttelyiden tarkoituksena on tuoda uusia näkökulmia aiheisiin ja aikakausiin, joita esitellään museon päänäyttelyiden puolella.

Luento
11.3 klo 14 Laura Hollstenin luento Elohopea lääketieteessä ja käsityöammateissa 1700-luvun Turussa.

Näyttely on avoinna 3.3.2023-2.3.2025.

Pressikuvat<https://www.epressi.com/uutishuoneet/kuvat.html?tab=js-tabs-img&folder=El%C3%A4m%C3%A4n%20ja%20kuoleman%20elohopea>

Lisätiedot
Anna Franck, näyttelyamanuenssi
puh. 040 637 1023, anna.franck at turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikapalvelukokonaisuus








Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti