[Nayttelyposti] Valokuvaaja Ritva Kovalaiselle ja Sanni Sepolle taide on aktivismin ja luonnonsuojelutyön väline. Valokuvataiteen museo K1:n ”Pohjoistuulen metsä” tarkastelee metsää poliittisen väännön kohteena

Jaakko Laasanen jaakko.laasanen at fmp.fi
Ti 10.toukokuu. 11:00:55 EEST 2022


”Luonnonmetsän biodiversiteetti on pöllön silmään ultraviolettivaloa hohtavaa myyränpissaa, magneettikenttien piirtymistä aivoihin reittikartaksi ensimmäisen pitkän muuttomatkan jälkeen maapallon laidalta toiselle. Se on viestintää infra- ja ultraäänillä, monitasoista kommunikaatioita ja ihmiskorvaan kuulumatonta hiirikoiraan liverrystä puolisolleen. Se on 600 tonnia painavan maanalaisen eliön sienirihmasto, lajien symbioottisesta suhteesta syntyvä jäkälän elämänmuoto, päivänkorennon muutamia minuutteja kestävä aikuisuus ja haavan 80 000 vuotinen juurivesakasvusto.”
Ritva Kovalainen & Sanni Seppo

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Pohjoistuulen metsä
10.6. – 2.10.2022
Valokuvataiteen museo K1, Mikonkatu 1, Helsinki
Median vierailupäivä näyttelyyn: to 9.6. klo 10-12, RSVP martta at juni.fi

Metsä on suomalaisille ylpeyden aihe ja monenlaisen hyvinvoinnin lähde. Mutta mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme suomalaisesta metsästä? Useimmille metsä tarkoittaa talousmetsää, jota ihminen kontrolloi. Harva meistä on edes nähnyt todellista metsää, jossa kaatuneet puut saavat rauhassa maatua ja jota rikkaat eliöyhteisöt hallitsevat. Niitä ei Suomessa enää juurikaan ole.

”Suomalaisia vaivaa ylisukupolvinen muistinmenetys: emme enää tiedä miltä metsä voisi näyttää, olemme tottuneet metsään, joka on ihmisen muokkaama, emmekä tunne muuta.” valokuvaaja Sanni Seppo sanoo.

Ritva Kovalaisen (s.1959) ja Sanni Sepon (s.1960) ”Pohjoistuulen metsä” -näyttely Valokuvataiteen museo K1:ssä on kokonaisuus, joka johdattaa koskemattomaan havumetsään – sellaiseen, millaisia kaikki metsät ovat aikoinaan olleet. Kovalaiselle ja Sepolle taide on aktivismin ja luonnonsuojelutyön väline. Näyttelyn valokuvien, installaatioiden ja videoteosten kautta tavoite on lisätä ymmärrystämme ja haastaa vallitsevaa käsitystämme metsästä.

”Pohjoistuulen metsä” on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy. Aiemmat teokset ovat suomalaista metsämytologiaa luotaava ”Puiden kansa” (1997) ja metsätalouden varjopuolia kuvaava ”Metsänhoidollisia toimenpiteitä” (2009). ”Pohjoistuulen metsä” ilmestyy myös laajana kuvateoksena vuoden 2022 lopulla.

Vuosien aikana Seppo ja Kovalainen ovat kulkeneet viimeisissä koskemattomissa luonnonmetsissä Lapin perukoilla sekä itäisellä rajalla ja kuvanneet metsien muutosta.

”Metsä on valtavan poliittisen kädenväännön kohteena: Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttäisi vanhojen metsien säästämistä hiilivarastoina ja luontokadon pysäyttäminen metsien laajamittaista suojelua, mutta samanaikaisesti valtion metsäpolitiikan suunta ja metsäteollisuuden investoinnit edellyttävät hakkuiden määrän kasvattamista”, sanoo Sanni Seppo. “Metsäpuhetta hallitsee talouden kieli, ja se, miten metsät määrittelemme, vaikuttaa siihen miten ne näemme. Tapamme puhua yleisesti vain metsistä estää meitä näkemästä todellista tilannetta. Sen vuoksi on tarpeen tehdä selkeä ero METSÄN JA METSÄN välillä ja alkaa puhua luonnonmetsästä ja talousmetsästä.“ Ritva Kovalainen jatkaa.

Suomessa lähes koskemattomia metsiä on jäljellä vain noin 1% verran. Metsiä, joissa ihmistoiminnan vaikutus ei ole ratkaisevasti muuttanut luonnonmetsän rakennetta ja lajistoa, on jäljellä noin 5%. Näistä vain puolet on hakkuilta suojeltu.

”On sanomattakin selvää, että meillä on moraalinen velvollisuus vaalia luonnonmetsiä ja niiden biodiversiteettia. Mutta säilyminen edellyttää ihmisiä, joka ymmärtävät sen arvon. Se taas edellyttää sitä, että tutustumme todelliseen metsään.” Seppo ja Kovalainen toteavat.


Ritva Kovalainen (s.1959) on kemiönsaarelainen valokuvataiteilija, joka on tehnyt useita kirjoja, lyhytelokuvia ja näyttelyitä teemanaan erityisesti ihmisen suhde luontoon.

Sanni Seppo (s.1960) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka kertoo töissään yhteisöjen aktiivisuudesta puolustaa oikeuksiaan, ihmisen ja luonnon suhteesta sekä hauraista unelmista elää omansalaista elämää. Hän on kiinnostunut myös valokuvalla vaikuttamisen mahdollisuuksista ja toimii Poliittisen valokuvan festivaalin toisena taiteellisena johtajana.


Lisätiedot, kuvat & haastattelupyynnöt:
Martta Louekari
Puh. 040 5284818
martta at juni.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta