[Nayttelyposti] Tietoherkku-sarja Kotkan Merikeskus Vellamossa
Puukka Marja
marja.puukka at kotka.fi
To 24.Elo. 10:56:19 EEST 2023
Eilisestä viestistä oli erehdyksessä jäänyt yksi Tietoherkku pois. Tässä täydennyksenä senkin tiedot:
Erikoistietoherkku. Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -kirjan julkistus.
Ke 20.9.2023 klo 17
Kohtalona Ruotsinsalmi – Tutkimuksia pintaa syvemmältä -julkaisun toimittanut tutkija Vilma Lempiäinen esittelee kirjan, minkä jälkeen vuorossa on paneelikeskustelu Ruotsinsalmen kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä.
Paljon toivottu julkaisu laajentaa ja syventää samannimisen näyttelyn sisältöjä ja henkilötarinoita. Se tuo uusia näkymiä niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin kohtaloihin Kustaan sodassa 1788-1790 ja sitä seuranneina myrskyisinä vuosikymmeninä.
Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon tutkijat sekä lukuisat eri alojen tutkijat ja tieteentekijät. Teoksen sivuilla vuorottelevat uusi Ruotsinsalmeen liittyvä tutkimustieto, kepeämmät lyhyet tekstit, koskettavat henkilötarinat sekä kerrontaa elävöittävä kuva-aineisto.
Kaikille avointa ja maksutonta tilaisuutta voi seurata paikan päällä Vellamon auditoriossa, ja se myös suoratoistetaan. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.
***
Kotkan Merikeskus Vellamon syyskauden ohjelmaan on koottu Tietoherkku-luentoja Kymenlaakson museon ja Suomen merimuseon monipuolisista aiheista. Kaikille avoimet luennot järjestetään keskiviikkoisin klo 17 Vellamon auditoriossa, ja ne ovat maksuttomia. Keskiviikkoiltaisin klo 17-20 Vellamon näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy.
Alvar Aalto -aiheista luentoa voi seurata ainoastaan paikan päällä Vellamon auditoriossa. Syksyn muut Tietoherkut suoratoistetaan verkossa, ja tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.
Karhulasta maailmanmaineeseen: Alvar Aallon lasiesineistä
Ke 30.8.2023 klo 17
Taidehistorioitsija Timo Keinänen luennoi Alvar Aallon maailmanmaineeseen kohonneista vapaamuotoisista lasiesineistä, jotka syntyivät Karhula-Iittalan lasitehtaan järjestämän kilpailun myötä vuosina 1936-37. Aaltomaista muotoa varioineita maljoja ja maljakoita nähtiin ensimmäisen kerran Pariisin maailmannäyttelyn Suomen osastolla vuonna 1937.
Tietoherkku-luento on osa Kotkan Alvar Aalto -viikon ohjelmaa. Tapahtumaviikkoon liittyen Vellamossa järjestetään myös kaikille avoin ja maksuton arkkitehtuuriseminaari 31.8.2023 klo 10-15. Lisätiedot seminaarista ja koko Alvar Aalto -viikon ohjelmasta löytyvät Kotkan kaupungin verkkosivuilta www.kotka.fi<http://www.kotka.fi>.
Pompejilainen Bacchus ja muuta Pompejin tutkimusta
Ke 13.9.2023 klo 17
FT, lehtori Ilkka Kuivalainen analysoi esitelmässään Bacchuksen, kreikkalaisperäisen Dionysoksen ja itaalisen Liberin suhdetta toisiinsa sekä kulttia ja esittämistä kaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi paneudutaan muuhun uuteen suomalaiseen Pompejissa tehtyyn tutkimukseen.
Luento liittyy Merikeskus Vellamossa avoinna olevaan Pako Pompejista -näyttelyyn, https://www.merikeskusvellamo.fi/pako-pompejista/
Huomaa myös Pompeji-aiheinen tapahtumapäivä 16.9.2023, https://www.merikeskusvellamo.fi/elamaa-ja-makuja-pompejilaiseen-tapaan/
Pähkinäsaaren rauha ja sen vaikutukset
Ke 4.10.2023 klo 17
Tänä vuonna on kulunut 700 vuotta siitä, kun Pähkinäsaaren rauha solmittiin vuonna 1323. Vuosiluku ja kartalle piirretty raja ovat monille tuttuja historian oppitunneilta, mutta rauhansopimuksen laajemmat taustatekijät ja vaikutukset ovat vähemmän tunnettuja.
Keskiajan historian professori Samu Niskanen Helsingin yliopistosta perehdyttää Pähkinäsaaren rauhan historialliseen taustaan ja merkitykseen; rajaan, jonka vaikutukset ulottuvat osin tähän päivään. Tilaisuuden järjestää Vellamon ystävät ry.
Tanuja, tykkimyssyjä ja pirtanauhoja – kymenlaaksolaisia kansallispukuja
Ke 11.10.2023 klo 17
Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas luennoi Kymenlaakson taidokkaasta käsityöperinteestä kansan- ja kansallispuvuissa. Keskus vastaa suomenkielisen alueen tutkimuksesta, uusien pukujen kokoamisesta, pukutarkistuksista ja koulutuksesta ja neuvonnasta. Keskus myös esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista.
Tietoherkku järjestetään yhteistyössä Etelä-Kymenlaakson Kalevalaisten Naisten kanssa. Kalevalaiset Naiset on juurevien ja perinteitä rakastavien naisten kulttuurijärjestö, joka muun muassa järjestää kansallispukutuuletuksia. Luennolle voikin pukeutua kansallispukuun tai sen osaan.
Luennon jälkeen voi tutustua Kymenlaakson kansanpuvuista kertovaan pienoisnäyttelyyn. Vellamon näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy aina keskiviikkoiltaisin klo 17-20.
Hirsitalon korjaus ja uudelleenkäyttö elävänä perintönä
Ke 22.11.2023 klo 17
Vuosisatojen aikana hirsitaloja on korjattu, siirretty, katkaistu, laajennettu ja jaettu erilaisten tarpeiden mukaisesti. Miten tämä perinne elää nykypäivänä ja miten se voi periytyä seuraaville sukupolville? Luennossa pohditaan näitä kysymyksiä käytännönläheisen korjaustyön sekä ihmisen ja luonnon suhteen näkökulmasta.
Yoshimasa Yamada on japanilaissyntyinen puuseppä ja arkkitehti, joka on erikoistunut puisiin esineisiin, huonekaluihin ja rakennuksiin. Yoshimasa työskentelee Kymenlaakson museossa korjausrakentamisen neuvonnasta vastaavana tutkijana ja suorittaa myös tekniikan tohtorin tutkintoa Tampereen yliopistossa.
Mediakuvat:
https://drive.google.com/file/d/1JDaWIncreof8NGdlEPVujGH-sKZB4pud/view?usp=sharing
Suomalaisen lasimuotoilun tunnetuin esimerkki lienee Alvar Aallon vuoden 1936 kilpailuun suunnittelema maljakko, joka nykyisin tunnetaan yleisimmin Aalto-maljakkona tai Savoy-maljakkona. Oikeastaan kyse on alusta saakka ollut sarjasta maljoja ja maljakoita, jotka varioivat samaa muotoa. Eri versioiden valmistus sijoittui alkuvuosina nimenomaan Karhulan lasitehtaaseen. Tuotanto siirtyi Iittalaan 1940-luvun jälkipuolella tehdyssä Karhula-Iittalan välisessä tuotesuuntajaossa.
Kuva: Vesa Alén, Kymenlaakson museo
https://drive.google.com/file/d/1qG3oc4DQoGIeGH2TcFYI7GetxMXzTSKC/view?usp=sharing
Kuvassa Bacchus, marmori, Pompeji, 1. vuosisata jaa., Museo Archeologico Nazionale, Napoli
Kuva: Ville Räty, Tuotantoyhtiö Kuutti Rocks Oy
Kaikki Merikeskus Vellamon tapahtumat: www.merikeskusvellamo.fi/tapahtumat<http://www.merikeskusvellamo.fi/tapahtumat>
Ystävällisin terveisin ǀ Kind regards,
Marja Puukka
Tiedottaja ǀ Information officer
marja.puukka at kotka.fi<mailto:marja.puukka at kotka.fi> ǀ +358 40 350 0496
Merikeskus Vellamo ǀ Maritime Centre Vellamo
Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka, Finland
www.merikeskusvellamo.fi<http://www.merikeskusvellamo.fi/>
Näyttelyt: www.merikeskusvellamo.fi/nayttelyt/<http://www.merikeskusvellamo.fi/nayttelyt/>
Exhibitions: www.merikeskusvellamo.fi/en/exhibitions/<http://www.merikeskusvellamo.fi/en/exhibitions/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta