[Nayttelyposti] WAMin keväässä Jan Kenneth Weckmanin maalauksia ja SALONG 3+ -ryhmän veistoksia

Lähdeniemi Hanna-Sanni hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi
Pe 3.Helmi. 09:23:12 EET 2023


Jan Kenneth Weckman: Corpus
SALONG 3+ Renaissance
WAM 10.2.-21.5.2023
WAMin keväässä Jan Kenneth Weckmanin maalauksia ja SALONG 3+ -ryhmän veistoksia

WAMin päätiloissa avautuu 10. helmikuuta kaksi rinnakkaista retrospektiivistä näyttelyä: Jan Kenneth Weckmanin Corpus sekä SALONG 3+ Renaissance.

Jan Kenneth Weckmanin näyttelyn pääosassa ovat suurikokoiset öljymaalaukset, joissa taiteilija pohtii maalauksen luonnetta. Esillä on Weckmanin tuotantoa 1960-luvulta tähän päivään. SALONG 3+ -ryhmän keskeisimpiä teoksia esitellään kahdessa näyttelysalissa. Ryhmän jäsenet, Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson ja Ann Sundholm, työskentelivät 1980-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin saakka tiiviinä kolmikkona. Molemmissa näyttelyissä on mukana Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia sekä uusia kokoelmahankintoja.

Jan Kenneth Weckman: Corpus
Jan Kenneth Weckman (s. 1946) on kuulunut suomalaisen taidekentän eturivin taiteilijoihin jo viiden vuosikymmenen ajan. Hän pohtii teoksissaan kuvallisuuden ja maalauksen luonnetta. Mitä oikeastaan on maalaus? Mikä saa katsojan näkemään teoksessa kuvan?

Weckman aloitti uransa piirtäjänä ja graafikkona, mutta siirtyi erilaisten tekniikkakokeiluiden kautta suurikokoisten öljymaalausten pariin. Työskentelyprosessissa värin lisääminen ja poistaminen maalauspinnalta ovat yhtä tärkeässä roolissa. Hänelle on myös tyypillistä palata aiempien teostensa aiheisiin ja tehdä niistä uusia variaatioita. Näin taiteilija kaivautuu maalauksen pinnan alle sekä käytännön tasolla että vertauskuvallisesti.

Näyttely on saanut nimensä taiteilijan 1990-luvulla aloittamasta abstraktista teossarjasta Corpus, jolle ovat tyypillisiä selkeät värit ja kollaasitekniikka. Latinankielinen sana corpus tarkoittaa ruumista. Weckmanin tapauksessa kyse on maalauksen ruumiista tai materiaalisesta olemuksesta, jota taiteilija yrittää ymmärtää.

Näyttely on tähän asti laajin Weckmanin tuotantoa esittelevä kokonaisuus. Mukana on lähes sata teosta, muun muassa ennen näkemättömiä tussipiirustuksia taiteilijan uran alusta. Näyttelyn teksteissä taiteilijan uraa tarkastellaan rinnakkain suomalaisen yhteiskunnan ja taidemaailman tapahtumien kanssa. Lisäksi esillä on video, jossa taiteilija kertoo työskentelystään.

SALONG 3+ Renaissance
Näyttely esittelee Suomen taidekentällä merkittäväksi nousseen taiteilijaryhmän tuotantoa sen aktiivisen toiminnan ajoilta 1980-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin. Turussa vaikuttaneen ryhmän jäseniä olivat taiteilijat Anna-Maija Aarras (s. 1948), Sussi Henrikson (s. 1952) ja Ann Sundholm (s. 1961).

SALONG 3+ nousi taidemaailman tietoisuuteen Turussa vuonna 1989 järjestetyssä taidetapahtumassa Budka - Avantgardisteja Turusta ja Leningradista. Ryhmän teos Still life oli esillä Galerie Grafiartissa, jossa se herätti suurta mielenkiintoa sekä yleisön että median keskuudessa. Teos koostui kultakehyksiin asetetuista vihanneksista, kaloista ja siansorkista, jotka vähitellen mätänivät näyttelyn edetessä.

Näyttelyssä nähdään SALONG 3+ Velvetti -sarjan huonekalumaisia teoksia, jotka viettelevät katsojan ylellisellä sametilla ja sensuelleilla muodoillaan. Lisäksi esillä on teoksia sarjasta SALONG 3+ Dimensions of life, jotka nostavat esille erilaisia myyttejä naisista. Taiteilijaryhmä tunnetaan myös performansseistaan. Näyttelyssä on esillä ryhmän toiminnasta kertovia arkistofilmejä ja näyttelyä varten tuotettu video, jossa taiteilijaryhmä kertoo työskentelystään.

SALONG 3+ liikkuu suvereenisti eri taidesuuntausten rajapinnoilla. Heidän taiteensa näyttäytyy yhä ajankohtaisena, kokonaisvaltaisena, visuaalisena ja verbaalisena. WAMin näyttelyn myötä taiteilijaryhmä palaa yhteen ja kohottaa maljan elämälle.

Näyttelyopastukset suomeksi sunnuntaisin klo 14, ruotsiksi 26.2., 26.3., 23.4., 21.5. klo 15.



Taiteilijatapaamiset

·       19.2. ja 26.3. klo 12 SALONG 3+ /Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson, Ann Sundholm

·        26.2. klo 12 Jan Kenneth Weckman

·        4.3. ja 18.3. klo 13-16 Avoimet taidetyöpajat Jan Kenneth Weckmanin kanssa

·       2.4. klo 12 Musiikkikierros ja taiteilijatapaaminen: Ahti Lassila ja Jan Kenneth Weckman



Työpajat

·        Talviloman avoimet taidetyöpajat ti-pe 21.-24.2. klo 12-15

·        Avoimet taidetyöpajat la 11.3., la 15.4., su 16.4., la 6.5., su 7.5. klo 13-16
Lisätiedot näyttelystä Jan Kenneth Weckman: Corpus
Anna Perälä, näyttelyamanuenssi
puh. 040 625 5800, anna.perala at turku.fi
Lisätiedot näyttelystä SALONG 3+ Renaissance
Maria Huokkola, näyttelyamanuenssi
puh. 040 169 6893, maria.huokkola at turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-ajan palvelukokonaisuus

WAM on avoinna ti-su klo 10-18.
WAM, Turun kaupungin taidemuseo, Itäinen Rantakatu 38, Turku, puh. 02 262 0850, wam at turku.fi

wam.fi<https://www.wam.fi/> Facebook<https://www.facebook.com/> Instagram<https://www.instagram.com/wamturku/?hl=fi> Twitter<https://twitter.com/wamturku>



Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti