[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseo juhlistaa Reima Pietilän 100-vuotisjuhlaa studionäyttelyllä ja kirjalla

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ma 21.Elo. 08:04:09 EEST 2023


ARKKITEHTUURIMUSEO juhlistaa Reima Pietilän 100-vuotisjuhlaa studionäyttelyllä ja myöhemmin syksyllä julkaistavalla kirjalla, jotka nostavat keskiöön akateemikon taiteellisen työskentelytavan.

Studionäyttely, Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja, avautuu yleisölle keskiviikkona 23.8.2023. Arkkitehtuurimuseon pienen maksuttoman näyttelytilan avoimia yleisöavajaisia vietetään tiistaina 22.8.2023 klo 18. Lämpimästi tervetuloa!


***

Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tulee 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Arkkitehtuurimuseo kunnioittaa juhlavuotta studionäyttelyllä ja kirjalla, jotka avaavat näkymän omana aikanaan vastavirtaan uineen Pietilän ajatteluun ja taiteelliseen työskentelyyn.

Reima Pietilä tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä sekä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettis-filosofisten kirjoitustensa että myös opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, joka toimi usein arkkitehtuuridebatin alkuunpanijana niin töidensä kuin kirjoitustensa kautta. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926–2021).

Arkkitehtuurimuseon Studiossa avautuva näyttely, Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja, keskittyy Reima Pietilän omintakeiseen suunnittelutapaan. ”Sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat tärkeä osa Pietilän taiteellista työskentelyä sekä arkkitehtuurin syntyprosessia. Näyttelyssä on esillä Pietilän luonnoksia, aforismin kaltaisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä pienoismalleja, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Näyttelyn ovat kuratoineet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri.

Myöhemmin syksyllä julkaistaan suomen- ja englanninkielinen kirja, Reima Pietilä – Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu. Julkaisun keskiössä on Reima Pietilän arkkitehtuurifilosofia ja moniulotteinen suunnittelumetodi. Kirjan kuusi tutkimusartikkelia avaavat uusia näkökulmia Pietilän luovan työn eri ulottuvuuksiin. Lisäksi julkaisu sisältää viisi Reima Pietilän omaa tekstiä, joista yksi on aiemmin julkaisematon. Kirjan asiantuntija-artikkelit ovat kirjoittaneet Kaisa Broner-Bauer, Petteri Kummala, Lauri Louekari, Marja-Riitta Norri ja Pekka Passinmäki.

Näyttelyn avajaisviikolla Aalto-yliopiston Dipolissa järjestetään Pietilä 100 -juhlaseminaari, josta voi lukea lisää tästä linkistä: https://www.aalto.fi/en/events/reima-pietila-100-seminaari

NÄYTTELY:
Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja
Arkkitehtuurimuseon Studiossa 22.8.–24.9.2023

KIRJA:
Reima Pietilä – Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu
Kirjoittajat: Kaisa Broner-Bauer, TkT, professori, arkkitehti; Petteri Kummala, FT, tutkimuspäällikkö; Lauri Louekari, TkT, arkkitehti; Marja-Riitta Norri, arkkitehti; Pekka Passinmäki, FT, arkkitehti
Taitto: Salla Bedard
Julkaisijat: Arkkitehtuurimuseo ja Oku Publishing
Julkaisu: 8/2023


–

Ilona Hilden, viestinnän suunnittelija
Arkkitehtuurimuseo
+358 (0) 45 7731 0468
Ilona.hilden at mfa.fi<mailto:Ilona.hilden at mfa.fi>

Betoniunelmia<https://www.mfa.fi/nayttelyt/betoniunelmia/>
ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin
Arkkitehtuurimuseossa 17.5.2023–15.10.2023Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta