[Nayttelyposti] "Otos, jälki, henki" Satakunnan Museossa 28.4. alkaen

Timo Nordlund timo.nordlund at pori.fi
Pe 28.Huhti. 11:44:04 EEST 2023


TIEDOTE: OTOS, JÄLKI, HENKI
Nykytaide kohtaa menneisyyden jäljet

28.4.2023-28.1.2024 Satakunnan Museo, Sali

Reittejä ja näkökulmia museon kokoelmiin taiteilijoiden ja museoammattilaisten näkökulmasta.

Taiteilijat: Antti Oikarinen, Vappu Rossi, Azar Saiyar ja Perttu Saksa

Satakunnan Museossa avataan perjantaina 28.4. Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon yhdessä tuottama näyttely, jossa historialliset aineistot ja uudet nykytaideteokset ovat esillä rinta rinnan. Näyttely juhlistaa Satakunnan Museon rakennuksen 50 vuoden historiaa ja koko museon 135-vuotista taivalta. Näyttelyyn on valikoitu museoesineitä, jotka avaavat Satakunnan Museon kokoelmien karttumisen eri vaiheita, museorakennuksen historiaa sekä kokoelmien esineisiin liittyvää ylläpitoa ja tutkimusta. Museoesineiden lisäksi näyttelyssä on esillä taideteoksia neljältä nykytaiteilijalta. Taiteilijat ovat valmistaneet näyttelyyn uusia teoksia, jotka ovat innoittuneet historiallisen kokoelman esineistä ja aineistoista. Näin uudet taideteokset asettuvat vuoropuheluun historiallisten esinekokonaisuuksien kanssa ja avaavat uusia mahdollisuuksia menneiden aikojen tarkasteluun nykypäivän näkökulmasta.

Näyttelyn nimi Otos, jälki, henki laajentaa museaalista näkökulmaa esineisiin. Otoksella viitataan fyysiseen museo-objektiin, jälki taas kuvaa esineen tarinaa, henki on kaikkea sitä mitä tapahtuu esineen ympärillä: tulkintojamme siitä ja näyttelykävijöiden omia kokemuksia esineisiin liittyen. Myös näyttelyn taiteilijat tuovat teoksillaan esiin esineiden "henkeen" liittyviä ajatuksia ja ehdotuksia. Historiallisen museon suhde esineen tarinaan on oleellinen, tarina pitää sisällään esineeseen liittyvän tiedon ja ilman tietoa esine ei voi täyttää museo-objektin kriteereitä. Taiteilijoillekin tarinat ovat tärkeitä, mutta taiteen kautta esineen luonteeseen voidaan löytää yllättäviäkin tulokulmia. Esineen olemuksen tulkintaan voidaan taiteessa luoda uusia mahdollisuuksia, tai kaivaa esiin jotain kulttuurillisesti unohdettua. Taiteilijoiden ja museoammattilaisten lähestymistavat esineisiin poikkeavat toisistaan. Vuorovaikutuksessa toistensa kanssa tämä näkökulmien yhdistyminen rohkaisee myös näyttelykävijää muodostamaan oman suhteensa esineisiin, niiden historiaan ja museaaliseen tiedon muodostumiseen.

Otos, jälki, henki -näyttely on mittakaavassaan ensimmäinen Satakunnan Museon ja Porin taidemuseon välinen näyttely-yhteistyö. Näyttelyn sisältö on luotu vuorovaikutuksessa museoiden eri ammattilaisten kanssa, esillä on niin arkeologien, konservaattorien kuin tutkijoidenkin näkökulmia. Taiteilijat näyttelyyn on kutsunut Porin taidemuseo, ja teoksia on valmistettu tiedollisessa vuoropuhelussa yhdessä Satakunnan Museon henkilökunnan ja taidemuseon kuraattorin kanssa. Taiteilijat ovat valinneet erilaisia näkökulmia museon kokoelmiin, toiset keskittyvät tiettyihin esineisiin tai kuva-/esinekokoelmiin, toisille museoesineet ovat toimineet lähtökohtina esineiden luonteen tarkasteluun yleisemmällä tasolla. Taiteilijat ovat toteuttaneet teoksiaan erilaisilla tekniikoilla, näyttelyssä on esillä veistoksia, piirustuksia, liikkuvaa kuvaa ja valokuvia. Museoesineet avaavat paikallisia historioita ja henkilöitä; esiin nousevat muun muassa muinainen hautakulttuuri, Porin kaupunkipalot, pyhimysveistokseen liittyvä tutkimus, erilaiset museaaliset kuriositeetit sekä museokokoelmien kartuttamiseen liittyvien merkkihenkilöiden ja tiettyjen esineiden historiaan liittyvien hahmojen tarinat. Näyttelykävijälle museoiden yhteisnäyttely tarjoaa mahdollisuuden heijastaa omia kokemuksiaan ja historiaansa näyttelyn esineiden tarinoihin ja niiden väliseen vuorovaikutukseen.

Näyttelyn aikana järjestetään aiheeseen liittyvää ohjelmaa, muun muassa luentoja, opastuksia ja taiteilijatapaamisia.

Näyttely avautuu yleisölle perjantaina 28.4.2023.

Varaukset ja lisätiedot:
Arttu Merimaa - intendentti, näyttelyt / Porin taidemuseo p. 044 7013 965 tai arttu.merimaa at pori.fi
Timo Nordlund - intendentti, näyttelyt / Satakunnan Museo p. 044 7013 457 tai timo.nordlund at pori.fi

Taiteilijoiden biografiat:

Antti Oikarinen (s. 1974) tunnetaan kaksi- ja kolmiulotteisen välimaastoon sijoittuvista käsitteellisistä teoksista. Oikarisen taiteessa objektien materiaali ja muoto asetetaan tarkastelun alle kuvanveiston keinoin muun muassa erilaisia veisto- ja valutekniikoita hyödyntäen. Materiaalisten ratkaisujen merkitykset ovat oleellinen osa Oikarisen taiteen sisältöjä. Oikarisen teoksia on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, HAM Helsingin taidemuseon, Sara Hildénin taidemuseon ja Wihurin säätiön kokoelmissa. Vuonna 2012 hänelle myönnettiin Raimo Utriaisen säätiön stipendi.

Vappu Rossi (s. 1976) on profiloitunut nykypiirtämisen kehittäjänä sekä taiteen- ja tieteenaloja yhdistävien projektien tekijänä. Hänen tuotantonsa on monipuolista: siihen kuuluu piirustuslähtöisten teosten lisäksi maalauksia, animaatioita, installaatioita, valokaappeja ja grafiikkaa. Taiteellisen työskentelynsä ohella Rossi toimii Helsingin yliopiston Piirustussalin piirustusmestarina. Rossin teoksia on ollut esillä gallerioissa, museoissa ja festivaaleilla ympäri maailman 1990-luvun lopulta lähtien. Hänen teoksiaan löytyy useista tärkeistä kotimaisista kokoelmista.

Azar Saiyar (s.1979) on helsinkiläinen elokuvantekijä ja mediataiteilija. Hän käyttää usein teoksissaan erilaisia arkistomateriaaleja suunnaten katseen kohti katsomista, muistamista ja kerrontaa. Azar Saiyarin teoksia on esitetty kansainvälisillä elokuva- ja mediataidefestivaaleilla, gallerioissa, museoissa ja televisiosta. Syksyllä 2022 hänet palkittiin mediataiteelle myönnettävällä AVEK-palkinnolla. Saiyarin teoksia on Nykytaiteen museo Kiasman ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

Perttu Saksa (1977) on raaseporilainen valokuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Saksa työskentelee ihmisen ja ympäristön suhdetta käsittelevien aiheiden parissa. Saksa on palkittu Fotofinlandialla 2014 ja vuonna 2019 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. Hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, kuten Espoon Modernin taiteen museo EMMAssa ja Nykytaiteen museo Kiasmassa. Saksa oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2017. Hänen ehdotuksensa voitti presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun vuonna 2018. Hänen viimeisin valokuvakirjansa Dawn Chorus ilmestyi tänä syksynä Garret Publishingin julkaisemana.

Satakunnan Museo
Hallituskatu 11, 28100 Pori
https://satakunnanmuseo.pori.fi/



Lisätietoja postituslistasta Nayttelyposti