[Nayttelyposti] Sherwood rokkaa Sinkan kesässä

Sinkka sinkka at kerava.fi
Ti 14.Kesä. 13:40:38 EEST 2022


KERAVAN KRAFFITI - Sherwood Rocks
21.5.-11.9.2022, Taide- ja museokeskus Sinkka

"Nuoruudessa pitkän tähtäimen suunnitelma on huominen." - AP

Joulukuisena yönä 2015 Keravan Keinukallion rinteelle ilmestyi yllättäen Hollywood-tyyliin rakennettu Sherwood-kyltti. Keravan lempinimi nousi käyttöön 1970-luvulla, kun kaupungin ruotsinkielinen nimi Kervo muuntui jenkkimeiningistä innostuneiden nuorten suussa Sherwoodiksi.

Keravan Kraffiti on kunnianosoitus nuoruudelle, musiikille, yhteisöllisyydelle ja Sherwoodin hengelle. Taustalla on 2020-2021 toteuttamamme tallennushanke, jossa haastattelimme kymmeniä Keravalla 1970- ja 1980-luvuilla nuoruuttaan eläneitä, keräsimme kuvia ja talletimme muistoja. Näyttely leikkaa musiikkipainotteisen siivun näiden entisten keravalaisnuorten elämästä. Heidän tarinansa kertovat kaupungista, jossa tehtiin itse ja pidettiin oman kylän porukoista huolta.

Nimensä näyttely on saanut erään pikkukaupungin nuorista kertovasta elokuvasta American Graffiti eli Svengijengi ´62. Suomessa 1975 ensi-iltansa saanut elokuva synnytti valtavan fiftariboomin, jonka musiikkiskenen kirkkaimpana tähtenä loisti keravalainen Teddy & The Tigers. Nuoriso otti laajasti fiftarivaikutteet omakseen ja tyyli näkyi Keravan katukuvassa.

"Muutin Keravalle 1978. Kerava näytti suunnilleen siltä, että olisi mennyt Happy Daysiin sisään. Vähän kuin olisi tullut toiseen todellisuuteen." - Jari

1970-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin asti Kerava oli musiikin ja nuorisokulttuurin ykkösmesta. Teddy & The Tigers -boomin jälkeen Keravan Rehellisen Musiikin Yhdistys Kermu järjesti klubi-iltoja, keikkoja ja treenitiloja bändeille. Yhdistyksen sisältä nousi useita tunnettuja yhtyeitä ja musiikin huippuammattilaisia.

Näyttelyn ajallinen kaari ulottuu rokkarikulttuurin ja rauhanmarssien ajasta 1990-luvun laman jälkimaininkeihin, jolloin lähikuntien nuoriso kerääntyi Keravan keskustaan ajamaan korttelirallia tai Saviolle sisähuvipuiston suojiin bailaamaan. Katosta roikkuvien jenkkirautojen alla kieputtiin laitteissa, pelattiin Nintendo-pelejä ja katseltiin Hollywood-elokuvia.

Esillä on valokuvia, esineitä, musiikkia, taidetta ja videoita. Nuoruuden fiilistelyn lomassa pääsee myös vaikkapa pallotelemaan pingistä ja tanssimaan diskopallon välkkeessä. Ottamalla mukaan muutaman kolikon voi testata miten flipperin peluu sujuu. Yläkerran retropajassa voi kokeilla vuosikymmenten takaisia nuorten ja lasten ajanviettotapoja rubikin kuution ratkomisesta paperinukkien askarteluun.

"Se on tietynlaista ikuista nuoruutta, hyviä pitkäaikaisia ystävyyksiä." - Edi

Taide- ja museokeskus Sinkka
Kultasepänkatu 2
04250 Kerava
www.sinkka.fi<http://www.sinkka.fi/>

Kesäaukioloajat 14.6.-28.8.2022:
ti-pe klo 11-18
la-su klo 11-17

Näyttelyn oheisohjelma, katso: www.sinkka.fi<http://www.sinkka.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta