[Nayttelyposti] ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat, Salon taidemuseo Veturitalli 24.9.2022-8.1.2023

Nykänen Reetta reetta.nykanen at salo.fi
Ti 4.Marras. 15:52:12 EEST 2022


ÜBERHUND – Taiteen kiehtovat koirat, Salon taidemuseo Veturitalli 24.9.2022–8.1.2023
Yksi tunnetuimmista sanonnoista maailmassa lienee ”Koira on ihmisen paras ystävä”. Yhteiselomme ajan koira on toiminut paitsi ihmisen kumppanina ja työtoverina, myös muusana ja tekojemme inspiraationa. Salon taidemuseo Veturitallin näyttely Überhund – Taiteen kiehtovat koirat kertoo suhteemme ainutlaatuisuudesta.
Kuvataiteessa koiria esiintyy hämmästyttävän paljon, mutta hahmoina ne ovat niin arkisia ja tavallisia, että saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund nostaakin koirat esiin niiden työtehtävien ja roolien alta, katseen kohteeksi ja pääosaan. Koiran ja ihmisen suhde on mikrohistoriaa, jonka kautta on mahdollista avata samalla laajempia näkökulmia ympäröivään yhteiskuntaan. Koira viestii kuvataiteessa kulttuuristamme ja peilaa yhteiskuntaamme. Perinteisesti koiraa kuvaavaan taiteeseen on liitetty esimerkiksi turvan, uskollisuuden, kumppanuuden, avun tai suloisuuden määreitä. Überhund-näyttely nostaa esille myös ihmisen ja koiran yhteiselon haasteita. Nykytaiteilijat kyseenalaistavat teoksissa koiria inhimillistävää ja objektisoivaa kulttuurimme. Tarkastelussa ovat eettiset kysymykset: miten me näemme koiran, millainen on eläinsuhteemme? Näiden lisäksi Überhund kertoo koiran poliittisista rooleista, jalostuseettisistä kipukohdista sekä iloittelee teosten materiaalisuudella.
Erityisesti koira on ajankohtainen aihe nyt, kun pandemian aikana koirien rekisteröintimäärä Suomessa on kasvanut valtavasti, lähes 17 prosenttiyksikköä. Koira on meille edelleen objekti, mutta se on myös vahva subjekti ja sen asema yhteiskunnassamme on vahvempi kuin koskaan. Näyttelyn vanhimmat mukana olevat esineet ovat mayakulttuurin ajoille sijoittuvat pienoisveistokset, sekä Kiinan Han-dynastian aikainen Terrakottakoira. Uusimmat teokset ovat valmistuneet näyttelyyn tänä kesänä. Kaikkiaan kokonaisuudessa on mukana yli sata teosta noin 50 taiteilijalta. Teokset ovat lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty. Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -näyttelyn on kuratoinut museonjohtaja Susanna Luojus. Salon taidemuseon jälkeen näyttelykokonaisuus jatkaa kiertoaan keväällä 2023 valituin sisällöin Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.
Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta:
Emma Ainala, Jasu Appu, Maija Astikainen, Susanna Autio, Elina Brotherus, Birger Carlstedt, Alvar Cawén, Marcus Collin, Elin Danielson-Gambogi, Robert W. Ekman, Anna af Forselles-Schybergson, Tiina Forsman, Samuli Heimonen, Liisa Hietanen, Leena Illukka, Alpo Jaakola, Tove Jansson, Jyri-Pekka Juntunen, Raimo Kanerva, Pekka Ketonen, Anni Kinnunen, Arto Korhonen, Anne Koskinen, Jouko Lehtola, Johan Erik Lindh, Juhani Linnovaara, Teemu Luoto, Jarmo Mäkilä, Viljo Mäkinen, Esko Männikkö, Johan (Jussi) Mäntynen, Fanni Niemi-Junkola, Tiitus Petäjäniemi, Laura Pikarla, Silja Puranen, Elina Ruohonen, Stiina Saaristo, Pentti Sammallahti, Noora ja Kimmo Schroderus, Elina Sarlin, Viljo Savikurki, Mia Seppälä, Kim Simonsson, Tarja Tella, Johan Tirén, Pekka Turunen, Samppa Törmälehto, Hanna Vihriälä, Johanna Väisänen ja Helena Öst. Lisäksi teoksia on mukana prekolumbiaaniselta ajalta Meksikosta ja Kiinan muinaisen dynastian kaudelta.
______________________________________
Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 11-17. Pääsymaksu 8€ / 5€, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14, opastusvaraukset numerosta 02-7784892.
_____________________________________

Reetta Nykänen
Museoassistentti

Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 Salo
02 778 4892
reetta.nykanen at salo.fi<mailto:reetta.nykanen at salo.fi>

https://salontaidemuseo.fi/



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta