[Nayttelyposti] Hotelli- ja ravintolamuseon vilkas näyttelyvuosi 2024: teemoina muun muassa elintarvikkeet ja ruokaperinteet

Anni Pelkonen anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi
To 7.Joulu. 11:18:02 EET 2023


Hotelli- ja ravintolamuseon vilkas näyttelyvuosi 2024: teemoina muun muassa elintarvikkeet ja ruokaperinteet


Ruoka- ja juomakulttuuriin erikoistunut Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingin Kaapelitehtaalla pureutuu ensi vuoden näyttelyissä kotimaisiin elintarvikkeisiin sekä erilaisiin ruokaperinteisiin. Lisäksi pienoisnäyttelyiden avulla nostetaan esille erilaisia ravintola-alan juhlavuosia. 


Tällä hetkellä esillä oleva näyttely FOOD TATTOO – Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja on avoinna 7. tammikuuta 2024 asti. Meeri Koutaniemen tunnelmalliset tatuointivalokuvat ja koskettavat tarinat tatuointien takana ovat siivittämässä museota uuteen kävijäennätykseen: tällä hetkellä hätyytellään jo 18 000 vuosikävijän rajapyykkiä. 


Vuoden ensimmäisenä uutena näyttelynä museossa nähdään Tehtaan tekemää ruokaa, joka kertoo kotimaisten elintarvikkeiden tarinan sokerista sipseihin ja makkarasta margariiniin. Näyttely tarjoilee tietoa ja tunnelmia sokerin, margariinin, makkaran, broilerin, leivän ja sipsien valmistuksesta ja kulutuksesta. Myös elintarvikemainonnan maailmaan kurkistetaan. Hauskat animaatiot johdattavat sokerin, leivän ja sipsien teollisen valmistuksen saloihin. Lisäksi kävijät voivat jakaa parhaita valmisruokien tuunausvinkkejään. 


Tehtaan tekemää ruokaa -näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 31.1.-1.9.2024. Näyttelyn on tuottanut Suomen maatalousmuseo Sarka. 


Syksyllä avautuva Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? puolestaan käsittelee ruokaperinteiden syntymistä, muuttumista sekä merkityksiä eri ihmisille. Näyttelyssä tuuletetaan ruokaperinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään kanonisoidut suomalaiset perinneruoat toisin ja tuodaan esille ravintoloiden roolia sekä merkitystä perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa. Näyttely suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä yleisön kanssa. Tukena on Museoviraston apurahalla toteutettava osallisuushanke.


Nam Yök Häh -näyttely on esillä 20.9.2024-24.8.2025 ja siitä toteutetaan myös muihin museoihin lainattava versio. 


Näyttelyitä toteutetaan myös museon ulkopuolella. Ruoka- ja juomakulttuurin kokoelmia esitellään kesällä Kansalliskirjastossa kirjaston oman keittokirjakokoelman rinnalla. Oluesta, leipomisesta ja ravintola-alan historiasta kertovat kiertonäyttelyt puolestaan ovat esillä eri museoissa ympäri Suomen. 


Lisätietoa näyttelyistä:
Anni Pelkonen, museonjohtaja
anni.pelkonen(at)hotellijaravintolamuseo.fi
+358 447474107


Hotelli- ja ravintolamuseo on ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo, joka sijaitsee Helsingissä Kaapelitehtaalla (Kaapeliaukio 3, G-porras, 00180 Helsinki). Museo on avoinna ti, to-su klo 11–18 ja ke klo 11–20. Lisätietoa museosta: hotellijaravintolamuseo.fi. 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta