[Nayttelyposti] Uudenlaista postitaidetta esillä Postimuseossa

Mirka Ylä-Mattila mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
Ti 29.Maalis. 09:25:15 EEST 2022


Uudenlaista postitaidetta esillä Postimuseossa 

Mail Art re-designed -pienoisnäyttely avartaa näkemystä postitaiteesta. Postimuseossa 12.4. - 29.5.2022 esillä olevassa näyttelyssä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n taiteilijat ovat luoneet postitaidetta uusista materiaaleista. Samalla muotoilijat ja taidekäsityöläiset tuodaan postitaiteen piiriin. Postimuseolla on kokoelmissaan perinteistä postitaidetta ja se antaa nyt tilan uudenlaiselle postitaiteelle ja sen yhdessä luomiselle. 

Pienoisnäyttelyn postitaiteessa vain luovuus on rajana. Nahka, kierrätetty farkkukangas, kirjontalangat, villa, vanhat suomalaiset kolikot ja peurankarva taipuvat uniikeiksi, postitettaviksi taideteoksiksi. Näyttelyssä on mukana viidentoista Modus ry:n jäsenen töitä. 

Postitaiteessa taiteilijat lähettävät toisilleen viestejä, pieniä taideteoksia, piirustuksia, kannanottoja ja kuvia. Kaikki kulkee postin kautta. Alun alkaen periaatteena oli, ettei lähetetty teos saanut olla arvokkaampi kuin kirjekuori, jossa teos kulki. Usein teos oli taiteilijan tekemä ja postimerkillä varustettu postikortti. Nykyisin sekä teoksissa että toimitustavassa sovelletaan myös nykytekniikkaa. 

Postitaide sai alkunsa 1960-luvun alussa Keski-Euroopassa, jossa oli syntynyt kokeilevan taiteen Fluxus-liike. Postitaide on saanut vaikutteita myös dadaismista ja surrealismista. Suomeen postitaide saapui 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Postitaiteen pioneereja Suomessa olivat mm. Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, Arto Kytöhonka ja J.O. Mallander. 

Postimuseolla on kokoelmissaan postitaidetta. Lue lisää Paul Tiililän (1931–2020) lahjoittamasta postitaidekokoelmasta sivuiltamme https://www.postimuseo.fi/paul-tiililan-mail-art-kokoelma/  

Modus ry 

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry on muotoilijoiden, taidekäsityöläisten ja taideteollisuusalojen ammattilaisten yhdistys. Se on perustettu Tampereella vuonna 2001. Pienoisnäyttely on osa kansainvälistä MailArt4Seniors-hanketta, jota rahoittaa Erasmus+. Lue lisää hankkeesta Modus ry:n sivuilta http://www.modus.fi/mailart4seniors/   

Postitaide-työpajoja ja -videoita 

Modus ry järjestää kaikille avoimia postitaide-työpajoja näyttelyn aikana. Postitaidetta tehdään tunnetuksi myös videoilla, jotka esittelevät näyttelyn taiteilijoita ja Postimuseon kokoelmien postitaidetta. Videot tulevat Postimuseon Youtube-kanavalle.  

Mail Art re-designed -pienoisnäyttely 12.4. - 29.5.2022 Postimuseossa, museokeskus Vapriikin 2. krs. Yhteistyössä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry. 

Näyttely ja siihen liittyvät työpajat Postimuseon sivuilla: https://www.postimuseo.fi/nayttely/mailart4seniors/
Tiedote ja tiedotekuvat Postimuseon sivuilla: https://www.postimuseo.fi/tiedotteet/uudenlaista-postitaidetta-esilla-postimuseossa/

Lisätietoja 

Modus ry toiminnanjohtaja Kaisa Iivonen modusryinfo at gmail.com / 050 336 0236 
Postimuseon näyttelypäällikkö Suvi Jalli 040 531 0388 / suvi.jalli at postimuseo.fi

t.
Mirka Ylä-Mattila
Viestintä- ja hallintosuunnittelija
041 5075150
mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
LinkedIn

toimisto: Häkiläpolku 3, 33100 Tampere
näyttelyt: museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
www.postimuseo.fi
Tilaa tiedotteemme.
Selaa kokoelmiamme Finnassa.
Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoihin.

Aamukahvi ja tuore lehti  -näyttely 28.5.2021 - 28.8.2022.
Kiinnostavia näkökulmia digimurrokseen ja sanomalehden historiaan ja tulevaisuuteen Viestin-podcast.
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta