[Nayttelyposti] Nykytekstiilitaiteen kärkeä Anna-Maija Aarraksen kuratoimassa näyttelyssä Saarijärven museossa

Timperi Janne Janne.Timperi at saarijarvi.fi
To 9.Kesä. 09:04:15 EEST 2022


Nykytekstiilitaiteen kärkeä Anna-Maija Aarraksen kuratoimassa näyttelyssä Saarijärven museossa

Suomalaista huippunykytekstiilitaidetta esittelevässä Saarijärven museon Punainen lanka -näyttelyssä on teoksia kymmeneltä taiteilijalta, jotka ovat Inka Kivalo, Minna-Maija Lappalainen, Ulla Pohjola, Heli Ryhänen, Ann Sundholm, Janna Syvänoja, Anu Tuomi, Heli Tuori-Luutonen, Kristiina Wiherheimo ja näyttelyn kuratoinut Anna-Maija Aarras.

Suomessa tekstiileillä sekä tekstiilitaiteilijoilla on vahva perinne ja asema. Tekstiilitaide näyttäytyy nykyajassa myös kuvataiteen luontevana osana ja se on monimuotoista lähtökohdiltaan, tekniikaltaan ja materiaaleiltaan, jotka vaihtelevat silkistä, keinonahkaan ja paperin käyttöön saakka. Käden taidot ja kokeileva taiteellinen ote näkyvät teoksissa.

Näyttelyssä on esillä mm. tekstiiliveistoksia, installaatioita ja teossarjoja. Esimerkiksi Heli Ryhänen on toteuttanut ihmishahmoja keinonahasta ja ne kuuluvat pensaiden kanssa välitilaa ilmentävään Kiertotie-kokonaisuuteen. Ann Sundholmin konekirjotut teokset viittaavat kertomukseen keisarin uusista vaatteista. Ulla Pohjolan käsinkirjotut linnut yhdessä tuohen ja käpyjen kanssa tuovat kesäisiä tuulahduksia. Neljä metriä pitkään Conus-paljettiteokseen Anna-Maija Aarras on ommellut 10 000 kävynruskeaa paljettia. Teoksissa on raikkaita näkökulmia estetiikkaan, biologiaan ja historiaan.
Saarijärven museon kauniin valoisat tilat ja luonnonläheinen miljöö luovat Punainen lanka -näyttelylle runollisen lisän. Näyttelymme ydinajatuksena, punaisena lankana, toimivat kutsuttujen taiteilijoiden käyttämät taidemateriaalit kuten tekstiili sen laajoissa merkityksissä. Ne heijastavat eri tavoin valoa ja tukevat käytettyjä tekniikoita. Kävijöille avautuu mahdollisuus eläytyä moninaisten muotojen ja materiaalien tuntuun.

Kuraattori Anna-Maija Aarras on turkulainen pitkän uran tehnyt tekstiilitaiteilija, joka on pitänyt lukuisia näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla. Saarijärven museo on organisoinut ja toteuttanut näyttelyn yhteistyössä kuraattorin kanssa. Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

Punainen lanka
Saarijärven museossa
11.6.2022-8.1.2023

Avoinna
11.6.-31.8.2022 ke-su klo 12-18
1.9.-30.12.2022 ke-su klo 12-17
Herajärventie 2
43100 Saarijärvi

www.saarijarvi.fi/museo
www.facebook.com/saarijarvenmuseo
www.instagram.com/saarijarvenmuseo/Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta